Metabolismus aminokyselin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aminokyseliny.
Advertisements

Metabolismus aminokyselin
Metabolismus aminokyselin - testík na procvičení -
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Daniela Hasníková.
Metabolismus vybraných aminokyselin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
aminokyseliny a proteiny
Metabolismus aminokyselin II. Močovinový cyklus
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Metabolismus aminokyselin I
Aminokyseliny.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Daniela Hasníková.
Metabolismus dusíkatých látek
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Močovinový cyklus Jana Novotná.
Metabolismus proteinů
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
KLÍŠE lázn ě 9:30 Na rycht ě 9:45 Mírové nám ě stí 11:00.
Krebsův a dýchací cyklus
 -laktamázy Popsáno kolem 190 různých enzymů Přirozené  -laktamázy - Identifikace  -laktamáz Spektrum aktivity Citlivost k inhibitorům Isoelektrický.
Citrátový cyklus (CC) - testík na procvičení -
Energetický metabolismus
Bílkoviny.
Mgr. Richard Horký.  esenciální aminokyseliny jsou nutnou součástí stravy, tělo si je neumí vytvořit samo  neesenciální aminokyseliny si organismus.
Aminokyseliny celkem známo cca 300 biogenních AMK
Metabolismus bílkovin a aminokyselin
Metabolismus jednotlivých aminokyselin
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
A MINOKYSELINY, PEPTIDY, BÍLKOVINY – ZÁSTUPCI Mgr. Jaroslav Najbert.
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
AMINOKYSELINY Jana Novotná Ústav lék. chemie a biochemie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_07_Aminokyseliny TEMA:VY_32_INOVACE_06C_Organická.
VZORCE AMINOKYSELIN PŘIŘAZOVAČKA Přiřaďte ke vzorcům označených čísly 1 – 10 správný název z nabídky aminokyselin.
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Energetická hodnota potravin (EH)
Výživa a hygiena potravin
© Biochemický ústav (E.T.) 2013
Metabolismus bílkovin a aminokyselin
Dýchací řetězec Mgr. Jaroslav Najbert.
AMK.
Metabolismus sacharidů
Β-oxidace VMK.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
Krebsův a dýchací cyklus
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Detoxikace endogenních a exogenních látek
Detoxikace endogenních a exogenních látek
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
C5720 Biochemie 13-Koenzymy a vitaminy Petr Zbořil 9/18/2018.
Translace (druhý krok genové exprese)
Aminokyseliny Biologicky aktivní deriváty aminokyselin.
پروتئین ها.
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
AMINOKYSELINY (AMK).
15b-Metabolismus dusíku
C5720 Biochemie 22_Citrátový cyklus Petr Zbořil 1/3/2019.
Biochemie – Citrátový cyklus
Lékařská chemie Aminokyseliny.
C5720 Biochemie 01c-Aminokyseliny Petr Zbořil 5/6/2019.
Biochemie – úvod do anabolismu
Transkript prezentace:

Metabolismus aminokyselin. Synthéza močoviny.

Hlavní zdroj aminokyselin jsou proteiny v potravě

Degradace nitrobuněčných proteinů: Ubiquitinylace proteinů = „označkování” k degradaci

Degradace intracelulárních proteinů proteasomovým systémem - příklad p53 proteinu

ZÁKLADNÍ PŘEHLED METABOLISMU AMINOKYSELIN Zdroje aminokyselin pro metabolismus: - aminokyseliny z natrávených bílkovin v potravě - aminokyseliny z proteinů degradovaných uvnitř buněk (proteasom) - aminokyseliny (neesenciální) syntetizované z jiných sloučenin Esenciální aminokyseliny jsou syntetizovány v rostlinách a bakteriích. Důležité reakce volných aminokyselin: Transaminace (event. deaminace) V katabolismu aminokyselin je transaminace velmi často první reakcí. Konečné produkty všech 20 aminokyselin jsou: 1. Intermediáty citrátového cyklu (oxalacetát, a-ketoglutarát, sukcinyl-CoA, fumarát), 2. pyruvát, 3. Acetyl-CoA nebo acetoacetyl-CoA. Některé aminokyseliny jsou prekurzory biologicky důležitých sločenin. Na rozdíl od sacharidů a tuků, pro aminokyseliny není možnost „skladování“.

