VY_32_INOVACE_Z7. 17 ASIE Autor: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
Advertisements

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Jižní Asie Přibližná mapa Jižní Asie.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_52_INOVACE_03/2/13_ZEMĚPIS J a JV Asie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
Indie.
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Mimoevropské regiony – Jihovýchodní Asie - Úvod Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_179 Názevindie Téma hodinyStáty jižní.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_180 NázevVietnam Téma hodinyJihovýchodní.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE zahrnuje státy, které leží východně od Indie a jižně od Číny je geograficky rozdělená do dvou oblastí, jmenovitě Indochina a Malay souostroví.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Jihovýchodní Asie Barma Brunej Filipíny Kambodža Thajsko Vietnam Laos
Stupeň rozvoje států světa
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
JIŽNÍ ASIE.
VY_52_INOVACE_03/2/12_ZEMĚPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
Afrika – poloha, rozloha
Jižní Asie.
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
JV Asie Zabírá poloostrov Zadní Indie, Malajský poloo. a souostroví v Tichém oc. (Sundy, Filipíny). Menší část regionu leží již na jižní polokouli. Povrch.
INDIE.
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Asie Jihovýchodní. Přírodní podmínky  Poloostrovy  Zadní Indie, Malajský X  Ostrovy  Sundy  Velké - Borneo, Sumatra, Jáva, Celebes,  Malé,  Filipíny.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
ASIE.  Největší světadíl (8,6% povrchu Země, 29,9% souše)  Nejlidnatější – cca 4 mld. (60% populace)  ½ obyvatel – do 20 let  Hlavně S a V polokoule.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Jihovýchodní Asie Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
VY_32_INOVACE_143_Státy JV Asie Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Dobiášová Michaela Název: VY_32_INOVACE_05_C 9_Asijští tygři Téma: Asie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny.
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
INDONÉSIE.
Nejlidnatější světadíl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_JIŽNÍ ASIE
VY_32_INOVACE_49A_Jižní Asie
VY_32_INOVACE_Z7. 11 ASIE Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_Z7. 14 Autor: Mgr
NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_19_Z7_Skála TÉMA: Test Asie
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
VY_32_INOVACE_Z7. 7 Autor: Mgr
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Světadíly
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ASIE – JIHOVÝCHODNÍ ASIE
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Z7. 17 ASIE Autor: Mgr VY_32_INOVACE_Z7.17 ASIE Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: únor 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regionální geografie světadílů - Asie Téma : Země Jihovýchodní a Jižní Asie

Malajsie Je konstituční monarchií, hlavní město Kuala Lumpur Rozkládá se na Malajském poloostrově a severní části ostrova Borneo Země je členem OSN Počasí je výrazně ovlivňováno monzuny, v horských oblastech převažují tropické deštné lesy. Nejvzácnějšími živočichy jsou orangutan a tygr. Rychle roste počet obyvatel, nárůst hlavně ve velkých městech, ale ta tempo růstu nezvládají Převažuje plantážnické zemědělství, zaměřené na vývoz (kaučuk,palmový olej, dřevo, pepř)

Vietnam Má více než 90 miliónů obyvatel Hlavní město – Hanoj Dříve francouzská kolonie , tzv. Francouzská Indočína Hlavním náboženstvím je buddhismus Hlavní obživou obyvatel je zemědělství zaměřené na pěstování rýže, obilovin Velká část obyvatel se živí rybolovem Hlavní podíl na vývozu mají potraviny a zemědělské produkty

Thajsko Království, z minulosti známé pod jménem Siam Hlavní město Bangkok Podnebí země výrazně ovlivňováno monzuny Převažuje buddhismus Severní oblasti země jsou proslulé nelegálním pěstováním opiového máku a dalších plodin, které se pěstují k výrobě drog („Zlatý trojúhelník“) Dnes se zvyšuje počet zahraničních turistů, kteří zemi navštěvují (moře , kulturní památky)

Nepál Zhruba 30 mil.obyvatel Hlavní město – Kathmándú Na jeho území leží nejvyšší vrchol světa – Mt. Everest (8 850m) Převažuje hinduismus Obyvatelstvo tvoří jednotlivé kmeny, nízká gramotnost , průměrný věk je kolem 60 let Patří mezi chudé a málo rozvinuté země světa,téměř třetina obyv. žije pod hranicí chudoby, vysoká nezaměstnanost, Vyváží se koberce, textil, kožené výrobky, čaje Muži se živí často jako průvodci mezinárodních horolezeckých výprav

