VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
R U S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 20
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Evropa – Hospodářství Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Stanislav Šindler Datum: Cílový ročník: 7.
Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami.
Rusko Jarmila Kovářová.
Východní Evropa.
Bývalé státy Sovětského svazu
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Rusko Je největší ze států bývalého SSSR (Sovětský svaz).
USA – hospodářský obr.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY 2 PRŮMYSL.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zeměpis 7. ročník Zpracovala: Mgr. Jitka Tkadlecová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Společenské a hospodářské prostředí
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Státy východní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
RUSKO Jan Vaněk.
Rusko 20. ledna 2006.
Téma hodiny: Rusko - socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Rusko – socioekonomické poměry Klíčová slova: Obyvatelstvo,
Evropa: Hospodářství a průmysl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Bývalé státy Sovětského svazu
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Německo.
Nejrozlehlejší stát světa ležící na dvou světadílech
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
HOSPODÁŘSKÁ KLASIFIKACE KANADY
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Bývalé státy Sovětského svazu
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
VY_32_INOVACE_147_Velká Británie a Irsko Šablona Identifikátor školy:
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
RUSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
RUSKO (Ruská federace)
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
VY_32_INOVACE_Fi_II_11 Název Rusko – lidé a hospodářství
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_32_INOVACE_158_Rumunsko, Moldavsko, Bulharsko
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
VY_32_INOVACE_153_Německo
VY_32_INOVACE_150_Švédsko a Norsko
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska Identifikátor školy: 600 150 569 Šablona VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska

RUSKO Rusko je nerovnoměrně rozvinutou zemí. Vyspělejší oblasti jsou střídány zaostalými. Je rozlohou největší na světě a má i nejvíc nerostných surovin. Je členem G8. http://vlajky.yin.cz/r/rusko/rusko.png http://nd01.jxs.cz/610/038/e4f87ab557_12558698_o2.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Hammer_and_sickle.svg/220px-Hammer_and_sickle.svg.png Rusko bylo téměř celé 20. století postiženo krutou komunistickou diktaturou. Komunismus stál lidstvo 50-70 milionů mrtvých. Spolu s fašismem, který rozpoutal 2. SV s asi 40 miliony mrtvých, je komunismus nejkrvavější ideologií celé historie lidstva.

Evropská část Ruska Evropská část Ruska je nížinatou oblastí s typicky kontinentálním podnebím. Je hospodářsky významnější než část asijská. Dokážeš z map v atlase vysledovat, kde je oblast zaměřená spíše na zemědělství a kde spíše na průmysl? Zakresli do mapy na tabuli. Hospodářsky se dělí na čtyři oblasti: Moskevská Povolží Jižní oblast Ural Školní atlas světa, Kartografie Praha a.s., rok vydání 2007 Jednotlivé oblasti vyznač do mapy na tabuli.

Moskevská oblast a sever Ruska Je zaměřena na výrobu spotřebního zboží (elektro atd.), lehký průmysl, textilní a potravinářský a energetický průmysl Hlavním městem je Moskva, centrum Ruska. Najdeš bývalé hlavní město ruského carství, pojmenované po jednom z carů a známé svou obrazárnou zvanou Ermitáž? Není těžké odvodit si hospodářské zaměření severu Ruska. Dokážeš to? Vyhledej dva významné přístavy severního pobřeží Ruska.

Zimní palác – součást Ermitáže Rudé náměstí v Moskvě Zimní palác – součást Ermitáže http://www.tripzone.cz/content_img_cs/000/rude-namesti-w-822.jpg http://www.xax.cz/foto/petrohrad_erm/img00003.jpg http://www.karlin.mff.cuni.cz/~zemlicka/Data/Obrazy/192.jpg http://www.karlin.mff.cuni.cz/~zemlicka/Data/Obrazy/2a4.jpg Murmansk – nejsevernější nezamrzající přístav. Víš proč? Archangelsk

Povolží Volha, největší evropská řeka, je významnou dopravní cestou. Domyslíš její další využití? Kromě energetického průmyslu se zde vyrábí stavební hmoty a potraviny. Vyhledej nerostné suroviny této oblasti a odvoď z nich další průmyslové odvětví oblasti.

Volha v Nižním Novgorodě Kazaňský Kreml http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Nizhny-Novgorod-Volga-Bor-1460.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Kremlin_Qazansu.JPG/800px-Kremlin_Qazansu.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Samara_divadlo.jpg/250px-Samara_divadlo.jpg Divadlo Maxima Gorkého v Samaře Vrstva ledu na Volze…

Jižní oblast Ruska Ze zkušeností bys už měl(a) odhadnout hospodářské zaměření této oblasti. Ano, je to průmyslově zemědělská oblast. Pobřeží Černého moře a Kavkaz jsou oblasti …………………….. Významnými městy jsou Voroněž a Rostov na Donu.

Ural Při pohledu na mapu zjistíš, v čem spočívá význam této oblasti pro Rusko. Významná je těžba nerostných surovin – uhlí, železná ruda, kovy, ropa. Teď už není vůbec těžké domyslet si průmyslová odvětví této oblasti: Významná města: Perm, Ufa, Orenburg, Čeljabinsk, Jekatěrinburg.

Rusko – přehled evropské části   rozhodující význam pro hospodářství Ruska průmyslové oblasti mezi Moskvou a Uralem, zemědělské mezi Moskvou a Kavkazem Moskva a okolí: lehké strojírenství, elektrospotřebiče, textil, oděvy energetický průmysl (spalování hnědého uhlí, jaderné elektrárny Moskva, Petrohrad těžba dřeva na severu Murmansk, Archangelsk – přístavy, dřevo, ryby Povolží: dopravní tepna výroba elektřiny, stavebních hmot a potravin těžba ropy, zemního plynu, soli – chemický průmysl Nižnij Novgorod, Kazaň, Samara Jižní oblasti Ruska: zemědělsko-průmyslová oblast Voroněž, Rostov na Donu Černomořské pobřeží, Kavkaz – turistický ruch Ural: nerostné suroviny Orenburg zpracování kovů, těžké strojírenství, chemický prům. Jekatěrinburg, Čeljabinsk, Perm, Ufa