Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strunatci Chordata.
Advertisements

Podříše: Mnohobuněční živočichové
KMEN: STRUNATCI Chordata
Život se strunou hřbetní..
STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční
Název:VY_32_INOVACE_PR7_04 – Strunatci - rozdělení
Název:VY_32_INOVACE_PR7_03 Strunatci – vyšší živočichové
Autor:Mgr. Alena Shánělová
STRUNATCI pláštěnci a bezlebeční
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Digitalizace výuky Příjemce
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ÚVOD SYSTÉM BEZČELISTNATCI-KRUHOÚSTÍ ČELISTNATCI
Obecná charakteristika + rozdělení.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.11 Anotace:
Opakování strunatci, kruhoústí, paryby
OPĚRNÁ SOUSTAVA.
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Tvar a pohyb těla obratlovců
Elektronická učebnice - II
Kruhoústí.
Jednobuněční živočichové
Tvar a pohyb těla KOSTRA.
Základní škola Kladruby
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Strunatci.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
STRUNATCI VY_32_INOVACE_F AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Strunatci Úvod, Pláštěnci, Bezlebeční vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Obratlovci Pětilístek: páteř
OPAKOVÁNÍ – ZOOLOGIE 7.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
zpracovaný v rámci projektu
Projevy života, třídění organismů
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Obratlovci úvod; Kruhoústí
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
OBRATLOVCI (úvod) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_01_Strunatci-charakteristika.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
Kmen: Strunatci.
Strunatci Žraloci.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
OBOJŽIVELNÍCI 7. třída.
Živočichové.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Přírodopis – 7.ročník Kruhoústí VY_32_INOVACE_ Název školy
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními rozdíly mezi strunatci a obratlovci a se systémem strunatců. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy struna hřbetní páteř meziobratlové ploténky mozek plášť hermafrodit nepřímý vývoj nepohlavní rozmnožování pohlavní rozmnožování samec samice kolonie

Kmen: Strunatci vývojově nejvyspělejší skupina živočichů žijí ve všech prostředích mají strunu hřbetní – tvoří základ vnitřní kostry, osu a oporu těla nižší strunatci mají strunu celý život u vyšších je jen u larev, u dospělců se přeměnila v páteř zbytky struny vytvořily chrupavčité meziobratlové ploténky v hlavové části se vyvinul mozek tři podkmeny: pláštěnci, bezlebeční, obratlovci

Zápis do sešitu Kmen: Strunatci vývojově nejvyspělejší skupina živočichů struna hřbetní – základ vnitřní kostry, osa a opora těla nižší strunatci – struna celý život vyšší – u larev, u dospělců přeměna v páteř zbytky struny = meziobratlové ploténky v hlavové části mozek tři podkmeny: pláštěnci, bezlebeční, obratlovci

Podkmen: Pláštěnci VÝ: ST: TS: v mořích, oceánech mají vakovité tělo kryje ho jednovrstevná pokožka, která vylučuje rosolovitý plášť struna je vyvinuta pouze u larev, dospělci ji po přeměně nemají (ani páteř) TS: je trubicovitá, živí se planktonem

Podkmen: Pláštěnci RS: jsou hermafroditi - každý jedinec má jak ♂ (samčí) i ♀ (samičí) pohlavní orgány a produkuje oba typy pohlavních buněk nepřímý vývoj – mají mezistadium larvy, která se vzhledově liší od dospělého jedince rozmnožují se pohlavně – splynutím ♂ a ♀ pohlavní buňky, i nepohlavně - nový jedinec je totožný s rodičem, protože vzniká dorůstáním z části jeho tělních buněk nepohlavní rozmnožování = pučení → vznik kolonií

Zápis do sešitu Podkmen: Pláštěnci VÝ: ST: TS: RS: moře, oceány vakovité tělo pokožka vylučuje rosolovitý plášť struna pouze u larev, dospělci ji nemají (ani páteř) TS: trubicovitá, živí se planktonem RS: hermafroditi - každý jedinec má ♂ (samčí) i ♀ (samičí) pohlavní orgány nepřímý vývoj – mezistadium larvy pohlavní rozmn. – splynutím ♂ a ♀ pohlavní buňky nepohlavní rozm. (nový jedinec je totožný s rodičem) – pučením → kolonie

Třída: Sumky jsou přisedlé, tvoří kolonie sumka obecná 1, 2 obrázek 1

Třída: Salpy volně plovoucí kolonie netvoří pohybují se reaktivním pohybem (prudce vystřikují vodu) salpa velká 1, 2 obrázek 2

Zápis do sešitu Třída: Sumky Třída: Salpy přisedlé sumka obecná volně plovoucí, reaktivní pohyb salpa velká

Podkmen: Bezlebeční přechod mezi bezobratlými a obratlovci VÝ: ST: v mořích a oceánech ST: mají dvoustranně souměrné tělo s nerozlišenou hlavou (nemají mozek, pouze míchu) struna je vyvinutá po celý život RS: pohlavní rozmnožování, oddělená pohlaví - ♂ (samec), ♀ (samice)

Třída: Kopinatci žijí v teplých, písčitých mořích v některých zemích jsou loveni jako potrava kopinatec plžovitý 1, 2 obrázek 3

Zápis do sešitu Podkmen: Bezlebeční přechod mezi bezobratlými a obratlovci VÝ: moře a oceány ST: dvoustranně souměrní, nerozlišená hlava struna po celý život RS: pohlavní rozmnožování, oddělená pohlaví - ♂ (samec), ♀ (samice) Třída: Kopinatci kopinatec plžovitý