Indie Je republika Má více než miliardu obyvatel (druhá nejlidnatější země světa) Většina obyvatel žije na venkově (chudoba), v poslední době se stěhují obyvatelé do měst- vznik chudinských čtvrtí – slumů Společnost je rozdělena na sociální vrstvy, tzv. kasty Převažuje hinduismus, zakazuje používat hovězí maso, skot se částěčně využívá k tahu a na mléko, jinak je bez využití V zemi proběhla „zelená revoluce“ , zavedla pěstování výnosných druhů obilovin a využívání moderních technologií Má významné zásoby černého uhlí, ropy a železné rudy

Samostatná práce . Která ze zemí J a JV Asie má počasí nejvýrazněji ovlivňováno monzuny? . Vysvětli pojem „plantážnické zemědělství“, uveď příklady takto pěstovaných plodin . Která země se zabývá pod názvem Francouzská Indočína ? . Vysvětli pojem „zlatý trojúhelník“ . Ve které zemi J a JV Asie se lidé dožívají nejnižšího věku ? .Ve které zemi J a JV Asie je kráva posvátným zvířetem a z jakých důvodů ?

Metodický list Prezentaci lze použít Při shrnutí učiva o J a JV Asii . Během plnění úkolů samostatné práce musí žáci ukázat, jak sledovali předchozí prezentaci a co si z ní pamatují. Správné řešení Nejvýrazněji je monzunovým prouděním ovlivňováno počasí v Malajsii. Pěstování plodin jediného druhu na velké ploše – plantáži. Čaj, kokosová palma, kaučukovník. Vietnam Oblast kde se v JV Asii pěstují narkotika (Thajsko, Laos , Barma- Myanmar) V Nepálu V Indii, z náboženských důvodů - hinduismus

Obr. 1 [cit. 3. 2. 2013]. Autor : Sze Ning Obr.1 [cit. 3.2.2013]. Autor : Sze Ning. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ee/View_from_Bukit_Terisek.jpg/320px-View_from_Bukit_Terisek.jpg Obr.2 [cit. 3.2.2013]. Autor:AxelBoldt.Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Latex_dripping.JPG/180px-Latex_dripping.JPG Obr. 3 [cit. 3.2.2013]. Autor: Honzasoukup.Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/Petronas_twin_towers.jpg/320px-Petronas_twin_towers.jpg Obr.4 [cit. 3.2.2013]. Autor: Luu Ly.Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/R%E1%BB%93ng_Vi%E1%BB%87t_Nam.jpg/320px-R%E1%BB%93ng_Vi%E1%BB%87t_Nam.jpg Obr.5. [cit. 3.2.2013]. Autor: macrider. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ha_Long_Bay_with_boats.jpg Obr.6 [cit. 3.2.2013]. Autor: Petr Ruzicka.Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/%C4%90%C3%B3.jpg/320px-%C4%90%C3%B3.jpg Obr.7 [cit. 3.2.2013]. Autor:Terence Ong .Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/Aerial_view_of_Lumphini_Park.jpg/320px-Aerial_view_of_Lumphini_Park.jpg Obr. 8 [cit. 3.2.2013]. Autor: Ddalbiez.Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wat-Kukut-Lamphun-3.jpg Obr. 9 [cit. 3.2.2013]. Autor: Ahoerstemeier.Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Wat_Phra_Kaew_outside_view.jpg/320px-Wat_Phra_Kaew_outside_view.jpg Obr. 10 [cit. 3.2.2013]. Autor: Kit Hartford. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/Patan_temples.jpg/320px-Patan_temples.jpg Obr. 11 [cit. 3.2.2013]. Autor: Michal Salaban.Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/Kaligandaki_ghasa.jpg/320px-Kaligandaki_ghasa.jpg Obr.12 [cit. 3.2.2013]. Autor: Peter Krohn. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nepalese_sherhpa_and_pack.jpg Obr. 13 [cit. 3.2.2013]. Autor: Roberto Mura. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kochi_India_slums.jpg Obr. 14 [cit. 3.2.2013]. Autor: Jankit. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Taj1.jpg/280px-Taj1.jpg Obr. 15 [cit. 3.2.2013]. Autor: Ondřej Žváček. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Chhatrapati_Shivaji_Terminus.jpg/320px-Chhatrapati_Shivaji_Terminus.jpg