EFEKTIVNÍ VYHLEDÁVÁNÍ ODBORNÝCH INFORMACÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Dana Mazancová Přednáška pro studenty kombinovaného studia , a
Advertisements

Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Závěrečné práce – Jak najít literaturu k danému tématu a jak citovat ÚK FSS MU, a Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Osobní management Tomáš Procházka.
Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
Oborová brána Musica (MUS) Nový nástroj (nejen) pro české muzikology Václav Kapsa Národní knihovna České republiky Výroční konference ČSHV Nové výsledky.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky Co se všechno naučíme???
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty BSS Mgr. Dana Mazancová, DiS.Brno, 22. října 2015.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2013.
Získávání dokumentů z externích zdrojů Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 4. dubna 2012.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Elektronická knihovna časopisů EZB Karolína Košťálová Národní knihovna ČR.
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Úvod do databází MS Access (1).
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Věcné autority v roce 2016
Ústřední knihovna FSS MU
Spuštění programu (10).
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
Databáze pro hledání odborných informací
Internet.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
EIZ - bilance Profesionální informační zdroje
1. Tlačítko START 2. Podrobnější hledání 3. Zařízení a tiskárny 4
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovny pod jednou střechou
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vkládání záznamů do databáze OBD
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv.
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Ústřední knihovna FSS MU
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Zdroje a vyhledávání informací pro vědeckou práci
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Stahování eBooks ~ Podrobný průvodce prvním stahováním
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
Jednotná informační brána jako studnice informací pro lékaře
Informatická školení F1 Office Pro Plus
Základy práce s informačními zdroji ZUR163
Pozor, vyhledání probíhá i v plném textu.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
OECD iLibrary Mgr. Alena Filipová
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Vítá vás nový PowerPoint
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Portál - role studenta v informačním systému STAG
Transkript prezentace:

EFEKTIVNÍ VYHLEDÁVÁNÍ ODBORNÝCH INFORMACÍ Dana Mazancová Přednáška pro studenty FSS 6. 3. a 14. 3. 2012

CO VLASTNĚ HLEDÁME? Před začátkem vlastního procesu vyhledávání je třeba si ujasnit: Časové rozmezí Typy dokumentů (např. odborné časopisy, kapitoly z knih, příspěvky z konferencí, recenze, zpravodajství) Typ dat (text, audio, video) Jazyk dokumentů (většina světové produkce je v AJ) Forma (odborná x populárně naučná)

KDE HLEDÁME? → ZDROJE INFORMACÍ Internetové vyhledávače ;) Vysokoškolská nebo vědecká knihovna Spolužáci – kolaborativní systémy ;) Specializované odborné databáze

JAK HLEDÁME Rychle a chaoticky aneb hlavně ať už to mám „z krku“ Pomalu a svědomitě s vědomím toho, že možná vše nestihnu Zlatý střed – kvalitní výběr zdrojů, selektivní čtení, výběr relevantních informací a jejich kvalitní zpracování

TO SE LEHCE ŘEKNE, ALE JAK TOHO DOSÁHNOUT? Najít si dostatek času Zjistit, co mi nejvíce vyhovuje aneb osobní informační systém – jak informace zpracovávám a jak je ukládám Pomůcky - citační managery (vše přehledně na jednom místě – velká úspora času! + možnost sdílení s kolegy)

TO SE LEHCE ŘEKNE, ALE JAK TOHO DOSÁHNOUT? Dlouhodobý trénink  (když vyhledáváte po 165, tak už víte, jak na to!) “Ověřené“ zdroje

TECHNIKY VYHLEDÁVÁNÍ Prohlížení (browsing) Vyhledávání (searching) Jednoduché Pokročilé Vždy se zamyslet nejen nad tím, která technika je rychlejší, ale hlavně, která Vám vyhovuje!

