Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přemyslovští králové a jejich doba
Advertisements

DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
III/2 XV A
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Mgr. Michaela Psíková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vláda přemyslovských králů
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
Dějiny významných států a národů v Evropě V
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Ročníková práce: Vláda za posledních Přemyslovců
o králi Přemyslu Otakaru II.
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Románské památky v Čechách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Český stát za vlády Lucemburků
Autor: Mgr. Ilona Nováková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
Středověk Český stát ve 12. a 13. století Mgr. Jakub Němec
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Poslední Přemyslovci Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vládě posledních Přemyslovců v.
Václav II..
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Název školy: Základní škola Městec Králové
Poslední Přemyslovci – část druhá
Člověk a společnost, Dějepis
Za vlády přemyslovských králů 2
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Přemyslovci - opakování
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Vláda přemyslovských králů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Český stát v 13. století Poslední Přemyslovci.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Poslední Přemyslovci Označení materiálu:
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_05_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: České království za vlády posledních Přemyslovců II. Vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. Anotace: Prezentace k výkladu o vládě posledních Přemyslovců, období vlády Přemysla Otakara II. a Václava II. Datum: 7.2. 2013

Vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. Rozkvět a upevnění českého státu v polovině 13. století

Rozsah státu za Přemysla Otakara II. Sňatkem s Markétou Babenberskou, dědičkou rakouských zemí a obratnou politikou získal Přemysl Otakar II. území, které sahalo až k Jaderskému moři.

Přemysl Otakar II. - král železný a zlatý Stal se jedním z nejmocnějších panovníků Evropy. „železný“ jako skvělý rytíř, „zlatý“ jako vládce bohaté země 1260 – porazil v bitvě u Kressenbrunu uherského krále Bélu IV. a obhájil tak držení rakouských zemí 1261 se oženil podruhé s Bélovou dcerou, uherskou princeznou Kunhutou. Teprve po několika letech se jim narodil dědic trůnu Václav II.

Zobrazeni z rakouského Gelhausenova kodexu Přemysl Otakar II. jako král železný a zlatý, na vrcholu moci Zobrazeni z rakouského Gelhausenova kodexu z 15. století

Přemysl Otakar II. - zobrazení na pečeti Náhrobek Přemysla Otakara II. v katedrále sv. Víta

Přemysl Otakar II. na vrcholu moci Podnikl s řádem německých rytířů křížovou výpravu do Pruska, cílem mělo být šíření křesťanství v Pobaltí. Město založené na pobřeží Baltu bylo na jeho počest pojmenováno Královec (dnes Kaliningrad). Pokusil se získat korunu svaté říše římské, ale němečtí panovníci zvolili raději tehdy nevýznamného hraběte Rudolfa Habsburského. Přemysl Otakar II. volbu neuznal, několikrát s Rudolfem Habsburským bojoval.

Přemyslův pád 1278 byl Přemysl Otakar II. poražen Rudolfem Habsburským v bitvě na Moravském poli. Prohrál a v bitvě padl, protože ho zradila část šlechty, vedená rodem Vítkovců. Kralevic Václav, teprve sedmiletý, byl uvězněn na hradu Bezděz, později byl převezen do říše. Královna Kunhuta pozvala do Čech svého strýce Otu Braniborského, aby zemi chránil. Braniboři však pět let loupili a plenili zemi. Na trůn usedl Václav II. teprve ve dvanácti letech, když ho roku 1283 šlechta vykoupila ze zajetí.

Romantická představa o příjezdu mladého krále Václava II. do Prahy

Vláda Václava I. Nebyl válečník, ale byl vzdělaný, moudrý, byl vynikající diplomat. Upevnil královskou moc vůči šlechtě i církvi. Zakládal města, hrady, pečoval o rozvoj řemesel a obchodu udělováním četných výsad královským městům. Založil zbraslavský klášter. Přivedl zemi k hospodářskému rozkvětu.

Václav II. s básníky (dobové zobrazení) Za Václavovy vlády rozkvétala u dvora rytířská kultura, konaly se slavnosti, turnaje, i sám Václav II. prý skládal básně.

