Nízkomikrobiální strava IZOLAČNÍ DIETA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Léčba po transplantaci ledviny
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Civilizační choroby a výživa
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Škola: Praktická škola dvouletá
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Ošetřovatelská péče o nemocného po transplantaci kostní dřeně
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Příprava stravy v rodině
Alimentární onemocnění
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Plísně a jejich jedy v potravinách
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Probiotika a prebiotika
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Nízkomikrobiální strava Mgr. Kateřina Krčková Mgr. Jana Stávková.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Praktické použití nových metod pro výrobu pokrmů Institucionální program UTB Zlín (2014)
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Název projektu: Moderní škola
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Nízkomikrobiální strava IZOLAČNÍ DIETA Mgr. Jana Spáčilová Mgr. Kateřina Krčková

CHT a nežádoucí účinky Léčba zhoubných nádorů; přípravná fáze na transplantaci kostní dřeně NÚ: nevolnost a zvracení, mukozitida, průjem, zácpa, nechutenství, bolest, kardiotoxicita, nefrotoxicita, neurotoxicita, plicní toxicita, kožní toxicita, hepatotoxicita, gonadotoxicita Útlum kostní dřeně, tj. krvetvorby (myelosuprese) - krvácivé projevy, anémie Snížená obranyschopnost organismu → infekční komplikace !!! NEUTROPENIE myelosuprese = potlačení funkce kostní dřeně, projevuje se změnami v krevním obrazu, nejčastěji poklesem počtu bílých krvinek, ale i červených krvinek nebo krevních destiček. Mylesuprese je častým nežádoucím účinkem některých protinádorových léků.

Neutropenie = Snížení počtu bílých krvinek (neutrofilních granulocytů) pod 1,0.109/l  snížená obranyschopnost Neutrofilní granulocyty Nejpočetnější složka bílých krvinek Schopnost fagocytózy (pohlcení a destrukce cizorodých látek v těle) Chrání organismus před mikroorganismy pronikajícími do těla (bakterie, viry, plísně) Výrazný pokles těchto buněk imunitního systému snižuje schopnost organismu bránit se proti infekcím a zvyšuje riziko vzniku komplikací nejen u onkologicky nemocných pacientů Zdrojem infekce: vnější prostředí, potraviny

Neutropenie Vznik v důsledku chemoterapeutické léčby Jako následek transplantace krvetvorných buněk a užívání imunosupresivních léčiv 3 stupně neutropenie: Mírná - počet neutrofilů < 1,0.109/l - mírné riziko infekce Středně závažná < 0,5.109/l – střední riziko infekce Velmi závažná < 0,1.109/l – velmi vysoké riziko infekce

Transplantace kostní dřeně Léčba poruch krvetvorby, imunodeficience, některých druhů zhoubných nádorových onemocnění (např. leukemie, lymfom, mnohočetný myelom) Podání krvetvorných buněk do žíly Rozdělení: a) autologní (transplantace vlastní kostní dřeně téhož pacienta) b1) alogennÍ (dárcem „cizí“ dárce) b2) syngenní (dárcem jednovaječné geneticky identické dvojče)

Přípravný režim k transplantaci Podstoupení několikadenní vysokodávkové CHT (či RT) - riziko: NÚ stejné jako u protinádorové CHT, ale větší intenzita NÚ (vyšší dávky) Cíl: zničit maligní klon nádorových buněk, potlačit imunitní systém pacienta a uvolnit místo pro „nové“ buňky Součástí přípravného režimu (i potransplantačního) je podávání imunosupresivních léků +/ snižují odmítnutí štěpu, -/ výrazně oslabují imunitu pacienta (snižují počet bílých krvinek) Někdy v kombinaci s RT

Alogenní transplantace Nutná imunosupresiva Reakce štěpu proti hostiteli Autologní transplantace Imunosupresiva nejsou nutná

Režimová opatření po transplantaci Edukace Nemocný, rodina, příbuzní, personál Hraje významnou úlohu v prevenci vzniku infekce Podpůrná léčba ATB, imunoglobuliny, růstové faktory,… Hygiena Každodenní celotělová hygiena, koupel po stolici Časté mytí rukou (po toaletě, před jídlem) + dezinfekce Hygiena o DÚ měkkým kartáčkem Ochrana pokožky před zraněním, poškozením Péče o žilní kanyly Vyhýbat se vyšetření per rectum, podávání rektálních čípků, zavádění močových katetrů

