Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Digitalizace výuky Příjemce
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Digitální učební materiál
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
Plavání těles.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Tlak.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.29_Prace Datum: Ročník: Osmý
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.53_Ohmuv_zakon_reseni_prikladu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Archimédův zákon.
Archimédův zákon.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum: 22.3.2013 Ročník: Sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Název: Tlak v kapalinách Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Materiál slouží jako souhrn učiva o tlaku v kapalinách. Žáci si zopakují učivo o hydrostatickém tlaku, Archimédovu zákonu, Pascalovu zákonu a jejich výpočtu.

Tlak v kapalinách Hydrostatický tlak Výpočet hydrostatického tlaku Spojené nádoby Pascalův zákon Vztlaková síla Výpočet vztlakové síly Kdy těleso plave a kdy se potápí

Hydrostatický tlak Kapaliny a plyny působí tlakovou silou vždy kolmo ke stěně nádoby

Na čem závisí hydrostatický tlak? Je to tlak, který je v kapalině způsoben gravitační silou Čím je větší hloubka, tím je větší hydrostatický tlak. Větší hustota kapaliny = větší hydrostatický tlak Hydrostatický tlak závisí na: hloubce kapaliny, hustotě kapaliny a na gravitaci

Výpočet hydrostatického tlaku Hydrostatický tlak vypočteme podle vztahu: p = h . ρ . g Gravitační konstanta (10 N/kg) Hustota (kg/m3) Tlak (Pa) Hloubka (m) Vz. př.: Jak velký hydrostatický tlak působí na kuličku u dna v hloubce 60 cm pod vodou? h = 60 cm = 0,6 m p = h . ρ . g ρ = 1000 kg/m3 p = 0,6 . 1000 . 10 g = 10 N/kg p = 6000 Pa p= ? Pa

Spojené nádoby Kapalina, která má všude stejnou hustotu, má ve všech spojených nádobách hladinu stejně vysoko. Se spojenými nádobami se setkáme např: Vodoznak Sifon Plavební komora (Zdymadlo) Sifon

Pascalův zákon Hydraulický lis Hladina roste ve všech trubicích stejně. Jestliže na kapalinu v nádobě působí vnější tlaková síla, je tlak v kapalině ve všech směrech stejný. Směr působení síly Směr působení síly Hydraulický lis P2 = 5000 Pa p1 = F1 . S1 = 5000 Pa F2 = p2 . S2 = 100 N F1 = 50 N S1 = 0,01 m2 S2 = 0,02 m2

Vztlaková síla Když těleso ponoříme do kapaliny, působí na něj síla směrem vzhůru. Tato síla se nazývá vztlaková. Ponořené těleso je nadlehčováni směrem vzhůru Jak velká je vztlaková síla Vztlaková síla Vztlaková síla Tíha Tíha

Výpočet vztlakové síly Vztlakovou sílu vypočteme podle vztahu: Fvz = V . ρ . g Gravitační konstanta (10 N/kg) Vztlaková síla (N) Hustota (kg/m3) Objem tělesa (m3) Jak velká vztlaková síla působí na těleso o objemu 0,5 m3, které je celé ponořeno pod hladinou vody? V = 0,5 m3 Fvz = V . ρ . g ρ = 1000 kg/m3 Fvz = 0,5 . 1000 . 10 g = 10 N/kg Fvz = 5000 N Fvz= ? N Vztlaková síla závisí na: objemu tělesa, hustotě kapaliny a na gravitaci

Kdy těleso plave a kdy se potápí Vztlaková síla Gravitační síla Když má těleso větší hustotu než kapalina, potápí se ke dnu. Když má stejnou hustotu jako kapalina, volně se vznáší. Když má menší hustotu než kapalina, stoupá vzhůru. Když těleso plave při hladině, jsou gravitační a vztlaková síla v rovnováze. Výslednice Výslednice Síly v rovnováze

Použité zdroje: RNDr. Martin Macháček, CSc., Fyzika pro základní školy a víceletá gymnázia, Prometheus, 1999 František Jáchym a Jiří Tesař, Fyzika pro 7. ročník základní školy, SPN, 2001 Obrázek spojených nádob: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Spojit%C3%A9_n%C3%A1doby.gif Obrázek sifonu: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sifon3.png Ostatní obrázky jsou vytvořeny pomocí automatických tvarů a textových polí v programu word.