SPECIALIZOVANÉ LICENCOVANÉ DATABÁZE Sage Journals Online, EBSCO, JSTOR, Wiley… Pokročilé vyhledávání x jednoduché x browsing Rozšiřování x zužování dotazu Boolovské operátory Proximitní operátory Zástupné symboly

DATABÁZE EBSCO seznam e-zdrojů

EXPORT ZÁZNAMŮ Z DATABÁZE EBSCO DO CITAČNÍHO SOFTWARE ENDNOTE WEB Aplikace EndNote Web – www.myendnoteweb.com Vytvořit si uživatelský účet (Sign Up for an account v horní částí obrazovky) Vyhledání záznamů v databázi EBSCO a jejich uložení do složky (Add to folder) Otevření složky (Folder view v pravé části obrazovky nebo ikonka Folder vpravo nahoře) Označení záznamů, které mají být exportovány do EndNote Web (zaškrtávací políčka po levé straně záznamů)

EXPORT ZÁZNAMŮ Z DATABÁZE EBSCO DO CITAČNÍHO SOFTWARE ENDNOTE WEB Kliknout na export (ikona papíru se zelenou šipkou nad záznamy) Zvolit druhou variantu – Direct export to EndNote Web Save Pokud vše proběhlo úspěšně, tak budete „přelinkováni“ do aplikace EndNote Web (je zapotřebí být v ní přihlášen)

EXPORT ZÁZNAMŮ Z DATABÁZE EBSCO DO CITAČNÍHO SOFTWARE ENDNOTE WEB Objeví se hláška sdělující, kolik záznamů bylo naimportováno (např. Number of records imported: 2) Záznamy se uloží do záložky My References – složky [Unfield]

EXPORT ZÁZNAMŮ Z DATABÁZE EBSCO DO CITAČNÍHO SOFTWARE ENDNOTE WEB EndNote Web lze použít pro různé databáze, import z knihovních katalogů, ruční vkládání záznamů apod. V sekci Help je manuál vysvětlující všechny možnosti této aplikace Rovněž můžete využít jiných softwarových aplikací, které jsou volně dostupné na internetu např. Zotero, Connotea, CiteULike

SCIRUS Vyhledávač vědeckých informací spol. Elsevier Pokročilé vyhledávání 

GOOGLE SCHOLAR Vyhledávač spol. Google zaměřený na vědeckou produkci Pokročilé vyhledávání  Jazykové mutace

VYHLEDÁVAČE – TIPY A TRIKY Ctrl + F Mapa stránek Následující řádky jsou zaměřeny převážně na Google

VYHLEDÁVAČE – TIPY A TRIKY „“ Uvozovky Přesná fráze Př. „sociální práce“ * Hvězdička Nahradí neznáme slovo nebo několik slov Př. pokles o * procent - Minus Odfiltrování nesouvisejících výsledků Př. obezita –děti

VYHLEDÁVAČE – TIPY A TRIKY site: inurl: intitle: hledání v definované části webu nebo stránky site: prohledá vybranou doménu inurl: adresu stránky intitle: titulek stránky Př. opvk site:msmt.cz

VYHLEDÁVAČE – TIPY A TRIKY Převody jednotek a měn Př. 80 cm v palce (google.cz) 40 cm in inch (google.com) 200 usd v czk (google.cz) 200 usd in czk (google.com) Hledání synonym Př. ~house (hledá house, ale i synonyma jako home) A je jich mnohem víc

MÍSTO ZÁVĚRU http://www.lupa.cz/zpravicky/micorosoft-predbehl-yahoo-ve-vyhledavani-google-je-v-nedohlednu/

STATISTIKY Seznam x Google x Yahoo... Aneb je to o statistikách http://www.toplist.cz/global.html x http://www.netmonitor.cz/verejne-vystupy x http://navrcholu.cz/ anebo není? Statistiky Google – ČR i svět

Děkuji za pozornost Dana Mazancová mazancov@fss. muni Děkuji za pozornost Dana Mazancová mazancov@fss.muni.cz infozdroje@fss.muni.cz