Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Advertisements

Relativistická dynamika
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
10. LORENTZOVA TRANSFORMACE
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Speciální teorie relativity
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Dynamika hmotného bodu
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_664.
Speciální teorie relativity - Opakování
Interference světla Optika patří mezi nejstarší části fyziky – byla známu už ve starověkém Řecku. V 17. století se začaly rozvíjet dvě teorie o šíření.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_668.
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
SVĚTELNÉ VLNY.
Ohyb světla, Polarizace světla
Setrvačnost.
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Interferometry Michelsonův interferometr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_672.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Homogenní elektrostatické pole
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_662.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Speciální teorie relativity - Opakování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
4.Dynamika.
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
38. Optika – úvod a geometrická optika I
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Relativistický pohyb tělesa
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
E = m c 2 Aneb životopis jedné rovnice Karel Veselský Dalibor Skoupil.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_670.
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Jan Obdržálek T09:00:00,000 Relativita graficky FyM - Obdržálek 1/48 FyM.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
U3V – Obdržálek – 2016 Základní představy fyziky.
Astrofyzika – dálkové studium
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
Setrvačnost.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Relativita U3V Jan Obdržálek T19:30  U3Vidoskop
Princip konstantní rychlosti světla
Relativistická dynamika
Speciální teorie relativity
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Michelsonův interferometr
Špeciálna teória relativity = „teória invariantov“
MECHANIKA.
FyM 1 Obecně o fyzice NMFy 160 FyM – Obdržálek –
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
Transkript prezentace:

Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity Marek Vronka 8.1.2009

Obsah Úvod Galileiho princip relativity a jeho transformace Vlnová podstata světla Problém éteru Michelsonův pokus a jeho důsledky Aberace světla Základy speciální teorie relativity Shrnutí

Úvod Podle aristotelovské fyziky je přirozeným stavem všech věcí na Zemi klid, nehybnost. Až Galilei na počátku 17. století vyslovil názor, že každý nebržděný rovnoměrný přímočarý pohyb je stejně trvalý a tedy přirozený jako klid. Během následujících tří set let se stalo samozřejmým, že klid nebo pohyb nějaké věci existuje pouze relativně vůči něčemu jinému.

Galileiho princip relativity Můžeme ho vyslovit takto: Zákony mechanického pohybu jsou stejné, ať tento pohyb pozorujeme z kterékoliv inerciální vztažné soustavy. Galileo předpokádá: Čas je absolutní veličina Prostor je také absolutní

Galileova transformace Určují vztahy mezi soustavami. x´= x-vt y´= y z´= z t´= t x = x´+vt´ y = y´ z = z´ t = t´

Vlnová podstata světla Počátkem 19. stol. byla T. Youngem prokázána vlnová podstata světla. Provedl slavný dvouštěrbinový pokus, když nechal procházet svazek světla dvěma rovnoběžnými štěrbinami za které umístil stínítko.

Éter Všechna vlnění, která byla do té doby známá, jsou spojená s nějakým hmotným „nosným prostředím“. Nosné prostředí fyzikové označili jako éter. Fyzikové se domnívali, že celý vesmír je zaplněn tímto zvláštním nehmotným prostředím. Otázka: pohybuje se éter kolem nás? Můžeme měřit rychlost éteru prostě tak, že bychom měřili rychlost světla vůči němu v různých směrech.

Michelsonův pokus (1) Chtěl dokáza existenci éteru jaku absolutního prostoru. První sérii pokusů provedl Michelson v roce 1881. Zpočátku se potýkal s problémem deformace. Přesvědčivá byla až druhá série pokusů, kterou provedl se spolupracovníkem Morleym v roce 1887. Deska plavala v nádobě se rtutí, a dala se proto snadno a bez deformací otáčet.

Michelsonův pokus (2) Michelsonův interferometr: P : zdroj paprsků Z1,Z2 : zrcadla D : dalekohled k1 : kompenzační deska d : polopropustná deska

Důsledky pokusu Země se vůči éteru nepohybuje. Země není ve vesmíru význačná, takže stojí-li éter vůči Zemi, pak zřejmě stojí i vůči jiným nebeským tělesům. To bylo nepřímo potvrzeno opakováním pokusu o půl roku později. Někteří fyzikové si to vysvětlovali tím, že éter je v blízkosti Země strhován jejím pohybem.

Aberace světla Jako aberace světla se označuje odchýlení světelného paprsku přicházejícího od pozorovaného tělesa v : rychlost země c : rychlost světla přicházejícího z hvězdy

Základy speciální teorie relativity V roce 1905 Einstein formuluje základy speciální teorie relativity. Založena na dvou postulátech: Důsledky plynoucí z postulátů: Speciální princip relativity Princip konstantní rychlosti světla Relativnost součastnosti Diletace času Kontrakce délek Skládání rychlostí Relativistický vzorec pro hmotnost Vzorec pro energii

Shrnutí Galileiho princip relativity a jeho transformace Vlnová podstata světla Problém éteru Michelsonův pokus a jeho důsledky

Zdroje Děkuji za pozornost Deset kapitol ze specilní teorie relativity, K. Bartuška, 1980 Encyklopedie fyziky, M. Macháček, 1994 http://cs.wikipedia.org/ http://www.youtube.com/ Děkuji za pozornost