Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Učební program - mladiství v rámci projektu Motivační a učební programy (MUP) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
KOMISE PRO PODMÍNĚNÉ PROPUŠTĚNÍ – JAK V ČR FUNGUJÍ A JAKÉ MAJÍ VÝSLEDKY? Ondřej Dušek, A. Matoušková RVPK.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
„Násilí věc (ne)veřejná“ představení projektu konference k průběhu implementace EHP a NF, Praha Nositel projektuSPONDEA, o.p.s. Poskytovatel komplexu služeb.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Pomoc pachatelům domácího násilí Mgr. Alexandra Lammelová SOS centrum Diakonie ČCE.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Programy pro mladistvé a mladé dospělé
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Terapie pachatelů domácího násilí
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK - 25.2.2016 Příbram Možnosti systémového řešení vývoj a implementace resocializačních programů pro pachatele trestných činů s cílem snížit rizika recidivy   Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK - 25.2.2016 Příbram

Programy z pohledu obsahu a dostupnosti (?) Inspirace systémem provádění probačních programů pro mladistvé pachatele (ZSVM)

Počet akreditovaných PP realizovaných v ČR 2011-2013 Rok Počet PP Počet soudních okresů 2011 15 39 2012 11 33 2013 13 31 Zdroj dat: PMS - MRAPP 2011 až 2013

Počet ml. pachatelů zařazených do probačního programu Rok Zařazeno do PP PČR SZ 464 5606 3256 404 4857 3078 245 4190 2392 Zdroj dat: PMS - MRAPP 2011 až 2013, Celková kriminalita za období 2011; 2012; 2013 / PČR, Statistické listy 2011; 2012; 2013 / CSLAV - MSp

Zařazení mladistvých do probačních programů – podíl přípravného a vykonávacího řízení

Rok 2013 - rozhodování OČTŘ o zařazení mladistvého do PP Celkem bylo do PP zařazeno 245 mladistvých pachatelů, z toho většina v rámci přípravného řízení (165) – ve vykonávacím řízení pak 80. Z rozhodnutí státního zástupce, či soudce bylo do probačních programů v roce 2013 zařazeno 136 klientů, což tvořilo 55,5 % podílu všech klientů. Bez rozhodnutí soudce či státního zástupce bylo zařazeno 109 klientů, tj. 44,5 % všech klientů.

Dokončení PP z pohledu jeho účastníků V roce 2013 řádně ukončilo některý z probačních programů z celkového počtu 245 zařazených 139 mladistvých pachatelů. Porovnáním vstupu a pozitivního výstupu klienta z probačního programu (řádně ukončení probačního programu) lze zkonstruovat tzv. „Index řádného ukončení probačního programu“, který ale nelze považovat za ukazatel kvality poskytovaného programu. Tento index činil v roce 2011 63,4 v roce 2012 66,8 v roce 2013 56,8 mladistvých pachatelů kteří řádně ukončili některý PP na 100 mladistvých, kterých do něj nastoupilo.

Obsahové zaměření programů Zvyšování právního vědomí 83,3 % Uvědomění si dopadu provinění na život oběti 77,8 Zvládání agrese a násilí 69,4 Zvyšování finanční gramotnosti a řešení předluženosti 69,4 Rozvoj pozitivních rodinných vztahů 61,1 Rozvoj pracovních dovedností a vzdělávání 47,2 Zvládání závislostí 36,1 Rozvoj měkkých dovedností 30,6 Jiné zaměření 22,2 Zdroj dat: MRAPP 2013

Výzvy k řešení udržitelnost programů b) rozšíření programů - zajištění dostupnosti pro všechny soudní okresy ČR c) vývoj nových přístupů a forem - inovativní postupy a programy, rozvoj a prohloubení odborné diskuse a vzdělávání poskytovatelů d) dlouhodobé vyhodnocování účinnosti probačních programů – spolupráce s výzkumnými pracovišti a akademickou půdou e) zvýšení povědomí OČTŘ o probačních programech a jejich možnostech

OTÁZKA KONCEPCE …

Úvaha o konceptu programu Programový koncept Zájmy obětí Potřeby pachatele Očekávání společnosti

Teoretická východiska, přístupy se mohou lišit … Důležitý je sledovat stejné cíle = snížení recidivy (desistence) posílení pozitivních zdrojů ošetření rizik

Jaká bude koncepce ? Základ systému = akreditované programy reagující na univerzální potřeby pachatelů Programová centra zajišťující provádění programů pro pachatele podle potřebnosti a s dostupností ve všech soudních okresech Systémově zajištěné, průběžně financování, vyhodnocování účinnosti (VŠ atd.) Doplnění systému = programy nabízející rozmanité přístupy a formy práce s pachateli Poskytovatelé programů nabízející své programy práce s pachatelem podle svého zájmu a možností (potřeb) daného regionu Průběžné financování prostřednictví dotačních titulů

Standardizované programy ? Na co se mají zaměřit ? Na jaké aktuální problémy pachatele mají reagovat ? Jak mají upoutat pozornost pachatele a motivovat ho k účasti? Čeho programy chtějí dosáhnout? Proč by pachatel měl chtít program absolvovat? Co se absolvováním programu konkrétně pro pachatele změní?

Jaké jsou české potřeby a pro koho ? Programy zvyšující bezpečné chování (nezodpovědného) řidiče Programy zvyšující rodičovské zodpovědnosti a výchovné kompetence Programy snižující agresivní projevy v chování (vč. domácího násilí) (Motivační) Programy podporující abstinenci a zdravý životní styl Programy snižující nebezpečí sexuálně motivovaného útoku Programy zvyšující odpovědnost pachatelů vůči obětem Programy zvyšující finanční gramotnost a přípravu na zaměstnání Programy vyžadující specifický přístup (mentoring)