DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPOJE VESTIBULÁRNÍHO MOZEČKU
Advertisements

Mozek - slouží jako řídící centrum
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Mozeček Cerebellum.
Mozek. Mozek dutina lební 1500g reflexy (svaly obličeje, slinné žlázy) integrace a koordinace aktivit celého těla zvětšení nervové trubice v hlavovém.
Centrální nervová soustava- mozek
4. Neuron.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Anatomie a fyziologie oka III.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Mozkový kmen – truncus encephali
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
NERVOVÁ SOUSTAVA II. VY_32_INOVACE_E2-18 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Centrální nervový systém
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
mozeček a kognitivní funkce
Škola Střední průmyslová škola Zlín
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
DOMINIKA SVOBODOVÁ 4. UBZ LS 2006 PRAHA
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_36_CASTI_MOZKU
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Mozeček, stavba a funkce
Nervový systém Receptor CNS analyzátor Efektor
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Mozkový kmen stavba a funkce.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
GE - Vyšší kvalita výuky
Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA1_P1-2
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
MOZEK I VY_32_INOVACE_ března 2014
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
Nervová soustava Páteřní mícha.
Název: VY_32_INOVACE_02_Mozek Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mozkový kmen stavba a funkce Projekt OBZORY
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava nervová - mozek TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, 728 04, Ostrava Název materiálu Mozeček Autor Mgr. Zdeňka Platošová Tematický okruh Člověk a genetika Ročník Septima a 3. ročník, seminář z biologie Vytvořeno 22. 4. 2014 Anotace DUM je určen pro rozvoj a upevnění teoretických poznatků žáků z biologie člověka v oblasti nervové soustavy – stavby a funkce mozečku Metodický pokyn Prezentace v programu Microsoft PowerPoint, nutný dataprojektor Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Mozeček (cerebellum) Stavba a funkce

(1) mozeček

Mozeček – základní charakteristika Uložen v zadní jámě lební Tvořen dvěma mozečkovými hemisférami (hemisphaeria cerebelli) spojenými mozečkovým červem (vermis cerebelli) Z mozkového kmene vnikají do mozečku 3. páry stvolů, obsahující dráhy jdoucí z i do mozečku Pedunculi cerebellares inferiores – z medulla oblongata Pedunculi cerebellares medii – z pontu Pedunculi cerebellares superiores – z mesencephala

Mozková báze (žlutě hlavové nervy a čichový mozek) (2) mozeček

Propojení mozkového kmene s mozečkem (3)

Mozeček - stavba Povrch mozečku je tvořen zvrásněnou šedou hmotou – mozečkovou kůrou = cortex cerebelli Největší a nejhlubší fissury dělí mozeček na laloky (3) = lobi cerebelli (lobus anterior, posterior et flocculonodularis) Menší fissury na lalůčky = lobuli Nejmenší fissury na lístkovité rovnoběžné proužky = folia Uvnitř mozečku je bílá hmota = corpus medullare, která vybíhá ve tvaru plotének = laminae albae – větví se a tvoří mozečkový strom = arbor vitae V bílé hmotě uvnitř mozečku jsou párová jádra šedé hmoty – jsou východiskem drah jdoucích z mozečku a jsou zapojená do systémů kontroly pohybů (nucleus dentatus, emboliformis, globosus, fastigii)

Základní členění mozečku - schéma (4)

Horizontální řez mozečkem (5)

Kůra mozečku (cortex cerebelli) silná cca 1 mm Má 3. vrstvy: Stratum molekulare (bohatá vrstva na dendrity a neurity zejména Purkyňových buněk) Stratum neurium (vrstva perikaryí Purkyňových buněk, vedou vzruchy z kůry mozečku k párovým jádrům šedé hmoty) Stratum granulosum (velké množství hustě uspořádaných malých neuronů spojující aferentně hluboká jádra s mozkovou kůrou, talamem a kmenem)

