Fyzika kondenzovaného stavu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika kondenzovaného stavu
Advertisements

Fyzika nízkých teplot - Supravodivost
Michal a Tomáš Odstrčil.  Historie  Supravodiče I. a II. Typu  Zajímavé vlastnosti  BCS teorie  Vysokoteplotní supravodivost  Speciální typy supravodičů.
Zpracoval: Michal Kuča
Poměry m * /m na Fermiho ploše pro některé kovy Kovm*/mm*/m lithium (Li)1,2 berylium (Be)1,6 sodík (Na)1,2 hliník (Al)0,97 kobalt (Co)14 nikl (Ni)28 měď.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Model atomu. Ruthefordův experiment Hmota je prázdný prostor Rozměry atomu jádro (proton, neutron) průměr m průměr dráhy elektronu (elektronový.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
KVANTOVÁ MECHANIKA. Kvantová mechanika popisuje pohyb v mikrosvětě vlnový charakter a pravděpodobnost výskytu částice rozdílné rovnice a zákony od klasické.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Gymnázium Jakuba Škody v Přerově Milan Suchánek Kristýna Kučová 3.A.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
Struktura látek a stavba hmoty
FOTONÁSOBIČ Šárka Trochtová.
Vedení elektrického proudu v látkách
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Dynamika hmotného bodu
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
38.1 elektromagnetická indukce
„Svět se skládá z atomů“
Obvod LC cívka kondenzátor. Obvod LC cívka kondenzátor.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Fyzika kondenzovaného stavu
10. Elektromagnetické pole, střídavé obvody
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Molekulová fyzika 3. prezentace.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
Elektrický potenciál.
Digitální učební materiál
Fyzika extrémně nízkých teplot
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Speciální teorie relativity
Rezistory a jejich řazení.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
ELEKTRICKÝ PROUD.
Fyzika kondenzovaného stavu
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Změny skupenství Tání a tuhnutí
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Ivan Lomachenkov Překlad R:Halaš
Fyzika elektronového obalu
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Fyzika kondenzovaného stavu
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
VLASTNOSTI KAPALIN
Dolomitické vápno a stabilizace popílků
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Fyzika kondenzovaného stavu
Základy chemických technologií
ELEKTROMAGNETICKÉ INDUKCE
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Fyzika kondenzovaného stavu
Molekulová fyzika Sytá pára.
Struktura látek a stavba hmoty
3 Elektromagnetické pole
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Fyzika kondenzovaného stavu 8. prezentace

Charakteristiky elektronového plynu pro některé kovy valence NVe / 1028 m-3 kF / 1010 m-1 EF / eV ħp / eV Li 1 4,63 1,11 4,71 8,0 Na 2,53 0,92 3,15 5,91 K 1,32 0,75 2,04 4,27 Rb 1,07 0,70 1,78 3,85 Cs 0,87 0,64 1,54 3,46 Be 2 24,63 1,93 14,3 18,5 Mg 8,6 1,37 7,12 11,0 Ca 4,6 4,68 Zn 13,14 1,57 9,44 13,4 Al 3 18,07 1,75 11,66 15,8 Pb 4 13,19 9,46 13,5 Podle: Myers H.P.: Introductory Solid State Physics. CRC Press, London 2002.

Supravodivost Heike Kamerlingh-Onnes (1853-1926) - zkapalnil Helium - dostal se až k teplotě 1K - 28.4.1911 – sděluje svůj objev výrazného poklesu odporu Hg v oblasti teplot 4,2 K - 25.11.1911 – hovoří o náhlé změně odporu Hg - další podobné případy (7,2 K – Pb, 3,7-5,3 K – Sn) - březen 1913 – poprvé hovoří o supravodivosti klasická fyzika neumí supravodivost vysvětlit

Pokles odporu Hg (H. Kamerling-Onnes 1911) Leiden Communications 124c (25. 11. 1911)

Pokusy H. Kamerlingha-Onnese nabuzení a „zaklíčování supravodivých magnetů B(t) = B(t = 0)exp(-t / tR) T < Tc – pokles odporu alespoň o 6 řádů (měření H.K-O) - poslední měření H.K-O – pokles o 12 řádů 1962 – v USA pokus, kdy proud procházel cívkou 2,5 roku (   10-25 m) v současnosti je vysoká stabilita perzistentních proudů v supravodičích s úspěchem využívána např, v laboratořích, urychlovačích, v lékařství (NMR), …

