Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ČJPS2A0460BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
¨-4-.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Výlet do české literatury
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Český jazyk 6. ročník ZŠ Jiří Wolker
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období česká.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Jan Neruda - dílo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Jan Neruda 8. ročník.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
A. Sova – Květy intimních nálad
Jan Neruda Open Presentation.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_48_Jan Neruda
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Česká poválečná literatura I.
PROCVIČOVACÍ HUDEBNÍ TEST
Husitské zbraně Dějepis – 7. třída.
Hrdinové literárních děl
Literatura 19.století - shrnutí
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století

Osmisměrka Najdi v jména devíti českých básníků 19. a 20. stol. Vylušti tajenku – zbylá písmena vypiš po sloupcích.

Osmisměrka Halas Vrchlický Neruda Wolker Sládek Bezruč Nezval Šrámek Čech

Tajenka Trochej . Vysvětli vyluštěné pojmy Daktyl Jamb

K básnickým sbírkám přiřaď autory P.Bezruč 1. Slezské písně 2. Zvony a zvonky 3. Za trochu lásky 4. Chrpy a města J.V.Sládek J.Vrchlický V.Nezval 1 2 3 4

Doplň… J.Neruda 5. Hřbitovní kvítí 6. Těžká hodina 7. Života bído, přece tě mám rád J.Wolker F.Šrámek 5 6 7

Odpověz na následující otázky Neruda Který z autorů psal fejetony? Který ze spisovatelů zemřel na tuberkulózu ve věku 24 let? Kterého ze spisovatelů spojujeme se Sobotkou? Který z autorů zemřel v Domažlicích? Který z básníků používá pseudonym? Který ze spisovatelů strávil několik let v Americe? Wolker Šrámek Vrchlický Bezruč Sládek

Práce s literárními ukázkami   Hlásím, pane hejtmane že se mi zdál sen, vojna byla a já ležel v poli zastřelen; a zrovna u mne váš kůň taky pad, nám přáno bylo spolu umírat, to z boží vůle jen. Zdroj: http://www.ceskaliteratura.cz/texty/sramek.htm (k 1.2. 2012)

Práce s textem Kdo je autorem této ukázky? Jak se jmenuje tato báseň? Fráňa Šrámek Kdo je autorem této ukázky?   Jak se jmenuje tato báseň? Jaké období tato báseň popisuje? Raport 1. světové války

Literární ukázky Šel starý Magdon z Ostravy domů, v bartovské harendě večer se stavil, s rozbitou lebkou do příkopy pad. Plakala… “ Zdroj : http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/petr-bezruc/marycka-magdonova-slezske-pisne.html (k 1.2.2012)

Práce s textem Kdo je autorem této ukázky? Petr Bezruč Kdo je autorem této ukázky?   Jak se jmenuje tato báseň? Z jaké je básnické sbírky? S jakým krajem je spojována? Maryčka Magdonova Slezské písně Slezsko, Ostravsko

Literární ukázky Poštovní schránka na rohu ulice, to není nějaká lecjaká věc. Kvete modře, lidé si jí váží velice, svěřují se jí docela, psaníčka do ní házejí ze dvou stran, z jedné smutná a z druhé veselá. Zdroj: http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/jiri-wolker/postovni-schranka-host-do-domu.html ( k 1.2. 2012)

Práce s textem Jak se jmenuje tato báseň a z jaké básnické sbírky je? Poštovní schránka Jak se jmenuje tato báseň a z jaké básnické sbírky je? Kdo je autorem a kde narodil? Tento spisovatel si napsal epitaf. Vysvětli, co to je. Host do domu Jiří Wolker Prostějov Nápis na náhrobku

Literární ukázky Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil,   Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil, na břehu řeky Svratky roste nízká tráva, rád chodil jsem tam denně, koupal se a snil, na břehu řeky Svratky kvete rozrazil a voda je tu těžká, chladná, kalná, tmavá. Zdroj: http://basne.webzdarma.cz/nezval_na_brehu_reky_svratky.html (k 1.2. 1012)

Práce s textem Kdo je autorem těchto veršů? Vítězslav Nezval Kdo je autorem těchto veršů? Kterým velkým městem protéká řeka Svratka? Vypiš dílo tohoto spisovatele, které znáš. Brno Manon Lescaout

Zdroje odkazů: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-01-20]. Není-li uvedeno jinak - dostupné pod licencí Public domain na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bezruc_2.jpg (obrázek P. Bezruče, str. 4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:V%C3%ADt%C4%9Bzslav_Nezval,_Dale%C5%A1ice_Bust.jpg (busta Vítězslava Nezvala, str. 4 – propůjčení licence od autora Jiří Sedláček – Frettie) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jaroslav_Vrchlick%C3%BD.jpg (obrázek J. Vrchlického, str. 4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Josef_V%C3%A1clav_Sl%C3%A1dek_HL.jpg (obrázek J. V. Sládka, str. 5) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jan_Neruda.jpg (obrázek J. Nerudy, str. 5) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jiri_Wolker_bust_in_Prostejov.jpg (busta J. Wolkera, str. 5 – propůjčení licence od autora Jan Tříska) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frana_Sramek_1926.jpg (obrázek F. Šrámka, str. 5) Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)