Kůra mozečku (cortex cerebelli) (6) stratum moleculare stratum neurium stratum granulosum (7) Purkyňova buňka

Členění mozečku podle původu - 3. oddíly Archaeocerebellum (vestibulární mozeček) – fylogeneticky nejstarší s výhradně vestibulární aferentací, kontroluje stoj a rovnováhu Palaeocerebellum (spinální mozeček) – zpracovává taktilní, propriorecepční, sluchové a zrakové aferentace, reguluje svalový tonus a extenzorové reflexy Neocerebellum (korový mozeček) – fylogeneticky nejmladší, je spojeno s motorickými oblastmi mozkové kůry, každá mozečková hemisféra kontroluje volní pohyby homolaterální poloviny těla

Schéma vývojových složek mozečku (8) 1 – Archaeocerebelum 2 - Palaeocerebellum 3 - Neocerebellum

Funkce mozečku Podílí se na řízení udržování stoje a rovnováhy (archaeocerebellum) tonu kosterního svalstva (palaeocerebellum) koordinace pohybů (neocerebellum) Všechny části mozečku působí jako jeden funkční celek!

Poškození mozečku (mozečková ataxie) Hlavní příznaky: poruchy stoje výraznější při úzké bázi padá nazad při zavření očí se nezhoršuje poruchy volních pohybů pohybová slabost (astenie) pohybová nekoordinovanost (adiadochokineze) pohyby jsou špatně směrovány (dysmetrie) pohyb se rozpadá (dekompozice) třes při cíleném pohybu, hlavně na začátku (intenční třes) klikatá chůze pomalá, nezřetelná řeč kmitavé pohyby očních bulbů (nystagmus)

? Úloha na závěr fylogeneticky nejmladší část mozečku   Úloha na závěr 1. 2. 3. 4. 5. 6. fylogeneticky nejmladší část mozečku část mozkového kmene, ze které vystupují pedunculi cereberalles medii bílá hmota uvnitř mozečku vytváří ……. vitae třes, který vzniká při poškození mozečku hlavně na začátku cíleného pohybu se nazývá buňka s mohutně větvenými dendrity v kůře mozečku mozečkový červ

Řešení N E O C R B L U M P S A I T Č Í K Y Ň V   P S A I T Č Í K Y Ň V Eponym = osoba jejíž jméno bylo dáno věci, objevu, místu → J.E. Purkyně např. Purkyňovy buňky v mozečku, Purkyňova vlákna v srdci, Purkyňovy obrázky(vnímání světla okem), Purkyňův jev(vnímání barev okem)

Použité zdroje: (1) Human brain with the cerebellum highlighted in purple. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-06-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a7/Cerebellum _NIH.png/120px-Cerebellum_NIH.png (2) Mozková báze. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-06-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Gray724.png (3) Spojení mozkového kmene s mozečkem. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-06-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Gray705.png (4) Schematic representation of the major anatomical divisions of the cerebellum. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-07-03]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/43/Cerebellu mDiv.png/800px-CerebellumDiv.png (5) A cross-section of the cerebellum in the direction of the brachia conjunctiva. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-07-03]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Sobo_190 9_658.png/800px-Sobo_1909_658.png

Použité zdroje: (6) Purkyňovy buňky mozečku. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-06-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/L7cerebellum.p ng (7) Purkyňova buňka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-06-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/3_recon_512x 512.jpg (8) FENEIS, Heinz. Anatomický obrazový slovník. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1996, s. 290-291. ISBN 80-7169-197-6. ČIHÁK, Radomír. Anatomie 3. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-7169-140-2. MYSLIVEČEK, Jaromír a Jarmila MYSLIVEČKOVÁ-HASSMANNOVÁ. Nervová soustava: Funkce, struktura a poruchy činnosti. 1. vydání. Praha: Avicenum, 1989, 320 s. 89 1046. 08-093-89