Helénistické období řecké literatury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Advertisements

Česká poezie 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.15.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ŘÍM – DOBA ARCHAICKÁ A POSTKLASICKÁ Mgr. Michal Oblouk
Helénské období Petr Machala.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Novoplatonismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_06.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_51_18 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Niccolò Machiavelli, Hugo Grotius Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
George Gordon Byron Marcela Jurková.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Přídavná jména tvořená příponou -ský
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Aristofanes Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních.
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obvod trojúhelníku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPlanimetrie Datum vytvoření Ročník2. ročník.
Konstrukce rovnoběžníku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – Planimetrie Datum vytvoření
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Vesmír Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními jevy.
Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Konstrukce lichoběžníku
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Člověk Tematická oblast
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Nervová soustava nižších obratlovců
Člověk tohoto století Tematická oblast
Od přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l.
Bonjour Monsieur Courbet
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní systém a dělení barev
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Starověká literatura.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Tóniny Tematická oblast
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
STAROVĚKÁ EVROPSKÁ LITERATURA (ANTICKÁ)
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Helénistické období řecké literatury Tematická oblast Antika Datum vytvoření 3. 6. 2013 Ročník První ročník gymnázia Stručný obsah Snímky mapují helénistické období a uvádí jeho hlavní představitele (Theokritos, Demosthenes, Menandros). Způsob využití Procházíme s žáky jednotlivá cvičení. Po úkolu následuje řešení. Autor Mgr. Martina Svízelová Kód VY_32_INOVACE_16_CSVI10 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Helénistické období řecké literatury Kulturní centrum se přesunulo z Athén do Alexandrie. Vzdělanci se soustřeďovali v alexandrijské knihovně. Dochází k úpadku literárních děl. Setkáváme se s vyumělkovaností, strojeností a neoriginálními nápady. Kde bychom hledali Alexandrii? V Egyptě na břehu Středozemního moře.

Theokritos Theokritos ze Syrakus 310-260 př. n. l. sicilský básník helénistické období řecké literatury zakladatel žánru idyly Následovníkem je římský básník Publius Vergilius Maro Dokázali byste charakterizovat idylu?

Idyla jiný název je bukolická poezie (bukolika) řec. βουκολος = pastýř idealizovaný výjev z pastýřského života nejčastějšími tématy jsou nešťastná láska, skládání zpěvů, líčení malebné přírody

Znáte nějakého dobrého řečníka 20. nebo 21. století? Demosthenes 384-322 př. n. l. nejvýznamnější athénský řečník politik a právník trpěl vadou řeči aby se naučil správně vyslovovat, vkládal si kamínky do úst a snažil se překřičet příboj varoval před nebezpečím v podobě Filipa II. Makedonského → útočné politické řeči se říká filipika

Řešení Mezi kvalitní řečníky bychom mohli zařadit Margaret Thatcherovou, Baracka Obamu, z českých zemí například Tomáše Garrigua Masaryka.

Kdo je Menandrův předchůdce? Menandros 342-291 př. n. l. řecký dramatik autor tzv. nové komedie (moderní veselohry) na Menandrovu tvorbu navázali římští dramatikové Plautus a Terentius Kdo je Menandrův předchůdce?

Vzpomeneš si na názvy několika Aristofanových her? Řešení Předchůdce Menandra je Aristofanes. Žáby, Ptáci, Oblaka. Vzpomeneš si na názvy několika Aristofanových her?

Zdroje Obrázky: Klipart Microsoft Office Obrázek Demosthena: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Menandro1.jpg Obrázek Menandra: HÁNOVÁ, E. a kol. Odmaturuj z literatury 1. 3. vyd. Brno: Didaktis, 2004. ISBN 80-7358-016-0.