Cíle, vize a obsah projektu PPUČ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Komunitní a otevřená škola
Mgr. Alena Hesová Podpora finanční gramotnosti prostřednictvím Metodického portálu
Krajské akční plány Základní východiska
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Rokytná, o.p.s. Srázná Moravské Budějovice.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Workshop – KAP Pk Návrh Šablon pro SŠ a VOŠ Pardubice, 29. srpna 2016.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Projektový záměr Podpora pedagogů MŠ Odborná diskuze MŠMT,
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Cíl a identifikace výzvy
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
TTnet (Training of Trainers Network)
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Název projektu: Ve škole po škole
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE Autentické videozáznamy vyučovacích hodin
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Statutární město Ostrava
Individuální projekt OPVVV Implementace KAP I.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Představení projektu Implementace KAP
Š A B L O N Y II.
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Vzorový projekt pro ZŠ.
Vítejte na třetí místní konferenci
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Vzorový projekt pro ZŠ.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
PS Vzdělávání NS MAS ČR pro IPo MAP
Revize ICT kurikula, rok tři
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Cíle, vize a obsah projektu PPUČ Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání

Vytváříme systém, který umožní efektivní rozvoj čtenářské, matematické a digitální gramotnosti v praxi mateřských a základních škol. V Z D Ě LÁ VÁ N Í D Ě T Í A Ž Á K Ů matematická gramotnost čtenářská gramotnost digitální gramotnosti a informatické myšlení V projektu usilujeme o to, aby základní gramotnosti vzkvétaly. To znamená, aby se rozvoj třeba čtenářské gramotnosti nevztahoval pouze k mateřském předmětu (ČJL), ale promítl ji rovněž do ostatních předmětů, tedy aby učitelé třeba přírodopisu nebo dějepisu při přípravě a realizaci výuky kromě konceptů a pojmů svých oborů rovněž zabývali tím, jak podpořit učení žáků rozvojem čtenářské gramotnosti V projektu není záměrem učitelům přidávat další obsah, kterým se musí v hodinách zabývat, ale spíše je podpořit v tom, co už dělají (třeba neuvědoměle), aby to mohli dělat lépe a to s ohledem na učení každého žáka.

Jak chceme dosáhnout cíle reflexe profesní rozvoj výměna zkušeností Cílená a formativní reflexe učitelů podporující jejich další profesní rozvoj jako základní předpoklad pro sdílení a výměnu zkušeností a sdílení materiálů zlepšování výuky

Klíčová aktivita na koncepci gramotností např. soubory očekávaných výsledků učení pro gramotnosti a stupně vzdělávání, příklady dobré praxe rozvoje gramotností ve VO Klíčová aktivita na koncepci gramotností – příprava podkladů, kterými bude do budoucna možné podpořit proces revizí kurikula předškolního a základního vzdělávání Klíčová aktivita na metodickou podporu učitelů a škol – podpora v síti pilotních škol projektu a komunit učitelů v rámci společenství praxe Klíčová aktivita na šíření metodických materiálů a práci učitelů s nimi Klíčová aktivita na metodickou podporu učitelů a škol např. podpora pilotních škol, aktivity konzultačního centra NÚV Klíčová aktivita na inovativní nástroje metodické podpory na Metodickém portálu RVP.CZ např. Reputační systém, vzdělávací moduly apod.

Východiska pro podporu učitelů Přístup k odborníkům Prostředí pro setkávání, sdílení a učení Přístup ke kolegům učitelům v síti pilotních škol projektu: aktivity školních koordinátorů gramotností podporujících setkávání učitelů v rámci sborovny, sdílení toho co dělají a výměny zkušeností s učením podporujícím rozvoj gramotností v různých oborech systémově: tvorba bezpečného online prostředí podporující fungování skupin učitelů a odborníků (společenství praxe) sdílících zájem o rozvoj gramotností v konkrétních vzdělávacích oblastech Prostředí pro setkávání, sdílení a učení V síti pilotních škol: podpora setkávání, sdílení a učení učitelů skrze koordinaci a vedení ze strany školního koordinátora gramotností; pořádání akcí na rozvoj gramotností na škole Systémově: odborné panely, prostředí pro fungování online skupin učitelů pro vzdělávací oblasti na Metodickém portálu RVP.CZ Přístup k odborníkům v síti pilotních škol: dlouhodobá metodická podpora ze strany projektu (aktivity na podporu reflexe a profesního rozvoje učitelů) systémově díky setkávání odborných panelů (z panelů bude zveřejněn videozáznam), aktivitám KC NÚV, existencí regionálních center podpory, které bude projekt metodicky zastřešovat, prostoru pro gramotnosti na Metodickém portálu RVP.CZ Cílená a formativní reflexe V síti pilotních škol: aktivity regionálních koordinátorů gramotností, později interně školních koordinátorů gramotností Systémově: Online nástroj Profil Učitel21: nástroj pro podporu profesního rozvoje a reflexe (obdoba Profilu Škola21 – pro DG), v případě ostatních gramotností potřeba diskutovat jeho možnou podobu, aby byl funkční Dostatek zdrojů pro další rozvoj Systémově: vzdělávací moduly, prostor pro gramotnosti na portálu RVP.CZ, aktivity KC NÚV, regionální centra podpory Cílená a formativní reflexe, stanovování cílů Přístup ke kolegům učitelům Dostatek zdrojů pro další rozvoj

Odborné panely gramotností – smysl fungování a přínosy pro praxi platformy pro setkávání, sdílení a výměnu zkušeností mezi učiteli, odborníky a řešiteli projektů na gramotnosti setkávání dvakrát ročně v různých regionech ČR dlouhodobé Odborné panely gramotností – smysl fungování a přínosy pro praxi První věc: Jedním z cílů projektu je metodicky zastřešovat a síťovat projekty OP VVV v oblasti základních gramotností Panely jako odborné platformy (ČG, MG, DG/IM) sdružující přední odborníky na gramotnosti, zkušené učitele a řešitele projektů (současných i minulých) na rozvoj gramotností dětí a žáků

Role odborných panelů: Komunita Projekt PPUČ Spolupráce Místo pro setkávání, sdílení a výměnu zkušeností Platforma zastřešující spolupráci s projekty na gramotnosti v OP VVV Koncepce gramotností Utváření sdíleného pojetí gramotností Etablování gramotností do praxe škol

Děkuji za pozornost jakub.holec@nuv.cz