Správné užití přímé řeči

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správné užití přímé řeči Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ovládáme králíčka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Prvňáci a matematika Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOBUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Převody – jednotky délky
Pracovní listy k vytisknutí
PÍSMENKOVÁ BABIČKA Ach milé děti,
Konstrukce trojúhelníku
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
RYBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
LEŽET Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
OVCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Části kruhu Matematika 8 – I.díl
SLOVESNÝ ZPŮSOB Autor prezentace: Mgr. Jaroslava Zámostná
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
Fyzika – měření objemu a převody jednotek objemu
SLON Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Ruský obrázkový slovník XXII Kolektivní sporty –коллективныe спортa
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
HUSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Mluvíme, sjednáváme po telefonu (mobilu…)
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
Převody délky MATEMATIKA
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Autorem materiálu a všech jeho částí je Irena Nemetová
Vzájemná poloha dvou kružnic
Začínáme se slovesy I Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
Převody – jednotky délky
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Modelová oblast PR Příhrazské skály
Transkript prezentace:

Správné užití přímé řeči Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Přímá řeč oživuje vypravování i jiný slohový útvar, doslovně sděluje, co někdo řekl, od ostatní věty ji oddělujeme uvozovkami dle následujících pravidel. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

1) Spojte čarou přímou řeč s vhodnou uvozovací větou: „Co budeš dnes dělat?“ rozkázal mi bratr . „Okamžitě mu to vrať!“ radila Káťa. varoval mě tatínek. „Dej pozor, ať nespadneš!“ „Mohla bys mi pomoct?“ „Ale vždyť já tomu vůbec nerozumím,“ „Měla bys rodičům všechno říct,“ poprosila jsem Elišku. otázal se Aleš. vybídla mě Alena. „Což, abychom mu šli naproti?“ namítla jsem.. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Uvozovací věta následuje: „P……….. ,(!?)“ z………….. . „Pojďme domů,“ zvolal Petr. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Uvozovací věta předchází: U…………. : „P……………. .(?!)“ Uslyšel zpěv a zvolal: „Poslouchejte, prosím!“ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Uvozovací věta je vložena: „P…… ,“ ř……… , „u……. .(?!)“ „Promiňte,“ řekl Pavel, „už se to nestane.“ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Uvozovací věta chybí: „P…………………………….. .(?!)“ „Pojďme rychle domů.“ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2) V úryvku z pohádky Rozum a Štěstí od Jana Wericha doplňte správně dvojtečky a uvozovky: Přes potok, ve kterém bouřila a řvala kalná voda po noční průtrži, vedla lávka. Uprostřed stáli dva muži, jeden s vlasy až na ramena, druhý s hlavou holou jako vejce. Musili na sebe hulákat, aby si rozuměli. „Tak uhněte, nevidíte, že mi stojíte v cestě,“ povídá vlasatý. Holohlavý na to: „Vy překážíte mně, abych mohl přejít na druhou stranu potoka.“ Vlasatý se zasmál: „Tak couvněte, já přejdu a pak můžete jít po svým!“ „Proč necouváte vy?“ odpověděl holohlavý. „Mě lidi víc potřebují než vás, spěchám.“ „Hele, hele, to by se teprve vidělo, vašnosto! Po mně je poptávka, sire, jsem na roztrhání. A kdo jste, vůbec?“ „Až po vás! Ale honem, nebo do vás šťouchnu a vezme si vás voda. Mně říkají Rozum, jak vám?“ „A mně Štěstí.“ A tak pan Rozum a pánisko Štěstí stáli uprostřed lávky nad divokou vodou, křičeli na sebe a nerozuměli si. Až konečně Rozum ustoupil. Vycouval a stál teď se Štěstím na jednom břehu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

„Promiň,“ , „dneska nemohu, jedině zítra.“ řekl jsem smutně 3) Utvořte k přímé řeči uvozovací věty a užijte v nich různá slovesa. Doplňte uvozovky a další znaménka 1. Zeptal jsem se: „Co budeme dělat?“ 2. „Co je ti do toho!“ vyprskl Petr naštvaně. 3. „Promiň,“ , „dneska nemohu, jedině zítra.“ řekl jsem smutně 4. „Chcete-li, můžeme začít hned,“ vyzval nás pan učitel. 5. Ze tmy se ozvalo: „Pomoc! Zloději! Chyťte je!“ 6. „Kristýno,“ , „což abychom zašli k Janě?“ zeptal jsem se tiše 7. „Neskákej po hlavě do vody, když to tady neznáš!,“ upozornil jsem Petra. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použité zdroje: ČESKÝ JAZYK PRO 6. ROČNÍK ZŠ. Pracovní sešit. 1. vyd. Praha: SPN, 2006. ISBN 80-7235-332-2. WERICH, J. Fimfárum. Praha: Albatros, 2008 . ISBN 978-80-00-02187-4. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.