ESENCIÁLNÍ v. NEESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY Alanin Arginin* Asparagin Histidin Aspartát Isoleucin Cystein Leucin Glutamát Lysin Glutamin Methionin Glycin Fenylalanin Prolin Threonin Serin Tryptofan Tyrosin Valin NEESENCIÁLNÍ * Arginin je tvořen v cyklu močoviny, ale takto vytvořené množství nestačí a většina argininu je spotřebována na odštěpení močoviny. Arginin se musí tedy doplňovat potravou a je „semiesenciální“.

Transaminační reakce

Aminotransferasy

Detaily transaminační reakce

Důležité aminotransferasy (transaminasy): Aspartate aminotransferase (AST): ASPARTATE + a-KETOGLUTARATE nOXALACETATE + GLUTAMATE Alanine aminotransferase (ALT): ALANINE + a-KETOGLUTARATE n PYRUVATE + GLUTAMATE (Markery jaterního poškození).

Transaminace a oxidativní deaminace. GLUTAMÁT-DEHYDROGENÁZOVÁ REAKCE (= odštěpení amoniaku z glutamátu) Kofaktory: NADH (>) nebo NADPH (<) Allosterická regulace: aktivace: ADP a GDP, inhibice: ATP a GTP

Biosyntéza neesenciálních AK oxaloaceát žaspartáte ž asparagin (AST) Glutamát ž glutamin (glutamine syhthase) Glutamát ž ornitin ž arginin (urea cycle) Aminokyseliny ž glutamát (transaminasy) pyruvát ž alanin (ALT) Fenylalanin ž tyrosin Serin + methionin ž cystein Glutamáte ž prolin 3-fosfoglycerát ž 3-fosfohydroxypyruvat ž serin nglycin cholin žglycin threonin žglycin

Biosyntéza serinu

Syntheéza of glutamátu z from argininu nebo prolinu Biosynthéza glutamátu z prolinu je „obrácením“ synthézy prolinu z glutamátu

Prolin je syntetizován z glutamátu

Synthéza cysteinu ze serinu a methioninu

Tvorba glycinu

Hydroxylace fenylalaninu na tyrosin (defekt při fenylketonurii)

Glutamát a glutamin Podobně, aspartát a asparagin (enzymy asparagin synthetasa a asparaginasa, ale asparagin synthetasa přenáší amino-skupinu z glutaminu).

KATABOLISMUS AMINOKYSELIN DETOXIKACE AMONIAKU, CYKLUS MOČOVINY Většinou začíná transaminací (nikoli prolin, threonin, lysin, histidin) Glutamát dehydrogenasa (reversibilní) odštěpuje amoniak z glutamátu Většina amoniaku je přeměněna v močovinu v cyklu močoviny, močovina je vyloučena močí Močovina je rozpustná a netoxická (za fyziologických koncentrací)

glutamátžNH4+ NH4+ž cyklus močoviny Zdroje amoniaku: Osud amoniaku: glutamátžNH4+ NH4+ž cyklus močoviny Oxidativní deaminace AMK NH4+ ž glutamin glutamin ž NH4+ NH4+ž asparagin asparagin ž NH4+ NH4+ + a-ketoglutarát ž glutamát Histidin žNH4+ (histidasa) Atd.

Transaminace a oxidativní deaminace GLUTAMÁT-DEHYDROGENÁZOVÁ REAKCE Kofaktory: NADH (>) nebo NADPH (<) Allosterická regulace: aktivace: ADP a GDP, inhibice: ATP a GTP

Glutamát a glutamin Podobně, aspartát and asparagin (enzymy asparagin synthetasa a asparaginasa, ale asparagin synthetasa přenáší amino-skupinu z glutaminu).

Odštěpení amonného iontu z histidinu (histidasa – první krok katabolismu histidinu) Též další možnost tvorby glutamátu

Biosyntéza močoviny

Cyklus močoviny

Cyklus močoviny

Karbamoylfosfát je též použit pro biosyntézu pyrimidinů