PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Advertisements

Navštivte hlavní město České republiky
METODICKÝ LIST Tato prezentace navazuje na výuku vlastivědy, proto
PRAHA.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
PRAHA-hlavní město ČR.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
hlavní město České republiky
PRAHA - hlavní město České republiky.
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Identifikátor materiálu: EU
Praha.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_402_KAREL IV. Téma: ČECHY ZA VLÁDY KARLA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Český stát za vlády Lucemburků
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Praha.
Praha Andy Poláková.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePraha Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii, zajímavosti hlavního.
KARLŮV MOST.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_33_PRAHA TÉMA: ZEM Ě PIS 1 Č ÍSLO.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Stavby Karla IV. Výklad. Autor: Mgr. Vladimíra Teperová Ověření ve výuce.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Člověk a jeho svět (Vlastivěda pro 4. ročník)
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život Karla IV..
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_08_07_hlavní město - památky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Zdravá výživa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Autor: Andrea Kolářová
Transkript prezentace:

PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_03_Praha za vlády Karla IV. Informace o rozkvětu Prahy za vlády Karla IV., historická místa a památky. Mgr. Iva Hanáková

Anotace: Žák se dozví o životě Karla IV. Rozkvět Prahy za Karla IV. – významné stavby postavené za jeho vlády. Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Vlastivěda

Karel IV. Nejvýznamnější panovník českého státu. Je též nazývaný Otcem vlasti. Za jeho vlády se stává Praha největším městem ve střední Evropě.

Co už o něm víme… E L I Š K A R O N U M F C O T C E V L A S T I D P O    E L  I  Š  K  A  R  O  N  U  M   F C  O T C E V L A S  T  I  D P   O  B  CH Á  V  E  Z  J   S Ě  Í  É  1. Matkou Karla IV. byla _________ Přemyslovna. 2. Název ubytovny pro studenty, kterou Karel IV. založil. 3. Karel IV. vyrůstal na dvoře ve ________. 4. Karel IV. je nazýván ______ _______. 5. Karel IV. byl též vynikající d__________. 6. Jeho první manželka byla ______ z Valois. 7. Jeho ostatky jsou uloženy v _______ sv. Víta. 8. Jakou školu založil Karel IV.? 9. Hrad vybudovaný Karlem IV. 10. Jak nazýváme královskou korunu? 11. Za jeho vlády byla Praha _________ městem Evropy. 12. Karel IV. založil ______ _____ pražské.

Co nechal vybudovat karel IV. v praze za své vlády? UNIVERZITU nechal opravit PRAŽSKÝ HRAD NOVÉ MĚSTO PRAŽSKÉ HLADOVOU ZEĎ CHRÁM SVATÉHO VÍTA KAROLINUM KARLŮV MOST

Rozlušti názvy těchto tří trhů. NOVÉ MĚSTO PRAŽSKÉ Založeno 8. března 1348 Mělo tři trhy. Úkol: Rozlušti názvy těchto tří trhů. SENNÝ NÝNSE Dobytčí trh dnešní Karlovo náměstí. V době vlády Karla IV. největší náměstí v Evropě. Koňský trh dnešní Václavské náměstí. Karel IV. osobně dohlížel na vyměření tohoto náměstí. Spousta staveb, která se začala budovat za Karlovy vlády, byla dokončena až po jeho smrti. DOBYTČÍ ČÍBYTDO KOŇSKÝ ŇONSKÝ

JMENUJ DALŠÍ VÝZNAMNÉ BUDOVY NOVÉHO MĚSTA. Národní divadlo Tančící dům Novoměstská radnice. Národní muzeum

Odpovězte na tyto otázky aneb co už víme: PRAŽSKÝ HRAD Odpovězte na tyto otázky aneb co už víme: V které pražské čtvrti leží Pražský hrad? Kdo sídlí na Pražském hradě dnes? Jaká významná místa a budovy jsou součástí hradu? Jmenuj alespoň některé. Kdo hlídá Pražský hrad? Co je spojené s hradní stráží?

STŘÍDÁNÍ STRÁŽÍ Úkoly hradní stráže: Ostraha areálu Pražského hradu Organizace a zajišťování vojenských poct, zvláště při oficiálních návštěvách významných osobností při návštěvě prezidenta.

Katedrála svatého víta. V roce 1344 je položen základní kámen katedrály svatého Víta. Hlavními architekty byl Matyáš z Arrasu a Petr Parléř. Byla dostavěna v roce 1929. Slouží jako: Pokladnice českých korunovačních klenotů. Mauzoleum králů. Galerie královských malířských a sochařských portrétů.

Karlův most Dříve Kamenný most Jedná se o nejstarší most, stojící přes řeku Vltavu. Spojuje Malou Stranu se Starým Městem. Je ozdoben sochami. Otázky: Co podle pověsti přidávali stavitelé mostu do malty? Čí sousoší můžeme vidět na Karlově mostě? Co je podle pověsti v mostě zazděno a pod kterou sochou?

Bibliografické citace [cit. 2011-04-14]. Dostupný pod licencí Copyright expired na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg> [cit. 2011-04-14]. Dostupný na WWW: < http://www.holidayhome.cz/cz/mapafin.jpg > Microsoft - http://office.microsoft.com