Podkmen: Obratlovci VÝ: ST: TP: najdeme je po celé Zemi, ve všech zeměpisných šířkách, ve všech prostředích ST: tělo je rozdělené na hlavu, trup, ocas a končetiny mají vnitřní kostru, chrupavčitou nebo kostěnou tvoří ji kostra trupu, kostra hlavy (lebka), kostra končetin osou kostry je páteř složená z obratlů vodní mají žábry a ploutve suchozemští mají plíce a nohy TP: kůže, z ní vyrůstají kožní deriváty (žlázy, chlupy, šupiny, nehty…) rozdělení na s proměnlivou tělesnou teplotou (ryby, obojživelníci, plazi) a se stálou tělesnou teplotou (ptáci, savci)

obratlovci se dále dělí na sedm tříd: kruhoústí paryby ryby obojživelníci plazi ptáci savci 4 5 6 7 8 9 10

Zápis do sešitu Podkmen: Obratlovci VÝ: ST: TP: všechna prostředí tělo - hlava, trup, ocas a končetiny vnitřní kostra, chrupavčitá nebo kostěná kostra trupu, kostra hlavy (lebka), kostra končetin, osa - páteř složená z obratlů vodní – žábry, ploutve suchozemští – plíce, nohy TP: kůže, kožní deriváty (žlázy, chlupy, šupiny, nehty…) sedm tříd obratlovců: kruhoústí, paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci s proměnlivou tělesnou teplotou (ryby, obojživelníci, plazi) se stálou tělesnou teplotou (ptáci, savci)

OPAKOVÁNÍ Kmen: Strunatci TS: vývojově nejvyspělejší skupina živočichů struna hřbetní – základ vnitřní kostry, osa a opora těla nižší strunatci – struna celý život vyšší – u larev, u dospělců přeměna v páteř zbytky struny = meziobratlové ploténky v hlavové části mozek tři podkmeny: pláštěnci, bezlebeční, obratlovci Podkmen: Pláštěnci VÝ: moře, oceány ST: vakovité tělo pokožka vylučuje rosolovitý plášť struna pouze u larev, dospělci ji nemají (ani páteř) TS: trubicovitá, živí se planktonem RS: hermafroditi - každý jedinec má ♂ (samčí) i ♀ (samičí) pohlavní orgány nepřímý vývoj – mezistadium larvy pohlavní rozmn. – splynutím ♂ a ♀ pohlavní buňky nepohlavní rozm. (nový jedinec je totožný s rodičem) – pučením → kolonie Třída: Sumky přisedlé sumka obecná Třída: Salpy volně plovoucí, reaktivní pohyb salpa velká

OPAKOVÁNÍ RS: Podkmen: Bezlebeční přechod mezi bezobratlými a obratlovci VÝ: moře a oceány ST: dvoustranně souměrní, nerozlišená hlava struna po celý život RS: pohlavní rozmnožování, oddělená pohlaví - ♂ (samec), ♀ (samice) Třída: Kopinatci kopinatec plžovitý Podkmen: Obratlovci VÝ: všechna prostředí ST: tělo - hlava, trup, ocas a končetiny vnitřní kostra, chrupavčitá nebo kostěná kostra trupu, kostra hlavy (lebka), kostra končetin, osa - páteř složená z obratlů vodní – žábry, ploutve suchozemští – plíce, nohy TP: kůže, kožní deriváty (žlázy, chlupy, šupiny, nehty…) sedm tříd obratlovců: kruhoústí, paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci s proměnlivou tělesnou teplotou (ryby, obojživelníci, plazi) se stálou tělesnou teplotou (ptáci, savci)

Otázky a úkoly Co je to struna hřbetní? Jak se jmenují tři podkmeny strunatců? Jaký je rozdíl mezi pohlavním a nepohlavním rozmnožováním? Zařaď: zebra, sumka, kopinatec, ještěrka, salpa a)pláštěnci b) bezlebeční c) obratlovci Jaký je rozdíl mezi strunou hřbetní a páteří? Co to jsou kožní deriváty?

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, et al. Přírodopis 2 : pro 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 1999. 128 s. ISBN 80-7235-069-2. [2012-23-08] HANČOVÁ, Hana; VLKOVÁ, Marie . Biologie II. v kostce. 3. vydání. Havlíčkův Brod : Fragment, 1998. 152 s. ISBN 80-7200-972-9.  [2012-23-08] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-30-08] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – sumka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Sea_Squirt.jpg obr. 2 – salpa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Salpa.jpg obr. 3 – kopinatec http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Branchiostoma_lanceolatum.jpg

4 – mihule http://upload. wikimedia 5 – žralok http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Great_white_aqurium.jpg/320px-Great_white_aqurium.jpg 6 – losos http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Salmo_salar-Atlantic_Salmon-Atlanterhavsparken_Norway.JPG/320px-Salmo_salar-Atlantic_Salmon-Atlanterhavsparken_Norway.JPG 7 – skokan http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Pelophylax_ridibundus_%281%29.jpg/320px-Pelophylax_ridibundus_%281%29.jpg 8 – ještěrka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/67/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D1%8F%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0.JPG/320px-%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D1%8F%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0.JPG 9 – orel http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/EagleWedgetail2.jpg/315px-EagleWedgetail2.jpg 10 – zebra http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Equus_zebra_-_Disney%27s_Animal_Kingdom_Lodge%2C_Orlando%2C_Florida%2C_USA_-_20100119.jpg/279px-Equus_zebra_-_Disney%27s_Animal_Kingdom_Lodge%2C_Orlando%2C_Florida%2C_USA_-_20100119.jpg