První světová válka. Vznik československého státu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Advertisements

VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
I. světová válka, vznik Československa
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Počátky a příčiny 1. světové války
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
1. světová válka ( ).
První světová válka Cesta k válce.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
Evropa před 1. světovou válkou
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
První světová válka I Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
První světová válka III
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka – příčiny a záminka
Pokud člověk odejde z vlasti, jakými způsoby může i tak bojovat proti okupantům v jeho vlasti?
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Cesta k první světové válce
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_HISTORIE ČR_PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
AUTOR: Marcela Kaderová
První světová válka 8. třída.
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Směřujeme k samostatnosti
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
Život v Československu mezi dvěma válkami
AUTOR: Marcela Kaderová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Obnovení demokracie v Československu
Druh učebního materiálu
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
VY_12_INOVACE_Vl_4.58 VY_12_INOVACE_Vl_4.71.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Prvá svetová vojna 3.A Dalibor Slúka
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
První světová válka 8. třída.
Rakousko-Uhersko.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Češi za první světové války
Základní škola Čelákovice
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

První světová válka. Vznik československého státu. video

Koncem června 1914 došlo v Sarajevu (hlavním městě Bosny a Hercegoviny) k atentátu na následníka trůnu Františka Ferdinanda (synovce císaře Františka Josefa I.). O měsíc později vyhlásilo Rakousko-Uhersko Srbsku válku. Bojovali v ní na jedné straně Rakousko-Uhersko a Německo proti Velké Británii, Francii a Rusku. Tato hrozná válka zachvátila celý svět, trvala čtyři roky!

Záminkou pro její vznik byl atentát, ale příčinou byly spory mezi velmocemi a snaha o nové rozdělení světa (zisk nových území, snaha o nadvládu nad ostatními, o větší politický vliv). Čeští muži byli odváděni do armády Rakouska-Uherska. Mnoho českých i slovenských vojáků odmítlo bojovat na straně Rakouska-Uherska a dobrovolně odcházeli do zajetí. Začaly vznikat československé vojenské jednotky - legie. Ty pak bojovaly proti Rakousku-Uhersku a Německu na straně Ruska, Francie a Velké Británie.

Lidé ve všech zemích válkou velmi strádali Lidé ve všech zemích válkou velmi strádali. Většina mužů odešla do války (kromě starých, nemocných a dětí). Do výroby (do továren) proto nastupovaly ženy. Lidi trápila bída a hlad. Mnozí oplakávali své blízké. V roce 1917 vstoupily do války Spojené státy Americké, aby podpořily Velkou Británii a Francii. Válka skončila 28.10.1918 porážkou Rakouska-Uherska a Německa. Téhož dne byla vyhlášena samostatná Československá republika.

Rakousko-Uhersko se rozpadlo a na jeho území vznikly i další samostatné státy: Rakousko, Polsko, Maďarsko a Jugoslávie. Přestalo také existovat Rusko jako říše, kde neomezeně vládli carové. Vznikl zde Sovětský Svaz a vlády se chopili komunisté.

1.Kdy začala 1.světová válka a jak dlouho trvala? 2.Kdo a proti komu v ní bojoval? 3. Na které straně bojovali vojáci z českých zemích? 4.Jak a kdy skončila 1.světová válka? 5.Kdy vzniklo Československo? 6.Které velké říše po skončení války zanikly a jaké nové samostatné státy vznikly? video

Použité zdroje: ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, 2010. ISBN 978-80-7235-477-1. ČERNÝ, Jiří a Jaroslav VEIS. Obrázky z československých dějin 1918-1945. 1. vyd. Ilustrace Barbara Šalamounová. V Praze: Albatros, 2011, 125 s. ISBN 978-800-0022-444. http://www.youtube.com/watch?v=WxSM9bXg4CQ&feature=youtu.be http://www.youtube.com/watch?v=rIiDWlQJj0Q&feature=youtu.be