Zobrazení Václava II. ve Zbraslavské kronice

Za Václava II. začalo dolování stříbra v Kutné Hoře. Král vydal roku 1300 horní zákoník, který upravoval práva na dolování a zvýhodnil panovníka ve vztahu k majitelům dolů. Současně dal razit pražské groše, velmi kvalitní stříbrné mince ražené v Kutné Hoře. Zval do země řemeslníky a obchodníky především z německých zemí, aby posílil řemeslo a obchod.

Království na vrcholu moci Po vymření polského rodu Piastovců v roce 1300 získal Václav II. polskou královskou korunu. V roce 1301 po vymření arpádovského rodu v Uhrách mu byla nabídnuta koruna uherská, kterou přijal pro syna Václava III. Přemyslovci tak vládli třem zemím, vytvořili personální unii.

Zobrazení posledních přemyslovských králů ve Zbraslavské kronice: Přemysl Otakar II. s královskou korunou českou, Václav II. s korunou českou a polskou a Václav III. s korunou českou, polskou a uherskou.

Území ovládané Přemyslovci roku 1301

Václav III. Nebyl schopen udržet vše, co jeho otec získal. Po otcově smrti ztratil korunu uherskou. Hrozila i ztráta koruny polské. Svou pozici v Polsku chtěl Václav III. upevnit vojensky. Během válečné výpravy do Polska roku 1306 byl neznámým vrahem zavražděn v Olomouci. Přemyslovci vymřeli roku 1306 po meči.

Opakujeme si: Pokud nevíte, klikněte na šipku, zpět na otázky se vrátíte opět šipkou. 1. Kterým zemím vládl Přemysl Otakar II.? 2. Jak je označovaný Přemysl Otakar II. a proč? 3. S kým a proč bojoval Přemysl Otakar II. roku 1260 v bitvě u Kressenbrunu? 4. Jaký byl cíl Přemyslovy válečné výpravy do Polska? 5. O který trůn Přemysl Otakar II. usiloval?

Opakujeme si: 6. Jaká událost se odehrála v roce 1278 a jaké důsledky měla pro český stát? 7. Kdo byl dědicem Přemyslova trůnu? Proč bylo v Čechách v následujících letech prakticky bezvládí? 8. Které období inspirovalo B. Smetanu k napsání Opery Braniboři v Čechách? 9. Proč je Václav II. považován za nejschopnějšího z přemyslovských králů? Co víš o jeho vládě?

Opakujeme si: 10. Co víte o dolování stříbra a ražbě nových mincí za vlády Václava II.? 11. Kterým zemím vládl Václav III.? 12. Vysvětlete zobrazení posledních přemyslovských králů ve Zbraslavské kronice. 13. Kdy a jak vymřeli Přemyslovci po meči?

Citováno v licenci Wikimedia Commons 7. 2. 2013 Snímek3: Mapa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/Duernkrut3.jpg/560px-Duernkrut3.jpg Snímek 5: Přemysl Otakar II. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Premysl2Gelnhausen.jpg/480px-Premysl2Gelnhausen.jpg Snímek 6: Náhrobek Přemysla Otakara II.; Zobrazení Přemysla Otakara na pečeti http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Premyslnahrobek01.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/PO2.jpg Snímek 9: J. Mathauser, Václav II. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Josef_Mathauser_-_V%C3%A1clav_II._p%C5%99ij%C3%AD%C5%BEd%C3%AD_roku_1282_do_Prahy.jpg Snímek 11: Václav II. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a1/Wenzel2.jpg/434px-Wenzel2.jpg Snímek 12: Václav II., Zbraslavská kronika http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Vasik2_Zbr.jpg

Snímek 12: Václav II. , Zbraslavská kronika. http://upload. wikimedia Snímek 15: Zbraslavská kronika http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Premyslovci_premyslovci.jpg Snímek 16: Mapa přemyslovských držav k roku 1301 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/WenceslausIImap- s.png/590px-WenceslausIImap-cs.png