Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostliny okolo naší školy
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lilkovité.
Silénkovité (hvozdíkovité)
HVOZDÍKOVITÉ Caryophyllaceae.
Kakostovité (Geraniaceae)
Šáchorovité (Cyperaceae)
Znaky krytosemenných rostlin
Jetel Luční (Trifolium pratense )
(Heracleum sphondylium)
Penízek rolní Thlaspi arvense Martin Macháček, 1.C.
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Pryskyřníkovité rostliny
Dřišťálovité-Berberidaceae
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HVOZDÍKOVITÉ, TŘEZALKOVITÉ, VIOLKOVITÉ
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Lilkovité (Solanaceae)
Čeleď brukvovité Přídopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Dvouděložné rostliny – Čeleď Lilkovité
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Břízovité (Betulaceae)
Na louce Dřeviny a byliny.
ROZKVETLÉ ZAHRADY, LOUKY A POLE
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vstavačovité Rostliny.
Lískovité, habrovité Corylaceae Carpinaceae Čeleď
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Čeleď: Liliovité (Liliaceae) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
DRUHY PLEVELŮ K POZNÁVAČCE Žárská, 2.B. Efemérní  Název: Rozrazil břečťanovitý - Veronica hederifolia  Čeleď: Plantaginaceae - jitrocelovité  Popis:
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Jednoděložné, jednodomé Většinou trvalé Výskyt glykosidů, steroidních saponinů a steroidních alkaloidů ->jedovaté Byliny Dříve se dělil na mnoho menších.
Pipal, Veselý, Ringsmuth. Popis  Jednoletky, dvouletky, trvalky  Byliny či keře (vzácně)  Cca 3500 druhů  Listy – většinou střídavé, bez palistů 
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Bobovité (Fabaceae) Čeleď:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Šáchorovité (Cyperaceae)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Liliovité (Liliaceae)
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
ROZKVETLÉ ZAHRADY, LOUKY A POLE
Leknínovité (Nymphaeaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Geraniaceae – kakostovité
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Caryophyllaceae (hvozdíkovité)
Rosaceae Fabaceae Lamiaceae
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) čeleď: Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Klasifikace Říše: rostliny (Plantae) Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: rostliny krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné rostliny (Rosopsida) Řád: hvozdíkotvaré (Caryophyllales) Čeleď: hvozdíkovité (Caryophyllaceae) Hvozdík zahradní (Dianthus caryophyllus) Kohoutek luční (Lychnis flos-cuculi)

Charakteristika zhruba 100 rodů a 2 500 druhů, u nás cca 25 rodů a 100 druhů výskyt v mírném pásu severní polokoule jednoleté až vytrvalé byliny, obvykle hmyzosnubné mají vstřícné celistvé listy květy jsou oboupohlavné, pětičetné, rostou ve vrcholičnatých květenstvích květní obaly jsou rozlišené semeník je svrchní plodem je nejčastěji tobolka dost druhů je chráněných Ptačinec velkokvětý (Stellaria holostea) Koukol polní (Agrostemma githago)

(Lychnis flos-cuculi) Nejznámější zástupci Rožec rolní (Cerastium arvense) Kohoutek luční (Lychnis flos-cuculi) Hvozdík kropenatý (Dianthus deltoides)

(Saponaria officinalis) Nejznámější zástupci Koukol polní (Agrostemma githago) Ptačinec velkokvětý (Stellaria holostea) Mydlice lékařská (Saponaria officinalis)

Rožec rolní (Cerastium arvense) vytrvalá, 5 až 30 cm vysoká bylina má čárkovité až čárkovitě kopinaté listy bílé nálevkovité květy jsou uspořádány ve vidlanech po pěti až patnácti plodem je tobolka roste na mezích, loukách a stráních, především na sušších místech nepotřebuje příliš výživnou půdu kvete od dubna do srpna

Kohoutek luční (Lychnis flos-cuculi) dvouletá až vytrvalá bylina vysoká 20 až 60 centimetrů vyskytuje se v Evropě, Severní Americe a na Sibiři květy jsou růžové, rostou ve vidlanech roste především na vlhkých místech s výživnou půdou kvete od května do července

Hvozdík kropenatý (Dianthus deltoides) vytrvalá bylina, 15 až 25 cm vysoká čárkovité až úzce kopinaté listy karmínově až nachově červené květy jsou uspořádány v latách ve střední části květu jsou obvykle bílé skvrny plodem je tobolka kvete od června do října karafiáty jsou příslušníky rodu hvozdík

Koukol polní (Agrostemma githago) jednoletá bylina, vysoká až 70 cm má přímou lodyhu nachově fialové květy jsou uspořádané ve volných vijanech kališní cípy jsou delší než korunní lístky plodem je vejcovitá tobolka jeho semena jsou jedovatá dříve byl nežádoucí polní plevel, dnes je velmi vzácný kvete od června do srpna

Ptačinec velkokvětý (Stellaria holostea) vytrvalá, 15 až 25 centimetrů vysoká bylina lodyha je přímá, čtyřhranná bílé květy rostou v řídkých vidlanech plodem je kulovitá tobolka kvete od dubna do června preferuje výživné hlinité půdy výskyt hlavně ve světlých lesích, hájích, křovinách, na mezích

Mydlice lékařská (Saponaria officinalis) vytrvalá bylina vysoká 40 až 60 centimetrů listy jsou eliptické, celokrajné, přisedlé květy jsou narůžovělé až bílé, rostou ve vidlanech plodem je vejcovitě kulatá až elipsoidní tobolka kvete od června do října obsahuje saponin, kořen se kdysi využíval k přípravě pracího prostředku

Zdroje informací: Zdroje obrázků: strana 2 strana 3 strana 4 strana 5 http://cs.wikipedia.org učebnice Biologie rostlin nakladatelství Fortuna http://www.kvetenacr.cz Zdroje obrázků: strana 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Dianthus_caryophyllus_001.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/XN_Lychnis_flos_cuculi.jpg strana 3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Stellaria_holostea_Grote_muur.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Bolderik_26-08-2005_12.40.56.JPG strana 4 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Cerastium_arvense_5628.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Lychnis_flos-cuculi.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Dianthus_deltoides_Newborough.jpg strana 5 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/99/Stellaria_holostea_Grote_muur_closeup1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Agrostemma_githago674466017.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Saponaria_officinalis_02.jpg strana 6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Cerastium_arvense_6363.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Cerastium_arvense2.jpg strana 7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Lychnis_flos-cuculi_2_beentree.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Lychnis_flos-cuculi_B.jpg strana 8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Dianthus_deltoides_060805a.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Dianthus_deltoides_01.jpg strana 9 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Bolderik_26-08-2005_12.41.20.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Agrostemma_githago_120605.jpg strana 10 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/XN_Stellaria_holostea_00.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Stellaria_holostea001.jpg strana 11 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Saponaria_officinalis_03.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Saponaria_officinalis_cv2.jpg