Cooking and restaurants STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Cooking and restaurants VY_22_INOVACE_01_20 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0771 Šablona II/2 Sada 01 Anotace Vaření a restaurace – slovní zásoba Klíčová slova Boil, fry, food pyramid, bill, spices Předmět Anglický jazyk Autor, spoluautor Mgr. Daniela Popperová Jazyk Anglický Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, pracovní list Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, doplňování pracovního listu Stupeň a typ vzdělávání Střední škola Cílová skupina 1. ročník, žáci 15 – 16 let Speciální vzdělávací potřeby ne Zdroje Seznam viz poslední strana
Cooking and restaurants STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Cooking and restaurants Ways of cooking Boil - in water: potatoes Fry – in oil in pan: eggs Grill – under the heat: meat Roast – in the oven: pork Bake – in the oven: cakes
Food pyramid Cereal products Vegetables Fruit Fish and seafood Meat STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Cereal products Vegetables Fruit Fish and seafood Meat Fats and sweets
Preparing food Lasagna rolls Directions: STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Lasagna rolls Directions: “1. Mix cottage cheese, 1-1/2 cup mozzarella and parmesan cheese with eggs and parsley. 2. Place one lasagna noodle on work surface. 3. Spread 1/3 cup cheese mixture on noodle evenly. 4. Roll up tightly like a pinwheel. 5. Place seamside down in microwave-safe baking pan, that has 2 cup of spaghetti sauce in bottom. 6. Continue until with remaining ingredients. 7. Cover rolls with remaining sauce and sprinkle with additional mozzarella cheese. 8. Cover with microwave-safe wrap and microcook on high 10-20 minutes, until cheese is melted.”
Restaurants and bars W: Would you like to order, Sir? STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje W: Would you like to order, Sir? C: Yes, I will have that steak and vegetables. W: How would you like your steak rare, medium or well-done? C: Medium, please. W: What would you like on the side? C: Potatoes, please. W: Thank you.
Useful vocabulary Can I have a bill, please? Book a table Napkin STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Useful vocabulary Can I have a bill, please? Book a table Napkin Spoon, fork, knife Menu Starter Dessert Leave a tip
Describing food and drink STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje It is very tasty. Salty x sweet Fresh: bread Fattening x healthy Water: still, sparkling Hot/spicy: chilli Bitter: strong coffee Sour: lemons
Things added to food Herbs Ketchup Mayonnaise Mustard Pepper Spices STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Things added to food Herbs Ketchup Mayonnaise Mustard Pepper Spices Vinegar Olive oil Dressing
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 1. Put these types of food into the seven categories from the food pyramid. Cottage cheese, cod, turkey, plum, sausage, rice, rolls, eggs, cauliflower, peas, chocolate, lettuce, cakes, apple, cucumber, pork, milk 2. Match the following sentences. How would you like your steak? What kind of water would you like? What kind of food do you prefer? a) Still or sparkling? b) Rare, medium or well-done? c) Mild or spicy?
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Sources: [cit. 2013-03-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Torta_casera_argentina_de_biscochuelo_de_vainilla_con_crema_chantill%C3%AD_y_duraznos_al_natural.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Different_color_of_egg_yolk.jpg [cit. 2013-03-15]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USDA_Food_Pyramid.gif CHARMIE. Easy Lasagna Rolls [online]. [cit. 27.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.food.com/recipe/easy-lasagna-rolls-131058 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lasagnes.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AlmRmdl_DiningRm09_10-08eml.jpg
[cit. 2013-03-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW. STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje [cit. 2013-03-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dining_table_for_two.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BKQuadStacker.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DisplayMustardMuseumMtHorebWI2007.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Medium_Rare.JPG