Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Organické kyseliny Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj 538 43 Třemošnice, Internátní 217; IČ: 70989176, tel: 469 661 719, emaiI: zskola@tremosnice.cz, www.zs-tremosnice.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2459 Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojů Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Organické kyseliny Název materiálu (téma): Organické kyseliny Sada:Chemie,2. stupeň Autor:Ing. Luděk Škrovánek Anotace: Organické kyseliny (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012
Organické kyseliny Skupina: -COOH Rozdělení: a) jednosytné b) dvojsytné c) trojsytné Od nejstarších dob – např. k přípravě pokrmů (ocet, víno, olej)
Organické kyseliny Kyselina mravenčí H – COOH nejjednodušší součást mravenčího jedu (kopřivy, vosy) dezinfekční a konzervační prostředek
Organické kyseliny Kyselina octová CH3 – COOH nejrozšířenější kapalina štiplavého zápachu, leptavé účinky vzniká působením mikroorganismů na zředěný roztok etanolu 8% roztok = ocet
Organické kyseliny
Organické kyseliny Mastné kyseliny – obsaženy v tucích kyselina stearová kyselina palmitová kyselina olejová Aminokyseliny – základ bílkovin nukleové kyseliny (DNA, RNA) dědičnost
Organické kyseliny Kyselina šťavelová (COOH)22H2O šťovík jedovatá, krystalická látka Kyselina citrónová – citrusy, ovoce Kyselina vinná – vinný kámen Kyselina mléčná – kysané mléko, svaly Kyselina askorbová – vitamin C