Český euroskepticismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politika, politické strany, politický pluralismus
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Politika a politické strany
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
AGENDA 21. Cíle Agendy 21 Rehabilitace pozic ODS ve společnosti Přesvědčení voličské většiny o cílech, programu a osobnostech strany Volební úspěch a.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
ODS leader v těžkých časech. Situace Západní ekonomiky a státy se stále silněji ocitají ve víru následků hospodářského propadu charakteristického a podmíněného:
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani Stát versus kraje, ministři versus hejtmani Ing. Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje a předseda Asociace.
Evropská unie Petr Machala.
Korupce, kultura a princip kognitivní disonance
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Politický systém ČR 2. hodina.
Dělení politických stran
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Stranický euroskepticismus v zemích EU
Politika Pavel Šuranský.
Charakteristické rysy československé demokracie
Euroskepticismus Skandinávský euroskepticismu. Historické souvislosti Absence u první vlny integračního procesu Absence u první vlny integračního procesu.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Euroskepticismus Britský euroskepticismus. Společensko-politická situace Absence u první vlny integračního procesu Absence u první vlny integračního procesu.
Z výzkumů veřejného mínění Výzkum STEM pro ČSSD Výzkum CVVM Duben 2009.
Optimální daňová pozice v daňovém systému ČR Hledání možností efektivního daňového břemene v ČR v současné době.
Kulatý stůl k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR Hledání společné cesty řešení problémů financování českého zdravotnictví Ing. Ondřej Mátl, MPA,
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
MILNÍKY ČESKÉ BEZPEČNOSTNÍ POLITIKY V LETECH 1990 – 2009
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Politologie – pracovní list
Fáze ekonomické integrace
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Politický systém Rakouska
Evropská unie/Evropské společenství: Terminologie a struktura Úvod do evropských studií
Euroskepticismus Euroskepticismus a spolupráce na evropské rovině.
Politické strany ČR NěmeckoFrancie Velká BritánieSpojené státy ODS ČSSD KDU – ČSL KSČM SZ CDU – CSU SPD FDP Zelení PDS RPR – Sdružení pro republiku UDF.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_056 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
JAKÉ JSOU ŠANCE EUROSKEPTICKYCH STRAN DOSTAT SE DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU? EVROPSKÝ „STRACH Z EVROPY“
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
KULATÝ STŮL k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR Ing. Ondřej Mátl, MPA, MSc. koordinátor projektu Úřad vlády ČR 11. června 2007.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Státověda.
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Evropský parlament Zuzana Kasáková.
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:
Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina?
Fáze ekonomické integrace
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Evropské hospodářství
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Komunální politika: teorie a praxe. Hlavní město Praha
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
Česká republika Srdce Evropy.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Transkript prezentace:

Český euroskepticismus

Obecné postřehy Postupná precizace postojů k evropské integraci Nejstarší odpor jako produkt ideologie antisystémových stran (KSČM, SPR-RSČ) bez hlubšího evropského rozměru Absence zkušenosti s evropskou politikou Role masových médií jako spoluautora evropského diskursu

První polovina 90. let Proevropská shoda u demokratických stran (ODS, ČSSD, ODA, KDU – ČSL) Počátky skeptických názorů u ODS a části ČSSD Antiněmecký euroskepticismus KSČM a SPR-RSČ Euroskepticismus vlastní toliko okrajovým a antisystémovým subjektům

Období do vstupu (1997 – 2004) Přesun ODS na pozice „měkkého“ euroskepticismu a) důsledek ostrakizace ODS (snaha najít jiná témata a uchovat si politickou existenci) b) vypuzení SPR-RSČ z pozice relevantní strany (ideový prostor) KSČM jako jediná parlamentní výhradně euroskeptická strana Částečná legitimizace euroskepticismu na české politické scéně

Současnost ODS na pozicích „měkkého“ euroskepticismu KSČM jako „tvrdě“ euroskeptická strana Neexistence silné „single-issue“ strany Celkově nízká hladina jak stranického, tak veřejného euroskepticismu Historické a pragmatické důvody

Proč se euroskepsi v ČR nedaří? Dlouhodobá míra shody nad členstvím chápáno jako garance demokracie Vysoká míra souhlasu se vstupem (77%) Poměrná spokojenost s působením v EU (56%) Rozkolísaný vztah k evropské ústavě (stejně jako u řady jiných zemí) Souhlasná politika vlády EU není zásadní téma

Uchopení EU českými stranami…vážně

…a nevážně

Václav Klaus: pilíř skepse „Nemusíme mít nijak mimořádně bystrý zrak, abychom při pohledu na nedávný vývoj v Evropě neviděli zřetelné, nepopiratelné a bezpochyby nepříznivé trendy a tendence...“

...a jeho následovníci

ODS...jde to i bez Klause Manifest eurorealismu (Zahradil, Adrián, Plecitý, Bednář) Modrá šance: Realismus místo iluzí EU jako směsice regulativních a liberalizujících prvků Kritika ústavní smlouvy ODS jako „měkce“ euroskeptický subjekt (Taggart, Szczerbiak)

KSČM...žádný posun EU definována jako rozporuplná instituce Pozice socialistické kritiky evropské integrace, reminiscence antisystémovosti Odmítání dalšího přesunu kompetencí na nadnárodní instituce Kritika společných politik EU

Nestranické platformy Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP) - primárně ekonomicky zaměřeno - výrazně kritický pohled na EU Euroskeptická alternativa (ESA) - euroskeptik.cz - pokus o vznik zastřešující euroskeptické platformy - marginální…a již neexistující (doména je na prodej)

Exoti... Euroskepticky se profiluje řada obskurních stran a občanských sdružení Národní myšlenka Česká pravice Národní strana Národní sjednocení