VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Hydrosféra.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
HYDROSFÉRA.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autor: Mgr. Ilona Nováková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- vodstvo_CR
Česká republika-1 poloha, rozloha…
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
VODSTVO ČR.
Jezera.
Hydrosféra = vodní obal Země
HYDROSFÉRA.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Hydrosféra oceánská voda
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Identifikátor materiálu: EU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
NázevHydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzicko-geografická sféra AnotacePovrchová voda – nádrže, podzemní voda Klíčová slovaJezera,
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jezera Mgr. Petr Králík.
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
Jezera Jan Dušek.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Jezera Přirozená vodní nádrž Zásobárna sladké vody
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření14.11.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_14_05_vodní plochy. Víš, jak se jmenuje nejstarší a nejhlubší jezero na světě? Jezero Bajkal je nejhlubším jezerem na světě – hloubka.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_03_ Vodstvo České republiky TEMA:Česká republika.
HYDROSFÉRA -Vodní obal země -Oceány a Moře -Ledovce -Podpovrchová voda -Voda v Atmosféře.
Vodstvo České republiky
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Jezera, bažiny a rybníky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jezera, bažiny a vodní nádrže
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vodstvo České republiky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže Identifikátor školy: 600 150 569 Jméno autora: Ema Zykmundová Datum vytvoření: 20.1.2013 Šablona VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže Vzdělávací obor, téma: Zeměpis – Jezera, bažiny, umělé nádrže Ročník: 6.

Anotace Materiál slouží k probírání nového učiva v zeměpisu v 6. třídě, může také sloužit jako zápis do sešitů a při opakování učiva

Jezera Jezero je přirozená nádrž stojaté vody Podle původu dělíme jezera : v příkopové propadlině – Bajkal jako zbytek bývalého moře – Kaspické moře sopečného původu – Crater Lake ledovcového původu – Štrbské pleso

Druhy jezer Průtočné jezero – ústí zde řeky a opět z nich vytékají ( Hořejší jezero v USA - 2. největší jezero na světě ) Bezodtoké jezero – žádná řeka z nich nevytéká, voda se ztrácí výparem a vsakováním ( jezero Čad v severní Africe , u nás Černé jezero na Šumavě )

Černé jezero na Šumavě

Bažiny Bažiny jsou trvale zamokřená území souvisle porostlá rákosím a dalšími rostlinami ( u nás jsou největší bažiny na Šumavě )

Umělé vodní nádrže Jsou dílem člověka, patří sem : a) rybníky – vodní nádrže určené k chovu ryb - nejvíce rybníků u nás je v jižních Čechách, největší z nich je Rožmberk

Přehrady b) přehrady – velké vodní plochy vzniklé přehrazením koryt řek hrázemi. Voda se využívá k : - výrobě elektrické energie - zavlažování polí - zásobování měst pitnou vodou - rekreaci Naše největší přehrada je Lipno na Vltavě

Ledovce Ledovec je těleso z ledovcového ledu. Typy : - horské - vznikají ve velehorách ( Dachstein ) - pevninské – ve velmi chladných oblastech a pokrývají rozsáhlé plochy ( grónský ledovec )

Podpovrchová voda Podpovrchová voda se nachází pod povrchem Země. Dělíme ji na : - půdní – je obsažena v půdě - podzemní – vsakuje se hlouběji, studny

Pramen Brychtová Šárka a kol., Planeta Země, Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy, nakladatelství FORTUNA Praha 1998, s. 83 - 90 www.ofice.microsoft.com http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/%C4%8Cern%C3%A9_jezero_zab%C3%ADran%C3%A9_z_karov%C3%A9_st%C4%9Bny.JPG