Režimová opatření po transplantaci Prostředí - po transplantaci, snížení počtu bílých krvinek, trvá 1-3 týdny? Umístění pacienta v tzv. „aseptickém pokoji“ (sterilní) HEPA filtry s laminárním prouděním vzduchu V pokoji vyšší tlak vzduchu než v okolním prostředí Sterilizace předmětů Komunikace s návštěvou přes skleněnou zeď Strava - nízkomikrobiální dieta (izolační dieta)

Režimová opatření po transplantaci

Režimová opatření po transplantaci Prostředí po zvýšení počtu bílých krvinek Přemístění pacienta na pokoj s označením „izolační pokoj“ Co nejmenší počet osob na jednom pokoji, bez infekce Vstup do pokoje s rouškou na ústech, dezinfekce rukou Na pokoji nejsou živé květiny, zvlhčovače vzduchu Denní úklid, neprášit V domácím prostředí se vyhýbat místům s velkým počtem lidí, zvířatům

Režimová opatření po transplantaci

Nízkomikrobiální / izolační dieta = neutropenická (neutropenic diet), sterilní, nízkobakteriální Cíl: snížit riziko vzniku alimentárního onemocnění Indikace: dle počtu neutrofilů, před transplantací, po transplantaci Doporučená délka dodržování diety: Po alogenní transplantaci 6 měsíců Po autologní transplantaci 1-3 měsíce Dle počtu neutrofilů (>1 x 109 /l) V nemocnici brána jako dieta izolační Pacient dbá na osobní hygienu, vyhýbá se rizikovému prostředí (velké množství lidí), používá roušku na ústa, omezený kontakt se zvířaty, vyskytuje se v čistém prostředí (uklizené místnosti)

Zásady nízkomikrobiální diety

Zásady nízkomikrobiální diety Potraviny zdravotně nezávadné, bez podezřelé barvy, vůně, konzistence Kontrolujeme neporušenost obalu, datum použitelnosti/ minimální trvanlivosti Vhodné skladovací podmínky Tepelné zpracování potravin! Připravenou stravu podávat pouze čerstvou Hygiena při manipulaci s potravinami, přípravě pokrmů Čisté nádobí, náčiní a utěrky Nestravovat se ve veřejných stravovacích zařízeních (restaurace, rychlé občerstvení, točená zmrzlina) Voda jen z ověřeného zdroje, převařená nebo speciální minerální vody Koření nepřidávat do hotového pokrmu

Mléko a mléčné výrobky Vhodné Nevhodné Mléko - UHT, sterilizované vysokou teplotou (ne dlouho otevřené) Tavené sýry, tvrdé sýry - zabalené v alobalu, vakuově balené Balené sýry typu čedar, parmazán, mozzarella Mléčné výrobky vyrobené z mléka ošetřeného UHT - krémové sýry, cottage, ricotta Jogurty (bez živých kultur, např. termizované tvarohy, termix, Lipánek, Créme pudink, Danette, Monte) Nevhodné Tepelně neošetřené mléko Čerstvé sýry, krájené vážené sýry - prodávané v supermarketech za pultem Plísňové sýry (niva, hermelín, roquefort, gorgonzola), kysaná smetana, zrající sýry (tvarůžky, Romadur) Jogurty s živými kulturami Zakysané mléčné výrobky Sýry obsahující tepelně neupravenou zeleninu (jen přírodní sýry)

Probiotika „FAO/WHO charakterizuje probiotikum jako živé mikroorganismy, které v adekvátním množství působí pozitivně na zdraví člověka.“ Příznivě působí na střevní mikroflóru Chrání střevní sliznici před vznikem infekcí Zmírňují příznaky laktátové intolerance Zlepšují funkci imunitního systému Snižují hladinu sérového cholesterolu Prevence průjmových onemocnění…. Označení „probiotický“ počet živých mikroorganismů ve finálním výrobku musí být alespoň 106 – 108 KTJ/ml

Probiotika POZOR! i přes pozitivní účinky probiotik na lidský organismus existují případy, kdy se užívání probiotik nedoporučuje! – onemocnění narušující funkci imunitního systému (HIV/AIDS), autoimunitní onemocnění (lupus erythematodes, Sjögrenův syndrom, revmatoidní arthritis), některá nádorová onemocnění (leukemie) léčená CHT či imunosupresivy Protinádorová léčba narušuje střevní sliznici (zabraňuje průniku MO do krevního řečiště), v kombinaci s probiotiky může zvýšit riziko infekce, proto se probiotikům raději vyhýbáme nebo jejich užívání konzultujeme s lékařem

