Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ19 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ANJ Tematický okruh Zelenina Téma Charakteristika zeleniny Ročník 1, 4 – gastronomie, obchodník Jméno autora Mgr. Libuše Mirvaldová Datum tvorby 14.10.2012 Anotace Prezentace slouží k výkladu a opakováni charakteristiky zeleniny a jejího využití pro zdravou výživu člověka.
Vegetable Description
Description of vegetable The name vegetable is used for different plants and their parts that can be used fresh or cooked. Vegetable is important part of nutrition of people. It contains vegetable proteins, saccharides, roughage and water, also a lot of minerals – calcium, potassium, magnesium, phosphorus, iron and many vitamins as A (carotene), Bs, K. Due these benefits fresh or cooked vegetable is important part of healthy menu.
Description Colours of vegetable White: cauliflower Red: tomato Green: cucumber Purple: eggplant Yellow/orange:carrot
Using in the kitchen Fresh Canned vegetable Salads Soups Juices Side dishes Main dishes
Examples of using in the kitchen Fresh - carrot, tomato, pepper Canned - pickles, corn Salads - cucumber, lettuce, tomato Soups - potato, cauliflower, pea Juices - tomato,carrot Side dishes - lettuce, pea, pepper Main dishes - fried cauliflower
Zdroje: http://3.bp.blogspot.com/_I-hLvfo_nIE/TJYYQnd8c1I/AAAAAAAAACM/nqcVolRCrE4/s1600/vegetables.jpg