Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Akumulator.
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Konstrukce akumulátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
ELEKTRONIKA Usměrňovače – filtrace napětí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
  Pevný disk (HDD – Hard Disk Drive)  Používá se k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat pomocí magnetické indukce.  Jeho předchůdci byli magnetická.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Nestandardní akumulátory Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_FYZIKA TÉMA: Jak měříme elektrickou energii ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Master S400 & S500 Nová přenosná třída napájení od Kemppi.
Minarc Evo 180 Originální a nejlepší, nyní ještě silnější !
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_17_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceJedno.
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Lukáš Polák.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Tiskárny Urbanová Nicola 1.A.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
Elektrolyty Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech.
Termika – Fotovoltaika
Elektromagnetická slučitelnost
Vedení elektrického proudu v látkách
Galvanický článek 12. října 2013 VY_32_INOVACE_130302
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
Snížení nákladů na vytápění budov
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střídavý proud.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
Další součástky s jedním přechodem PN
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetická slučitelnost
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Přídavná zařízení.
Číslicové měřící přístroje
Chemické reakce, články
Číslicové měřící přístroje
Měření elektrického odporu
Analogové násobičky.
Měření vlastností zdrojů elektrické energie
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Důlní elektrické přístroje
AUTONOMNÍ HASÍCÍ SYSTÉMY PROTENG a SAPHIR
zpracovaný v rámci projektu
Interaktivní elektrický obvod
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
20.1 Malá násobilka - násobení
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor Mgr. Jiří Mejda Datum 23. 1. 2012 Název VY_32_INOVACE_14_CH8 Téma Akumulátory – přehled, péče Ročník Osmý

Akumulátory – přehled, péče 8. třída Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.

Obecná definice Akumulátor je sekundární článek poskytující elektrický proud Sekundární znamená, že i po nalití elektrolytu nevznikne napětí, článek se musí nabít Oproti obyčejnému (galvanickému) článku umožňuje vedení elektrochemické reakce oběma směry Nabíjení Vybíjení Akumulátory jsou oproti článkům schopny dávat obrovské proudy (až stovky ampér)

Olověný akumulátor Elektrody jsou olověné, elektrolytem je kyselina sírová Nejpoužívanější zdroje stejnosměrného napětí Relativně levné, dobře zpracovaná technologie Mají vysoký výkon – startování automobilu (jiné by se prakticky nedaly použít) Nevýhodou je jejich vysoká váha, toxické olovo a kyselina, malá odolnost vůči zkratu

Ni-Cd Vyrábí se jednak se zaplavenými elektrodami a kapalným elektrolytem (velké staniční baterie) a jednak jako hermetizovaný (akumulátory do přístrojů jako jsou akumulátorové vrtačky) Nevýhody Trpí paměťovým efektem Nevýhodou je nižší kapacita Dražší Nižší napětí článků, zároveň velký rozdíl mezi nabíjecím napětím a konečným vybíjecím napětím Nelze zjišťovat stupeň nabití měřením hustoty elektrolytu Napětí pouze 1,2V Výhody (oproti olověným) Odolnější proti přebíjení a podvybití Delší životnost, robustnější. Možnost nabíjet vyššími proudy Mohou být skladovány vybité. Pracují dobře i za nízkých teplot (při vybití olověného akumulátoru poklesne hustota kyseliny a může dojít k zamrznutí a poškození)

Ni-Mh Oproti NiCd má cca dvojnásobnou kapacitu Omezení je jeho napětí – pouze 1,2V Nevýhody Silné samovybíjení Při nízkých teplotách (5°C a méně) se baterie začínají "blokovat" (zdá se, že nemají energii, ale při ohřátí se zase vrátí) napětí je pak pouze 1,2V, což může být pro některé elektronické přístroje nedostatečné Výhody dokáže dodávat relativně vysoké proudy má dlouhou životnost malé pořizovací náklady možnost rychlonabíjení bez většího poškození napětí 1,2V v podstatě během vybíjení neklesá Netrpí tolik paměťovým efektem, jako NiCd

Li-ion, Li-pol Lithium-iontová baterie (zkráceně Li-Ion baterie) je druh nabíjitelné baterie běžně používané ve spotřebitelské elektronice kvůli vysoké hustotě energie vzhledem k objemu se výborně hodí pro přenosná zařízení v současnosti je to v této oblasti asi nejvíce používaný typ Výhody Může být vyrobena v různých tvarech. Velmi vysoká hustota energie – 200 Wh/kg, 530 Wh/l – třikrát vyšší hodnota než starší typy jako Ni-MH Téměř žádné samovybíjení (do 5 %). Nemá paměťový efekt Není ji třeba formovat  – několikrát nabíjet a vybíjet před prvním použitím. Vysoké nominální napětí: 3,7 V Životnost 500–2000 nabíjecích cyklů. Nevýhody Baterie stárne, tedy ztrácí maximální kapacitu nehledě na to, jestli je nebo není používána (již od výroby). Rychlost tohoto stárnutí se zvyšuje s vyšší teplotou, vyšším stavem nabití, a vyšším vybíjecím proudem/zatížením. Nebezpečí výbuchu nebo vznícení. Nelze snadno koupit pouze články bez čipu, tím pádem jsou dražší. Vadí jí úplné vybití. Když se dostane pod napětí 2,8 V, je velmi těžké ji znovu „obživit“. Proto baterie, která je dlouhou dobu ponechána vybitá, může „umřít“ (samovybít se pod přípustnou hodnotu).

Citace http://cs.wikipedia.org/wiki/Olov%C4%9Bn%C3%BD_akumul%C3%A1tor http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Photo-CarBattery.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Nikl-kadmiov%C3%BD_akumul%C3%A1tor http://cs.wikipedia.org/wiki/Nikl-metal_hydridov%C3%BD_akumul%C3%A1tor http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Akku_AA_LR6_Mignon.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Lithium-iontov%C3%BD_akumul%C3%A1tor