Maso a uzeniny Vhodné Jakékoliv druhy masa a uzenin - dobře tepelně upraveny nebo konzervovány Salámy a šunky - komerčně zabalené, vakuově balené Párky - uvařené (omezeně) Nevhodné Zabíjačky (tlačenky, ovary, sekaná apod.) Syrové maso (např. „tatarák“) Domácí uzené maso a klobásky Salámy s plísní na povrchu (maďarské salámy) Uzeniny vyráběné sušením syrového masa (Lovecký, Poličan, Herkules, Čabajka) Krájené vážené salámy prodávané za pultem

Pečivo, přílohy, pochutiny Vhodné Všechny čerstvé druhy pečiva Vařené obiloviny a obilné výrobky, těstoviny, rýže, brambory Nevhodné Špatně skladované pečivo (např. v igelitových sáčcích – riziko zaplísnění!) Tepelně neupravené obilné výrobky Pečivo obsahující tepelně neupravené ořechy (pečivo s obsahem semen – slunečnice, sezam, len, mák) Bramborový salát se syrovou zeleninou nebo vejci Obilné klíčky, klíčené luštěniny

Ryby, dary moře Vejce Vhodné Všechny zmrazené, konzervované nebo čerstvé, ale dobře tepelně upravené (přes 70 °C/10 minut). Nevhodné Syrové (sushi), uzené (makrely), marinované (pečenáče, zavináče), syrové (tatarák z lososa) Tepelně nezpracované mořské plody (např. ústřice) Vejce Dobře tepelně upravené (omeleta, vařené natvrdo, míchaná – dostatečně dlouho) Syrová, „ztracená“ vejce, vařená naměkko

Ovoce, ořechy Vhodné Ovoce, které lze oloupat nebo dobře umýt Kompoty a džemy - komerčně vyrobené Ořechy - tepelně upravené v pečivu Nevhodné Jahody, maliny, ostružiny, rybíz, třešně, švestky a další ovoce, které nejde dobře umýt Ořechy a sušené ovoce (bývají častým zdrojem plísní)!

Zelenina Vhodné Všechna tepelně upravená, sterilovaná Z čerstvých druhů pouze ty, které lze oloupat, případně dobře umýt Nevhodné Syrový salát, čínské zelí a restovaná zelenina Kysané zelí a zelenina konzervovaná kvašením

Tuky Vhodné Máslo, margaríny, kvalitní rostlinné oleje, chlazené vepřové sádlo Komerčně vyrobené majonézy a salátové dresinky Nevhodné Domácí majonézy a salátové dresinky (čerstvá vejce) Dezerty Domácí nebo kupované sladké koláče, pečivo, pudinky Žvýkačky, želé bonbony, tvrdé bonbony, sušenky, piškoty Jednotlivé balení zmrzliny (nanuk) Krémové pečivo, zákusky, točená/kopečková zmrzlina Dezerty s tepelně neupravenými ořechy

Ostatní Vhodné Sůl, cukr, ocet Koření (tepelně zpracované) Komerčně pasterizovaný med Sirup, kečup, hořčice, sójová omáčka, maggi, olivy - po otevření skladovat v lednici Konzervovaná dětská výživa Nevhodné Holandská omáčka Sušené houby Koření, které nebylo tepelně zpracováno v pokrmu

Nápoje Vhodné Balená voda, minerální balené vody Voda převařená (déle než 1 minutu) - převařenou vodu uchováváme v čisté, zakryté nádobě a uchováváme ji nejdéle 2 dny Pacienti by se měli v místě bydliště informovat na hygienické stanici o kvalitě pitné vody Čaj a káva, pokud byla při jejich přípravě použita převařená voda Nápoje v plechovkách, lahvích a prášky pro výrobu nápojů, džus pasterovaný Nutriční doplňky tekuté nebo práškové (sipping, Protifar apod.) Nevhodné Voda ze studny Točené pivo, víno Voda z vodovodu Káva z automatu (nepřevařená voda)

Zásady nízkomikrobiální diety - shrnutí Zakázané potraviny ???????

Zásady nízkomikrobiální diety - shrnutí Zakázané potraviny Tepelně neupravené potraviny (mléko, maso, vejce) Ohřáté pokrmy Zrající, plísňové sýry Jogurty s živou kulturou Fermentované salámy Salámy, sýry, pomazánky kupované za pultem Ořechy a sušené ovoce častým zdrojem plísní! Majonézy, dresinky (domácí) Kysané zelí a jiná kvašená zelenina Ovoce a zelenina, která jde špatně umýt Uzené potraviny

Děkuji za pozornost

Literatura KRČKOVÁ, K. Nízkomikrobiální strava onkologických pacientů. Brno: Masarykova univerzita, 2012. Bakalářská práce. www.mnohocetnymyelom.cz/?p=124