Postřehy plynoucí z experimentů odpor supravodiče je nekonečně malý (R  0 raději než R=0 – nepatrné množství „nesupravodivých“ elektronů v soustavě a T0) je možné „zamrazit“ („zaklíčovat“) mg. pole a dosáhnout obrovské stability pole (trvalé nevymírající proudy v supravodivé cívce – perzistentní proudy) perzistentní proudy jsou v supravodiči metastabilní (neodpovídají rovnovážném TDM stavu – stav bez proudu má ještě nižší energii) nelze vytvořit použitelné supravodivé „akumulátory energie“ z čistých kovů (existence Bc) – např Pb…Bc(T 0) = 0,0803 T (- šlo by to se silně znečistěnými slitinami)

Vysokoteplotní supravodiče 1987 – Y1Ba2Cu3O7-y … Tc  100 K

Meisssnerův-Ochsenfeldův jev Berlín, 1933 - supravodič, nezávisle na své historii, vytlačuje (vratně) magnetickou indukci B ze svého vnitřku

Meissnerův–Ochsenfeldův jev M-O supravodič není pouhým ideálním vodičem s nulovým odporem ideální vodič - mg. pole  stínící proudy  na povrchu id. vodiče vznikne taková mg. indukce, že se pole uvnitř vyruší  stav id. vodiče závisí na jeho předchozí historii! supravodič - B je vypuzena z vnitřku supravodiče při T  Tc bez ohledu na jeho předchozí historii (zda byl předtím zmagnetizován či ne)

Rovnice bratrů Londonů (Fritz London, Heinz London - 1934) hloubka vniku mg. pole js = 2evs - proudová hustota transportního proudu „supravodivých částic“

Supravodiče I. typu např. Pb, Sn, In mají jedinou kritickou indukci Bc při vnějším poli B  Bc vniká toto pole jen do hloubky L pod povrch supravodiče na povrchu supravodiče tečou stínící Meissnerovy proudy (jen do hloubky L) stínící proudy nepřenáší náboj v objemu supravodiče! v masivním supravodiči tečou stínící i transportní proudy po jeho povrchu

Supravodiče II. typu vírové vlákno Vírové vlákno má normální nesupravodivé jádro, jímž proniká mg. tok do vzdálenosti L od osy víru. - dvě kritické indukce Bc1, Bc2 (Bc1 < Bc2) při B < Bc1 – chovají se stejně jako supravodiče I. typu - při Bc1 < B < Bc2 - mg. pole vniká do supravodiče (vírovým vláknem) - B > Bc2 – supravodič přejde do normálního (nesupravodivého) stavu

Kvantování magnetického toku fluxoid fluxon uzavřená dráha obepínající „díru“ jíž proniká mg. tok  = BS (0=h/2e) (B-indukce v díře, S plocha vymezená křivkou  ) Pokud je dráha  vedena „hluboko“ (>L) v supravodiči, potom v této hloubce netečou proudy a fluxoid je  = n0.

analogie s mechanickým oscilátorem Izotopový jev (1950) na supravodivost má vliv i krystalová mříž závislost kmitů mříže  na nukleonovém čísle A Experimentálně prokázáno, že: Tc = konstM-1/2 analogie s mechanickým oscilátorem

Mikroskopická teorie supravodivosti 1957 – J. Bardeen, L.N. Cooper, J.R. Schrieffer (BCS teorie – Nobelova cena 1972)

Idea párování (elektronů) - L. N. Cooper 2 elektrony nad „Fermiho mořem“ mohou vytvořit pár, kde energie připadající na 1 elektron < EF (zbytek je ve formě vazebné energie) maximální stabilita páru - vlnové vektory elektronů jsou antiparalelní (k, -k) - spiny elektronů mají hodnoty s, -s (↑,↓) „velikost“ páru  10-6 m (!!! – v objemu jednoho kuperonu může ležet těžiště dalších 106-107 párů)

Vazebná energie Cooperova páru D – Debeyův kmitočet N (0) – hustota elektronových stavů na Fermiho mezi EF Vef – interakční dvoučásticový potenciál fononové interakce mezi elektrony a mřížkou (pro 0D Vef  0, >D Vef = 0)

Cooperovy páry Cooperův pár – boson („pseudoboson“) Boseho-Einsteinův kondenzát párů v prostoru hybností v základním stavu je makroskopický počet párů (kondenzát) Vlnová f-ce kondenzátu: hustota párů v kondenzátu