Pístové spalovací motory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Advertisements

Tepelné stroje -motory
Pístové spalovací motory
SPALOVACÍ MOTORY.
Spalovací motory s pístem
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Tepelné motory. Struktura prezentace úvod pokus otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 3.Přednáška BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:F8 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Tučímová. Dostupné.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
VY_32_INOVACE_05-53 Ročník: VIII. r. IX. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Teplo koná práci II.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceCharakteristika,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
VY_32_INOVACE_AUT2_18 Zpomalovací brzdy. Účelem zpomalovací brzdy je vozidlo zpomalit, nikoliv však zastavit. Brzdu nelze použít ani jako brzdu parkovací.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Tepelné motory.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pístové kompresory VY_32_INOVACE_21_416
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Barva světla, šíření světla a stín
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Teplota – souhrnná cvičení II.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Těžiště a stabilita těles
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tepelné motory Autor: Mgr. Alena Víchová
TEPELNÉ MOTORY.
Motor je stroj, který mění jiné druhy energie na mechanickou práci.
Mgr. Jan Ptáčník – Fyzika - Tercie
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou)
Tepelné motory.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_18 Fyzika,
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Transkript prezentace:

Pístové spalovací motory Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 01/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.8.A.20_pistove_spalovaci_motory Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Pístové spalovací motory Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým a dvoudobým zážehovým motorem. Popis a ukázka pracovních cyklů motorů. Žák umí vysvětlit, který ze spalovacích motorů je ekologicky vhodnější. Žák zná použití motorů.

Pístové spalovací motory: Pístový motor je typ motoru, přeměňující TLAKOVOU ENERGII nebo TEPELNOU ENERGII pracovní tekutiny na mechanickou energii. Základní pohyblivou součástkou je PÍST. Pohyb pístu vyvolává expanze plynné náplně nebo přítok náplně (kapalné nebo plynné).

Zážehový motor: Jde o spalovací motor, u něhož je směs paliva a vzduchu ve válci zapálena (zažehnuta) elektrickou jiskrou. Oproti vznětovému motoru má nižší účinnost (asi 30%). V automobilech se dnes nejčastěji používá ZÁŽEHOVÝ ČTYŘDOBÝ MOTOR – jako palivo se v něm používá směs benzinu a vzduchu.

Pracovní cyklus čtyřdobého zážehového motoru: Sání Stlačování (komprese) Rozpínání (expanze) Výfuk

1. Fáze - SÁNÍ: Píst jde dolů, nad ním vzniká podtlak, Otevřeným sacím ventilem vniká do válce chladná palivová směs.

2. Fáze – STLAČOVÁNÍ: Píst jde nahoru a stlačuje směs, oba ventily jsou přitom uzavřené. Zvýší se tlak směsi i teplota. Ve vhodném okamžiku, kdy se píst blíží své horní poloze, zapálí se stlačená palivová směs elektrickou jiskrou.

3. Fáze – ROZPÍNÁNÍ (výbuch): Zapálená směs hoří, zvyšuje se tlak vznikajícího plynu i teplota (asi na 2000 °C). Oba ventily jsou uzavřené. Vytvořený plyn se prudce rozpíná a tlačí píst dolů. KONÁ PRÁCI a jeho vnitřní energie se zmenší, plyn se ochlazuje. Část vnitřní energie plynu se přemění na pohybovou energii pístu.

4. Fáze – VÝFUK: Píst jde nahoru, výfukový ventil se otevře. Sací ventil zůstává uzavřen. Spálené plyny jsou pohybem pístu vytlačeny výfukovým ventilem z válce.

Sání, stlačování, výbuch, výfuk:

Dvoudobé motory: Ekologicky nešetrné. V důsledku nedokonalého spalování pohonné směsi, která obsahuje i olej, uniká výfukem do ovzduší mnohem více škodlivých látek než u čtyřdobých motorů. Spotřeba palivové směsi je větší. Použití u malých motocyklů, travních sekaček apod.

Zážehový dvoudobý motor: Nemá sací a výfukový ventil. Pracovní cyklus: 1) Sání a stlačování: Píst jde nahoru, palivová směs se nasává do prostoru pod pístem. Současně probíhá stlačování směsi, která je pod pístem. Na konci stlačování je směs nad pístem zapálena elektrickou jiskrou.

Zážehový dvoudobý motor: 2) Rozpínání a výfuk: Nad pístem se rozpínají plyny vzniklé shořením palivové směsi a tlačí píst dolů. Současně se přepouští kanálkem nová palivová směs z prostoru pod pístem do válce nad píst. Nová směs přitom pomáhá vytlačit plyny vzniklé předchozím spálením výfukovým otvorem.

Animace dvoudobého zážehového motoru:

Vznětový čtyřdobý motor (Dieselův): Obdobná konstrukce jako zážehový čtyřdobý motor, NEPOTŘEBUJE však elektrické zapalování směsi. Do válce se nasává vzduch z vnějšího prostoru. Ve válci se prudce stlačí, a tím se zvýší jeho teplota asi na 600 °C. Do horkého vzduchu se vstřikuje palivo, které se vznítí a hoří ve válci během třetí pracovní doby.

Vznětový čtyřdobý motor (Dieselův): Jako palivo se nejčastěji používá motorová nafta. Účinnost tohoto motoru je asi 40 %. Mají menší spotřebu paliva. Motor je masivnější, a proto se používá hlavně v nákladních automobilech, lodích a lokomotivách… a stále častěji v osobních automobilech.

Vznětový čtyřdobý motor (Dieselův):

Použité zdroje: galerie office www.office.microsoft.com doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 8. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-149-3. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/4StrokeEngine_Ortho_3D_Small.gif [cit: 2012-01-30] http://files.auto-pc.webnode.cz/200000015-1aaea1b266/cyklus%20motoru.jpg [cit: 2012-01-30] http://www.scootland.cz/img/pages/scooter-tuning-jaknato/ctyrtaktni- motor/4t_animace.gif [cit: 2012-01-30] http://fyzika.webovka.eu/pictures/fyzika0003.png [cit: 2012-01-30] http://www.motoristi.cz/assets/clanky/2008- 01/clanek00185/upload/photo/dscn00169lj.jpg [cit: 2012-01-30] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/Two-Stroke_Engine.gif [cit: 2012- 01-30] http://koupitauto.com/file/fck/image/diesel.gif [cit: 2012-01-30]

Metodika prezentace: Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým a dvoudobým zážehovým motorem. Popis a ukázka pracovních cyklů motorů. Žák umí vysvětlit, který ze spalovacích motorů je ekologicky vhodnější. Žák zná použití motorů. Žák vysvětlí, čím se odlišují vznětové a zážehové spalovací motory.