Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_15
Zásobovací činnost podniku Zásobování je činnost prostřednictvím, které podnik zajišťuje materiál pro svou hospodářskou činnost a to v potřebném množství, druzích, kvalitě a za výhodné ceny. logistika se zabývá celým procesem pořizování zásob (od volby dodavatele po výdej do spotřeby) - zabývá se: fyzickými toky zboží od dodavatele k odběrateli informačními toky v písemné nebo ústní podobě cílem je toky racionalizovat, aby byly co nejefektivnější a firmu zatížily co nejmenšími náklady
Etapy zásobovací činnosti Zásobování jako činnost podniku probíhá v následujících etapách: plánování zásob, řízení zásob nákupní činnosti, právní zajištění dodávek, oceňování zásob evidence zásob skladování zásob výdej zásob ze skladu do výroby
Druhy zásob Druhy zásob: a) běžná – pokrývá každodenní výrobu b) pojistná – kryje zpoždění v dodávkách, nebo náhlé zvýšení spotřeby v důsledku zvýšení poptávky c) technická – materiál, který se musí před vstupem do výroby ještě vpravit (např. sušení dřeva,…) d) příležitostná – využití výprodejů, množstevní slev Celková zásoba = běžná + pojistná (+ technická + příležitostná)
Členění zásob Zásoby lze členit takto: zásoby materiálu zásoby zboží zásoby vlastní výroby nedokončená výroba (NV) polotovary vlastní výroby (PVV) hotové výrobky na skladě (HV)
Řízení zásob Metoda ABC Just in Time
Oceňování zásob při převzetí na sklad zásoby oceňujeme pořizovací cenou zásoby, které si sami vyrobíme, oceňujeme vlastními náklady Nikdy se nezapočítává zisk!!! Oceňování při výdeji ze skaldu: FIFO – first in first out = první do skladu, první ze skladu LIFO – last in first out = poslední do skladu, první ze skladu - u nás je zakázána vážený aritmetický průměr – proměnlivý, periodický Zvolený způsob oceňování musí být zaznamenán ve vnitropodnikové směrnici.
Skladování zásob Sklady jsou voleny podle typu zásob: otevřené (štěrk, dřevo,…) polootevřené (trámy, písek,…) kryté – haly, budovy specializované – přesné speciální podmínky (zelenina, mrazírny)
Zdroje ŠVARCOVÁ, Jena a kol. Ekonomie stručný přehled. Zlín: CEED, 2012, ISBN 978-80-87301-16-6 Archiv autora