Přehled současných a budoucích problémů teplárenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Vybrané metody analýzy
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Předmět: Řízení podniku 1
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Ruská federace x WTO a OECD
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Možnosti úspor v Domovech pro Seniory. Nabízíme našim zákazníkům více než pouze výrobky!
Úspory energie a regenerace
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Teplárna Otrokovice a.s.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Finanční výkazy obchodních společností
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Otevřené trhy v elektroenergetice a jejich nepřátelé
Marketingový plán podniku
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
Transkript prezentace:

Přehled současných a budoucích problémů teplárenství VIOLÍNO 2017 Přehled současných a budoucích problémů teplárenství Ing. Josef Karafiát, CSc. , ORTEP, s.r.o.

„Inteligentní“ budovy – reálné chování z hlediska energetických potřeb

Problematika odbytu tepla – trendy Obecným trendem kromě dalšího poklesu spotřeby bude výrazné zašpičatění odběrových diagramů, a to v ročním i denním profilu.

Problematika tepelných sítí - trendy Parní tepelné sítě Výrazný nárůst podílu ztrát v rozvodech Limity technické provozovatelnosti Nemožnost přen. teplo z malých zdr. OZE Horkovodní tepelné sítě Nárůst podílu ztrát v rozvodech Klesající tepl. spády, rostoucí oběh. množ. Změna schémat řízení a regulace

Problematika tepelných sítí - opatření Nezbytná opatření Přestavba pára / voda – investičně náročné, bez okamž. efektů – technicky nutné Redukce rozsahu – nevytížených přípojek – nákl. obsluhy a ztrát vyšší jak tržby Letní odstávky – ztráta odbytu – nutné náhradní zdroje – konkurenční zdroje Nové prvky a nové přístupy k řízení – smart grid – ve stádiu technického vývoje

Problematika teplárenských zdrojů - trendy Kotle Vyšší nároky na regulační rozsah Provozy v režimu start - stop Kratší doby využití – letní odstávky Stále přísnější emisní limity Turbíny Neefektivní kondenzační výroba Potřeba menších jednotek Nezbytná opatření Kromě ekologizace potřebná rekonstrukce – náhrada kotlů Řešení otázky výroby elektřiny – cena komodity (silovka) a kapacity (služby) Letní odstávky hlavního výrobního zařízení – letní zdroje tepla ?

Problematika teplárenských zdrojů - opatření

Další vlivy – trendy Lidské zdroje Výrobní a dodavatelské kapacity Výuka klasické energetiky na vysokých školách se vytrácí Tlak na snižování počtu zaměstnanců přerušil proces předávání zkušeností Personální nouze a neatraktivnost oboru na všech úrovních řízení a správy energetiky Výrobní a dodavatelské kapacity Redukce výrobních a dodavatelských kapacit v důsledku poklesu odbytu Problematická realizace větších investič. celků v důsledku rozpadu týmů Neschopnost plnění přehnaně vysokých nároků na parametry nových zdrojů Dotace Výrazná deformace energetického trhu, zejména cen investic a komodit Výrazná deformace podnikatelského uvažování a strategických rozhodnutí Výrazná deformace podnikatelské soutěže – nevítězí nejlepší, ale ten kdo má dotace Podnikatelské prostředí Neustálé změny legislativy, výkaznictví a nové požadavky na velké zdroje Nerovné podmínky konkurence na trhu (ekologie, zdanění CO2, regulace, dotace) Stále opakované proklamace o perspektivě malé decentralizované energetiky

Konsekvence – důsledky ekonomické Výrazný růst podílu fixních nákladů Kapitálová složka nákladů na ekologizaci a obnovu zdroje Kapitálová složka nákladů na rekonstrukce tepelných sítí Personální náklady Výrazný růst podílu ostatních nákladů Ztráty při výrobě a distribuci tepla Náklady měření, fakturace a obchodního styku Náklady ne emisní povolenky, emise, odpady a další poplatky

Co jsou hlavní výzvy pro teplárenství ? Nezbytná opatření uvnitř teplárenských společností Dokončit modernizace zdrojů, sítí, SKŘ a MaR ve „správném“ rozsahu (loterie) Horizontální integrace – další aktivity v lokalitě (odpady, voda, údržba zeleně) Vertikální integrace – majetková a obchodní (palivo, zdroj, primár, sekundár) Kalkulace konečné ceny tepla – pouze 1 subjekt v řetězci výroba – prodej (100v *1,1zp * 1.1zs + 100fz + 100fp + 100fs) * 1,1rzp = 463 * 1,21dph = 560 Kč/GJ Kalkulace konečné ceny tepla – 2 subjekty v řetězci výroba – prodej ((100v + 100fz) * 1,1rzp) *1,1zp * 1.1zs + 100fp + 100fs) * 1,1rzp = 513 * 1,21dph = 621 Kč/GJ Kalkulace konečné ceny tepla – 3 subjekty v řetězci výroba – prodej (((100v + 100fz) * 1,1rzp) *1,1zp + 100fp) * 1.1rzp) * 1,1zs + 100fs) * 1,1rzp = 565 * 1,21dph = 684 Kč/GJ Příklad efektu vertikální integrace Ústřední heslo – zvýšení produktivity

Co jsou hlavní výzvy pro teplárenství ? Nezbytná opatření vně teplárenských společností Narovnání podmínek pro všechny subjekty (daně, dotace, regulace) Flexibilita při tvorbě cen (zrušení cenové regulace, pásmové ceny) Nová organizace energ. trhu (kapacitní platby, záložní a špičkové zdroje) Příklad možných způsobů pásmování cen tepla

Děkuji Vám za pozornost