Úlohy o podobnosti objektů, mnohorozměrné škálování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Podpora výuky matematiky prostřednictvím programu Maple
Regionální kontaktní organizace – kontakty pro Evropský výzkumný prostor jsou součástí sítě regionálních a oborových kontaktních organizací NINET, které.
• Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM 4b. část Jiří Šafr UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Statistika schématicky Tomáš Mrkvička. Základy znáte Konfidenční intervaly Porovnání 2 či více výběrů Regresní modely Základy časových řad.
Aplikace metrických indexovacích metod na data získaná hmotnostní spektrometrií Jiří Novák
Metodologie historického výzkumu volného času
Reprezentativita: chyba pokrytí populace (coverage error) Jindřich Krejčí Management sociálních dat a datové archivy Kurz ISS FSV UK.
Projekt empirického výzkumu
Analytické metody výzkumu
ISS Úvodní informace o kurzu Sekundární analýza Management sociálních dat a datové archivy Jindřich Krejčí.
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Hana Kotinová Struktura a cíl práce Metody předzpracování dat Systémy předzpracování dat Historie vývoje DPT Jak program pracuje Budoucnost.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Matice distancí v mnohorozměrné analýze. Distanční matice – proč se objevují? Vzdálenosti mezi objekty v terénu Vzdálenosti mezi taxony ve fylogenetickém.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Algoritmizace.
Setkání klinických uživatelů 2010 Petr Folwarczný.
Analýza dat.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
Sociologický výzkum.
Biostatistika 9. přednáška Aneta Hybšová
Biostatistika 10. přednáška
Analytické metody výzkumu
Míry podobnosti Klastrová analýza Metoda TWINSPAN
Dokumentace informačního systému
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Koncipování empirického výzkumu
Úvod do gradientové analýzy
ISS Chybějící hodnoty, standardizace Semináře ke kurzu Analytické metody výzkumu Jindřich Krejčí.
Biostatistika 6. přednáška
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Klasifikace klasifikace: matematická metoda, kdy vstupní objekty X(i) jsou rozřazovány do tříd podle podobnosti metody klasifikace bez učitele: podoba.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Národ, národní identita a národní hrdost v Evropě
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
PSY717 Statistická analýza dat 2010 První konzultace.
Pohled z ptačí perspektivy
ISS Úlohy o podobnosti objektů, mnohorozměrné škálování Semináře ke kurzu Analytické metody výzkumu Jindřich Krejčí.
1 Úvod Cíle: Vysvětlíme co je mnohorozměrná analýza a k čemu jsou dobré její aplikace. Vymezíme specifické techniky mnohorozměrné analýzy. Určíme pro.
ISS Úvodní informace ZS 2014/2015 Semináře ke kurzu Analytické metody výzkumu Jindřich Krejčí.
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Autoři:Jakub Doležal, Jiří Štěpanovský.  Harmony search v C++  Účelová funkce Sammonova zobrazení  Využití Bergmannových divergencí  Numerické experimenty.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2011
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
JAK REAGUJÍ UČITELÉ 1. STUPNĚ NA ZAVÁDĚNÍ ZÁKLADŮ INFORMATIKY DO VÝUKY ICT Jiří Vaníček Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta DidactIG Liberec 5. 2.
Marketingové informace a marketingový výzkum. Marketingový informační systém sběr informací třídění informací analyzování informací distribuce informací.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Úvod do psychologie Výzkumy Jak nás ovlivňuje hlas, nemáme-li přímý kontakt s mluvčím? Jak ovlivňuje grafické zpracování mapy vnímání a rozhodování.
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Základy analýzy kvantitativních dat Metodologie pro ISK – podzim 2015
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 22/2/2017
Analytické metody výzkumu
Vzor individuální prezentace
Vybrané multivariační techniky
3. cvičení
5. cvičení
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 21/2/2018
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Úlohy o podobnosti objektů, mnohorozměrné škálování Semináře ke kurzu Analytické metody výzkumu Jindřich Krejčí Úlohy o podobnosti objektů, mnohorozměrné škálování

Organizační - revize obsahu seminářů Transformace dat - formáty dat, algoritmy a funkce, specifické příkazy - cykly a složitější konstrukce - textové proměnné Reliabilita škály, testy reliability Úlohy na podobnost a nepodobnost objektů, mnohorozměrné škálování: principy, PROXSCAL Chybějící hodnoty - mnohonásobné nahrazování Závěrečné testy Semináře, listopad 2011 Jindřich Krejčí: Analytické metody výzkumu

Test - termíny 5. 1. 2016 19. 1. 2016 9. 2. 2016 úterý, 9:30 - 11:00 Semináře, listopad 2011 Jindřich Krejčí: Analytické metody výzkumu

MDS úvod: úlohy o podobnosti a nepodobnosti úprava dat pivotáž tabulek aggregate - transpose mnohorozměrné škálování ALSCAL - princip MDS PROXSCAL

analýza podobnosti nebo nepodobnosti většího počtu objektů na základě sady indikátorů problém: mnoho dimenzí - redukce jejich počtu distanční analýza - matice vzdáleností faktorová / seskupovací / diskriminační ... analýza mnohorozměrné škálování Gabriel, R. 2000. „Komparace postkomunistických států z hlediska důvěry v mocenské instituce“. SDA Info 2(1): 2-6. http://archiv.soc.cas.cz/download/118/SDA0100.pdf

MDS - Multidimensional Scaling : analýza dat vzdáleností mezi objekty (matice nepodoností / podobností) geometrické zobrazení do prostoru s určeným počtem dimenzí (1 / 2 / 3) MDS původ v psychometrii Př.: vzdálenosti mezi městy Př.: srovnávání objektů respondenty po párech s určením vzdálenosti mezi objekty v páru => matice vzdáleností Př.: vzdálenosti lze spočítat i na základě analýzy více proměnných Př.: podobnost a nepodobnost názorů na příčiny bohatství v různých zemích šetření Sociální spravedlnost 1991