Směsi Chemie pro ZŠ 8.ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Advertisements

Start.
Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
Roztok homogenní směs 2 a více látek.
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dvousložkové různorodé směsi Mgr. Helena Roubalová
Hmotnostní zlomek převáděný na %
SLOŽENÍ ROZTOKŮ.
Výpočet procentové koncentrace roztoku
SMĚSI Látky kolem nás chemické látky směsi např. slaná voda
SMĚSI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Směsi, dělení složek směsí
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
zpracovaný v rámci projektu EU
Směsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hmotnostní zlomek složky směsi
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
Směsi.
Směsi Opakovací otázky
Opakování pro chemiky z 8.tříd
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Složení roztoku Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Výpočet hmotnostního zlomku
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Hmotnostní zlomek Mgr. Helena Roubalová
Druhy směsí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
14 směsi VY_32_INOVACE_14 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:H2-14 třída:8. předmět:Ch anotace:Materiál slouží k probírání a procvičení nového učiva.
RŮZNORODÉ SMĚSI. OPAKOVÁNÍ Jak se liší stejnorodá a různorodá směs? Jak se nazývají kapalné stejnorodé směsi? Jak ovlivňuje rozpustnost pevných látek.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
VY_32_INOVACE_C8-005 HMOTNOSTNÍ ZLOMEK Název školy
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Roztoky.
Ředění a směšování roztoků pomocí směšovací rovnice
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Chemická vazba 8.ročník.
Hmotnostní zlomek převáděný na %
EU peníze středním školám
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
2.1 Většina látek jsou směsi
Výpočty hmotnostní zlomek HRA
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Test chemické značky prvků
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SMĚSI HRA.
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
celková hmotnost roztoku
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VY_32_INOVACE_Slo_I_01 Směsi 1 ppt.
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Směsi Chemie pro ZŠ 8.ročník

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název: VY_32_INOVACE_2C_05_Směsi Téma: Chemie pro 8. ročník ZŠ

Anotace materiál je koncipován k výkladu učitele slouží jako podklad pro zápisy žáků prezentace obsahuje základní pojmy týkající se směsí – homogenní, heterogenní směs, hmotnostní zlomek na závěr prezentace obsahuje otázky pro žáky pro souhrnné zopakování (samostatně, skupinová práce) součástí prezentace je i řešení zadaných úkolů

Co je to směs ? Homogenní Heterogenní Stejnorodé Různorodé Vznikne smícháním alespoň dvou látek Základní dělení směsí Homogenní Heterogenní Stejnorodé Různorodé

Rozdíl homogenní, heterogenní směs Homogenní směs Heterogenní směs Ve směsi jsou rozpoznatelné složky směsi okem, mikroskopem, lupou Ve směsi nejsou rozpoznatelné složky směsi okem, mikroskopem, lupou Příklad: sůl s vodou, modrá skalice s vodou Příklad: bramborová polévka, písek

Příklady směsí Homogenní směs Heterogenní směs Gulášová polévka Čaj s cukrem

Hmotnostní zlomek vzorec pro výpočet hmotnostního zlomku Ws-hmotnostní zlomek Ms – hmotnost složky M – hmotnost roztoku

Příklady na směsi Roztok obsahuje 20%cukru. Vypočítej jaký vznikne roztok smícháním 20g cukru a 80g vody. Kolik procent cukru roztok obsahuje? Roztok obsahuje 20%cukru.

Otázky Co je směs? Jak rozdělujeme směsi? Co je heterogenní směs? Uveď příklad. Co je homogenní směs? Uveď příklad. Co je tzv. hmotnostní zlomek? Jak se spočítá? Urči, zda se jedná o stejnorodou nebo různorodou směs. ocet, bramborová polévka, oblaka, čerstvě natočené pivo, sodová voda v otevřené lahvi

Odpovědi vznikne smícháním nejméně dvou látek dělení směsí: homogenní (stejnorodé) a heterogenní (různorodé) směsi heterogenní – různorodá směs, složky rozlišíme pouhým okem nebo mikroskopem, př. gulášová polévka, mýdlová pěna homogenní – stejnorodá směs, složky nelze rozlišit lupou, pouhým okem ani mikroskopem, př. ocet, voda se šťávou, čaj

Odpovědi 5. hmotnostní zlomek určuje hmotnost složky v roztoku – lze vyjádřit i hmotnostními procenty 6. ocet – stejnorodá směs bramborová polévka – různorodá směs oblaka – různorodá směs čerstvě natočené pivo – různorodá směs sodová voda v otevřené lahvi – různorodá směs

Citace: Fotografie z vlastního zdroje autora Test – vlastní text autora