Staré pověsti české Alois Jirásek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Jiří z Poděbrad husitství. Jiří z Poděbrad husitství.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_23_STAVBA_OBRATLE
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_32_PLICNI_VACEK Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na popis plicního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_325_Pověsti AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Václav IV. Lucemburkové. Václav IV. Lucemburkové.
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Moje vlast, moje bydliště Erby VY_32_INOVACE_06 Sada 9
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_34_STAVBA_SRDCE
Sekty Novák.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_36_CASTI_MOZKU
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
Sběratelé lidových pohádek u nás
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_52_INOVACE_30_ Plzeňský kraj  AUTOR: PhDr. Jaroslava Veselá  OBDOBÍ:  ROČNÍK: V.  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
INDICKÝ OCEÁN Vodami Indického oceánu VY_32_INOVACE_12_35.. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření.
 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice,
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_38.
Český ráj Královéhradecký kraj Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_38.
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Druhy a dvojice úhlů Konvexní, nekonvexní, ostrý, tupý, pravý, přímý, plný Vedlejší, vrcholové, souhlasné, střídavé VY_42_INOVACE_09_02.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Č Í N A Asijské regiony VY_32_INOVACE_19_35
Staré pověsti české Alois Jirásek
NOTA PŮLOVÁ.
Název školy: Základní škola Netvořice
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Školník Kulda je jednička
Domácí mazlíčci VY_32_INOVACE_06_03
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
Staré pověsti české Alois Jirásek
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Plánované rodičovství
Děti z Bullerbynu 11 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Název školy: Základní škola Netvořice
Jezero Titicaca VY_32_INOVACE_14_38
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
Slovní úlohy polovina, čtvrtina
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
CVIČÍME PAMĚŤ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Název školy: Základní škola Netvořice
Staré pověsti české Alois Jirásek
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název školy: Základní škola Netvořice
METODICKÝ POPIS Prezentace slouží k výkladu nové látky. Posun se provádí kliknutím. Opakování kliknutím na šipku, resp. lva.
Vyjmenovaná slova po S,V,Z
Téma: Rakousko Číslo projektu: 02
Významné průplavy světa
NOTA OSMINOVÁ.
Notová osnova.
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Kroměříž VY_32_INOVACE_13_38
Téma: Polsko Číslo projektu: 02
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
Transkript prezentace:

Staré pověsti české Alois Jirásek VY_32_INOVACE_10_13 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Autor: Mgr. Dana Staňková Vytvořeno: 15. 4. 2013 Ročník: 5. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Komunikační a slohová výchova Téma: Staré pověsti české Pomůcky: Interaktivní tabule, notebook, Staré pověsti a příběhy – soubor dvanácti obrazů Media DIDA 2001 Anotace: Prezentace je zaměřena na seznámení se s nejznámějšími pověstmi

Zdroje: [1] Michal Maňas: Král Ječmínek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2013-04-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:King_Jecminek.jpg [2] Ludek: Charles Bridge Bruncvik. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit.2013-04-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charles_Bridge_Bruncvik.jpg VY_32_INOVACE_10_13

O Ječmínkovi [1] VY_32_INOVACE_10_13

Moravané zvolili místo zmizelého Svatopluka bohatého zemana, který sídlil v Chropyni. Nový král se vydal na objížďku svého panství. Všude jej vítali, hostili a oslavovali. Ve dnech plných radovánek pokra- čovali i se svými hosty na chropyňském hradě. Královna pro- sila svého manžela, aby pamatoval na své vladařské povinno- sti. Král se rozhněval a za její opovážlivá napomenutí ji vyhnal z domova. Strach dovedl královnu do úkrytu v ječném lánu. Tam ji objevili vesničané. Vedle ní leželo děťátko. Vzali ji s sebou a královskému synu dali jméno podle místa narození – Ječmínek. Králi se vše doneslo a bez milosti dal ženu i dítě vykázat za hranice . Když si uvědomil, že udělal špatné rozhodnutí, už je ne- našel . Pověst říká, že se Ječmínek objeví, až bude v zemi nejhůř. VY_32_INOVACE_10_13

Odpověz na otázky: Kde sídlil bohatý zeman? Jaký život vedl? O co ho královna prosila? Co udělal král? Kde královnu vesničané objevili? Co našli vedle královny? Jak dítě pojmenovali? Hledal král královnu se synem? Co říká pověst? VY_32_INOVACE_10_13

Odpovědi: V Chropyni. Slavil a účastnil se hýření a radovánek. Aby se věnoval vladařským povinnostem. Královnu vyhnal V ječném lánu Děťátko Ječmínek Ano Ječmínek se objeví, až bude v zemi nejhůř VY_32_INOVACE_10_13

O králi Bruncvíkovi [2] VY_32_INOVACE_10_13

Krále Bruncvíka vždy přitahovala cizina, a tak jednou vy- razil se svou družinou do světa. Jeho žena jej z cesty zrazovala, ale on chtěl být statečný jako jeho otec Stůjmír, který získal do znaku země orlici. Sedm let Bruncvík udatně bojoval s nestvůrami a přemohl kouzel- ným mečem stovky nepřátel. Jednou viděl lva, jak bojuje s drakem . Bruncvík se okamžitě pustil po boku zvířete do oblu- dy. Vyhráli. Stali se z nich nerozluční přátelé a lev jej od té doby všude doprovázel. Když se Bruncvík vrátil zpátky do Čech, lva přivedl s sebou. Na památku znamení lva tak vstoupilo do znaku Čech. Bílý lev v červeném poli jako připomenutí věrnosti a statečnosti doprovází Čechy dodnes. VY_32_INOVACE_10_13

Odpověz na otázky: Kam se vydal Bruncvík? Kdo získal pro svou zemi orlici? Jak dlouho bojoval s nestvůrami? Koho viděl bojovat s drakem? Jak boj dopadl? Koho si Bruncvík dovedl z ciziny? Co se stalo na památku Bruncvíkova přátelství se lvem? VY_32_INOVACE_10_13

Odpovědi: Do ciziny Otec Bruncvíka Stůjmír Sedm let Lva Bruncvík lvovi pomohl a boj vyhráli Lva a stali se z nic velcí přátelé Znamení lva stoupilo do znaku Čech VY_32_INOVACE_10_13