Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková
Advertisements

Světelné jevy a jejich využití
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Zákon lomu a odrazu světla - opakování
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Lom světla.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Jevy na rozhraní dvou prostředí
Fyzika 8. ročník Mgr. M. Kubátová
Světelné jevy Lom světla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Lom světla Předmět: Fyzika.
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Digitální učební materiál
Lom světla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , červen.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_612_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Téma: LOM SVĚTLA Obrázky Studijní text Zajímavosti z netu
Lom světla Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
Lom od kolmice Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_FYZ_1_5.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Odraz světla Číslo DUM: III/2/FY/2/3/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k použití již probraných fyzikálních veličin a pomocí nich k zavedení nového pojmu „účinnost“
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Příklady na zákon lomu Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Jak lze změnit odpor polovodičů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Magnetické pole cívky s proudem
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tepelná výměna prouděním
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Lom světla - příklady Autor: Mgr. Alena Víchová
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Transkript prezentace:

Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 01/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.9.A.17_Fyzika pro 9. ročník Název: Lom světla Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Lom světla Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák uvede v konkrétních příkladech, zda jde o lom ke kolmici či lom od kolmice. Žák umí popsat úhel dopadu, úhel lomu a napsat vztah mezi úhly. Vysvětlení mezního úhlu a úplného odrazu. Popis funkce světlovodu a příklady využití světlovodu.

Lom světla: V klidné vodní hladině se můžeme vidět jako v zrcadle (odraz světla), Podíváme-li se pozorně, vidíme i kameny nebo ryby pod vodou (lom světla), Pokud zkusíte sáhnout pod vodu pro kámen na dně, je to obtížné, zdá se nám blíže hladině, než ve skutečnosti je (lom světla)

Nechme dopadat paprsek světla na hladinu vody v nádobce Nechme dopadat paprsek světla na hladinu vody v nádobce. Část světla se odrazí, část projde do vody a přitom změní svůj směr, láme se: Lom ke kolmici: Světlo prochází ze vzduchu do vody (z prostředí opticky řidšího do prostředí opticky hustšího) >

Průchod světla ze vzduchu do skla – opět lom ke kolmici: Opět jde o lom ke kolmici, Světelný paprsek se šíří z prostředí opticky řidšího do prostředí opticky hustšího. vzduch sklo >

Lom od kolmice: Paprsek dopadá ze skla do vzduchu, nebo z vody do vzduchu, Světelný paprsek se šíří z prostředí opticky hustšího do prostředí opticky řidšího. <

Lom nenastává: Při kolmém dopadu paprsku na rozhraní dvou prostředí se paprsek neláme, paprsek nezmění svůj směr. sklo vzduchvoda

Mezní úhel =42° =42 ° úhel, při kterém nastane lom do rozhraní, nazýváme mezní úhel, Pro rozhraní sklo – vzduch je tento úhel asi 42°, Pokud je úhel větší než 42 °, nastává odraz. sklo =90 ° vzduch

Světlovody: úplný odraz se využívá v takzvaných světlovodech, jsou to průsvitná skleněná nebo plastová vlákna, světlo, které vstoupí pod vhodným úhlem do světlovodu, zůstává díky úplnému odrazu na jeho stěnách stále uvnitř a vystoupí z něj až na konci vlákna Využití v lékařství k zobrazení některých vnitřních orgánů pomocí svazku tenkých světlovodných vláken.

Úkoly: Popiš, co se děje se světelným paprskem, když dopadne ze vzduchu na klidnou vodní hladinu pod úhlem dopadu 60°. Narýsuj obrázek a vyznač v něm kolmici dopadu, úhel dopadu, úhel lomu a úhel odrazu. Zapiš, jaké vztahy mezi těmito úhly platí.

Vyber správnou odpověď: Úplný odraz může nastat když: Paprsek se šíří na rozhraní vzduch - sklo a úhel dopadu je 42°. Paprsek se šíří na rozhraní sklo – vzduch a úhel dopadu je menší než 42°. Paprsek se šíří na rozhraní sklo – vzduch a úhel dopadu je větší než 42°.

Vyber správnou odpověď: Lom ke kolmici nastává, pokud se světelný paprsek šíří: Z prostředí opticky řidšího do prostředí opticky hustšího (např. vzduch – voda, vzduch – sklo). Z prostředí opticky hustšího do prostředí opticky řidšího (např. sklo – vzduch).

Vyber správnou odpověď: Úhel  je úhel dopadu a úhel  je úhle lomu Vyber správnou odpověď: Úhel  je úhel dopadu a úhel  je úhle lomu. Pokud > nastává: Lom nenastává Lom ke kolmici Lom od kolmice

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN 978-80-7196-193-2. galerie office http://rejoicegirl.ic.cz/odraz_8.jpg [cit. 2012-01-04] http://www.gymkrom.cz/optika/odraz_lom/obr/lom_klam.jpg [cit. 2012-01-04] http://fyzika.zaridi.to/images/lom-ke-kolmici.jpg [cit. 2012-01-04] http://www.infovek.sk/predmety/fyzika/expert02/obr/ryba.jpg [cit. 2012-01-04] http://optika.kuratkoo.net/images/obr_004.jpg [cit. 2012-01-04] http://www.chutic-isi.cz/images/svetlovody_1.jpg [cit. 2012-01-04] http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/02_odraz_a_lom/02_odraz_soubory/image029.jpg [cit. 2012-01-04] http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/02_odraz_a_lom/02_odraz_soubory/image027.jpg [cit. 2012-01-04]

Metodika prezentace: Žák v konkrétních příkladech předpoví, zda nastane lom od kolmice nebo ke kolmici. Žák uvede příklad úplného odrazu světla a objasní, kdy může nastat. Žák vysvětlí, jak fungují světlovody a uvede příklad jejich využití.