Česká republika po roce 1989

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Advertisements

Člověk v tísni, o. p. s. Programy sociální integrace Projekt POLIS Mgr
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Kvalitní péče o seniory Vítejte na mezinárodní konferenci v Praze, 9.března 2007.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 CercleS - CASAJC.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Rektor Zdroj:
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Česká ženská lobby duben leden 2008 Lenka Bennerová, Fórum 50 %
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Centrum praktických a evaluačních studií
Proč mají zůstat stranou? Komplexní posílení a využití pracovního potenciálu žadatelů o azyl Listopad 2007.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Mediální edukace Projekty a metodiky, realizace a mechanismy výuky: Stručně k praktickému pojetí mediální edukace v ČR v polistopadovém období Patrik Vacek.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Ženská otázka a feminismus v českém prostředí
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
2. vlna ženského hnutí. Periodizace ženského hnutí 1. vlna: do získání hlasovacího práva 2. vlna: od 60. do cca 80. let 20. století (případně dosud) 3.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
PRŮZKUM UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ VEŘEJNÉ A SOCIÁLNÍ POLITIKY
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Název politologie je složen z následujících slov:
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Marketingové aktivity sdružení České dědictví UNESCO.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj, státním rozpočtem České republiky a státním rozpočtem Slovenské republiky Metodické.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P H D R. R OMAN V IDO, P H.D. Den otevřených dveří 22. – 23. ledna 2016 Fakulta.
Ženská otázka a feminismus v českém prostředí 1. republika, státní socialismus a polistopadové období.
2015 – uzavření smlouvy o spolupráci ve výzkumu a vzdělávání
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Pedagogické disciplíny
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Ekonomika veřejného sektoru
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Česká republika po roce 1989 Feminismus a ženská otázka

Převratové období - výchozí situace Téměř nulové informace o feminismu. “Teprve na podzim roku 1988 jsem dostala jedno číslo Lettres Internationale, které vydával A. J. Liehm v Paříži. To číslo bylo celé věnované postfeminismu. S hrůzou jsem si uvědomila, že skoro nic nevím o feminismu a již je tu postfeminismus. Než jsem si ale stačila toto číslo prostudovat, sebrali mně ho při domovní prohlídce a tento sešit byl společně s dalšími knihami (tak je to napsáno v protokolu o spálení knih s protistátním a protisocialistickým obsahem) dne 31. března 1989 spálen na dvoře v Benediktské ulici v Praze 1 jako ‘ideologicky závadové materiály’. “ (Jiřina Šiklová. 1999. Nové čtení světa, str.133.)

Václav Havel: Feminismus je něco jako dada. (Citováno podle Šiklové, Nové čtení světa, str.132. Přece jen jedna NGO: Pražské matky - ekologické sdružení, které se i po roce 1989 nedefinovalo jako ženská organizace

Ženská otázka a feminismus po roce 1989: Debaty, zda Československo feminismus potřebuje či ne (viz četba). Média Nevládní organizace Vzdělávací systém a akademie Vládní organizace a legislativa

Média a knižní průmysl Těsně po roce 1990: média otevřená, řada informativních článků o feminismu (Šmejkalová - Tvar, monotematické číslo Iniciály, Vokno) Asi od r.1992-3: obrat k negativní prezentaci feminismu a ženské otázky (TV: Respektování o znásilnění, články Oty Ulče, Josefa Škvoreckého) Feminismus zpravidla uváděn s nálepkou “militantní”. Zavedení pojmu “sexuální harašení” pro “sexual harrassment” (Ota Ulč). Od pol. 90. let: postupné otvírání prostorů, prezentace širšího názorového spektra Asi 1998 - dosud: podstatné zvýšení zájmu (vydavatelé: hlad po publikacích, média: ženy = atraktivní téma)

Nevládní organizace První organizované úsilí: Centrum pro gender studies (dnes Gender studies o.p.s.), Praha 1991, Jiřina Šiklová www.feminismus.cz Knihovna Osvětová činnost (veřejné přednášky, “gender diskuse” gender.info@ecn.cz ) Poradenství včetně legislativního - později Výuka VŠ kursů - v současné době už ne

Další nevládní organizace: proFem - konzultační středisko pro ženské projekty, 1993 www.profem.cz Aspekt, Bratislava - 1993, www.aspekt.sk -organizace zabývající se převážně sociální sférou: domácím násilím, rodičovstvím, prostitucí a obchodem se ženami. -převážně lokální působnost -adresář ženských organizací Alty a soprány z roku 1995: přes 30 organizací, stránky www.feminismus.cz v roce 2005: přes 80 Na FSS: Gender centrum, Brno - 2000, www.gender.pisi.cz Nora, Brno - 2004

Vzdělávací systém a akademie Počátky převážně přes anglicky mluvící badatelky - hlavně anglická literatura a sociologie První VŠ kursy: 1992-93 (FSV a FF UK) Později hlavně přes sociologii (Jiřina Šiklová: “putovní” kursy od roku 1994). Od 1995-96: postupné zabydlování tematiky genderu a feminismu v různých VŠ institucích (Brno od r.1998) Kursy OSF pro SŠ učitele (Praha, Brno) Asi od 2000: několik projektů učebnic a metodických materiálů pro SŠ a ZŠ 2004: bak. program GS na FSS MU 2005: mgr. program na FHS UK

Výzkum: Gender&Sociologie SoÚ AV ČR (Marie Čermáková), www.genderonline.cz Národní kontaktní centrum - Ženy a věda, 2001, www.zenyaveda.cz Program genderových studií FSS MU Katedra genderových studií FHS UK Individuální projekty Koordinační aktivity: Několik konferencí od cca 1994 Feministická pedagogika - od r. 2001, www.fhs.cuni.cz/gender/fem_ped.html Konference českých a slovenských feministických studií - září 2005, www.fhs.cuni.cz/gender/konference/pages/home.php

Vládní organizace a legislativa (K tematice bude zvláštní kurs.) Zájem vlády se výrazněji projevil až v souvislosti se vstupem ČR do EU.

Závěr: Feminismus se částečně odtabuizoval. Ženská otázka je legitimním tématem médií -- a tako komerční záležitostí. O ženském hnutí se nedá ještě hovořit, i když akademický feminismus a genderová studia jsou vyspělá.

Literatura: Marie Chřibková et. al., eds. 1999. Nové čtení světa I: Feminismus devadesátých let českýma očima. Praha: Marie Chřibková. Nanette Funk, Magda Mueller, eds. 1993. Gender Politics and Post-Communism. New York: Routledge. Gabriele Jaehnert et. Al., eds. 2001. Gender in Transition in Central and Eastern Europe: Proceedings. Berlin: Trafo Verlag.