Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBRATLOVCI (úvod) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBRATLOVCI (úvod) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 OBRATLOVCI (úvod) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_401 Tématický celek: Obratlovci Autor: Zuzana Šutariková Anotace: Materiál je určen k využití pro práci s interaktivní tabulí. Slouží jako úvod a motivace k učivu Obratlovci. Materiál obsahuje osmisměrku a doplňovačku. Žáci přes interaktivní tabuli vyhledají a zaškrtnou skupiny živočichů a ze zbylých písmen zjistí tajenku = slova, která doplní v doplňovačce. Výsledkem je úvodní charakteristika obratlovců, která může být využita jako zápis do sešitu. Materiál je pro názornost a zpestření doplněn obrázky živočichů.

2 O čem se budeme učit? ÚKOLY:
V osmisměrce vyhledej názvy jednotlivých skupin živočichů. Ze zbylých písmen zjisti tajenku = charakteristika obratlovců. Pojmy z tajenky dopiš do doplňovačky.

3 Í C N L E V I Ž J O B P T Ř Y S K R A Á Ň Z H U D Ú

4 ŘEŠENÍ – skupiny živočichů
OBRATLOVCI KRUHOÚSTÍ PARYBY RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI PTÁCI SAVCI TAJENKA: vnitřní kostra, páteř, kostní tkáň, obratle, chrupavka, křídla, lebka

5 OBRATLOVCI - 1.třída KRUHOÚSTÍ zástupce: mihule potoční
odkaz na obrázek mihule na internetu

6 OBRATLOVCI - 2.třída PARYBY rejnoci žraloci

7 OBRATLOVCI - 3.třída RYBY kapr obecný

8 OBRATLOVCI - 4.třída OBOJŽIVELNÍCI ocasatí bezocasí

9 OBRATLOVCI - 5.třída PLAZI šupinatí želvy šupinatí krokodýli

10 OBRATLOVCI - 6.třída PTÁCI kur domácí

11 OBRATLOVCI - 7.třída SAVCI

12 OBRATLOVCI (charakteristika)
Charakteristickým znakem obratlovců je ……………… ……………., která je tvořena buď …………………………. (kruhoústí, paryby, chrupavčité ryby) nebo převážně …………………. ……………. (ostatní obratlovci). Kostra se člení na kostru hlavy, těla a končetin. Kostru hlavy tvoří ………………, která chrání mozek. Osou kostry je …………………., složená z …………………… (odtud název). Končetiny mají tvar ploutví nebo nohou. Přední končetiny jsou u ptáků přeměněny v ……………… . U hadů končetiny druhotně chybějí.

13 ŘEŠENÍ - OBRATLOVCI (charakteristika)
Charakteristickým znakem obratlovců je vnitřní kostra, která je tvořena buď chrupavkou (kruhoústí, paryby, chrupavčité ryby) nebo převážně kostní tkání (ostatní obratlovci). Kostra se člení na kostru hlavy, těla a končetin. Kostru hlavy tvoří lebka, která chrání mozek. Osou kostry je páteř, složená z obratlů (odtud název). Končetiny mají tvar ploutví nebo nohou. Přední končetiny jsou u ptáků přeměněny v křídla. U hadů končetiny druhotně chybějí.

14 Citace GOSS, Terry. White shark.jpg [online]. 4. července :11. [cit ]. Dostupný z WWW: < PULLARA, Sam. Stingray underwater.jpg [online]. 4. července :48. [cit ]. Dostupný z WWW: < (volné dílo) FILIP, Martin; PROCHÁZKOVÁ, Tereza. Mlok.JPG [online]. 25. července :58. [cit ]. Dostupný z WWW: < FISCHER, Christian. RanaRidibundaFemale.jpg [online]. 25. července :02. [cit ]. Dostupný z WWW:<

15 Citace SZCZEPANEK, Marek. Lacerta vivipara 2 hen (Marek Szczepanek).jpg [online]. 25. července :07. [cit ]. Dostupný z WWW: < FRIC, Zdeněk. Viperaberus1.jpg [online]. 25. července :10. [cit ]. Dostupný z WWW: < (volné dílo) (volné dílo) (volné dílo)

16 Citace (volné dílo) ZELL, H.. Giraffa camelopardalis reticulata 01.JPG [online]. 25. července :24. [cit ]. Dostupný z WWW: < (volné dílo)


Stáhnout ppt "OBRATLOVCI (úvod) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google