Úvod do výživy ENERGIE A POHYB

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Výživa ve sportu.
Otázky z fyziologie – přednášky
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
1 ☼. 2 Biochemické aspekty výživy © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
TRENÉRSKÝ KURS FAKULTA TĚLESNÉ KULTURY UP OLOMOUC
Jak efektivně na tuky? Fakulta tělesné kultury,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Přednášky pro studenty FTK UP Olomouc
Zdravý životní styl základní principy.
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Zásady výživy sportovce
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Obezita Hejmalová Michaela.
Žena a sport.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Fyziologické Aspekty Sportovních Her PhDr. Michal Botek, Ph.D.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 10
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
ZÁKLADY PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY
ENERGETICKÁ BILANCE, METABOLISMUS
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ENERGETICKÁ BILANCE, METABOLISMUS
Fyziologické Aspekty Cyklických Sportů
Energetická bilance.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Výpočet denního energetického výdeje
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Fyziologické Aspekty Cyklických Sportů
Výživa I..
METABOLISMUS.
METABOLICKÁ CHARAKTERISTIKA VÝKONU METABOLICKÉ KRYTÍ PODÍL AEROBNÍHO a ANAEROBNÍHO KRYTÍ.
Energetická bilance.
Význam výživy ve sportu
Energetická bilance.
Výživa běžců.
Monika Šotková Veronika Volavá
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Typy jídelníčků a výživová doporučení Nejčastěji sestavovanými jídelníčky jsou: RACIONÁLNÍ JÍDELNÍČEK REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK JÍDELNÍČEK PRO MANAŽERY A DUŠEVNĚ.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 9. Pohybové aktivity - programy doma a v terénu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Gymnázium, třída Kapitána Jaroše 14, Brno Nutriment for the athletes Author: Petr Jareš.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Smartphone aplikace využitelné v oblasti pohybové aktivity
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Fyziologie sportovních disciplín
Výživa v chirurgii.
Fyziologie ASEBS Martina Bernaciková.
5-denní jídelníček.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví
Transkript prezentace:

Úvod do výživy ENERGIE A POHYB Bc. Eva Hvorecká 31.10.2016

Energie (E) V organismu uložena ve formě chemických vazeb makroergních sloučenin Štěpením vazeb se energie uvolňuje - v rámci svalu je chemická E přeměněna na mechanickou a tepelnou ATP - adenosintrifosfát

Energetická dostupnost energie vydaná na pohybovou aktivitu Energetická bilance Energy balance Energetická dostupnost Energy availibility energetický příjem energie vydaná na pohybovou aktivitu Doporučení EA  45 kcal/kg FFM/den EA<30 kcal/kg FFM/den …negativní ovlivnění výkonnosti a zdravotního stavu energetický příjem (EP) energetická výdej (EV) EP>EV …pozitivní EP<EV …negativní EP=EV …v rovnováze

Energetický příjem Osoba – 70 kg S  280 g/den x 17 kJ= 4760 kJ/den B  84 g/den x 17 kJ= 1428 kJ/den T  70 g/den x 38 kJ= 2660 kJ/den Sacharidy 4 kcal/g 17 kJ/g 50-60 % Bílkoviny 4 kcal/g 17 kJ/g 10-15 % Vláknina 2 kcal/g 8,4 kJ/g Tuky 9 kcal/g 38 kJ/g <30 % Alkohol 7 kcal/g 29 kJ/g 1 kcal = 4,184 kJ

Doporučený příjem energie (EP) u osob s optimálním BMI a odpovídající tělesnou aktivitou EFSA DACH VĚK EP (kcal/den) 17 let 2 300 – 2 900 15-18 let 30-39 let 2 000 – 2 600 19-24 let 2 200 – 2 900 50-59 let 2 000 – 2 500 25-50 let 2 100 – 2 800 70-79 let 1 800 – 2 300 51-64 let 65 let a více

Adaptivní termogeneze Energetický výdej Bazální metabolismus, BMR (klidový metabolismus, RMR) 50 – 70 % (+10 %) Termický efekt stravy 10 % Fyzická aktivita 10 – 15 % - sedavý styl života >50 % - sportovci Adaptivní termogeneze 2 %? = CELKOVÝ ENERGETICKÝ VÝDEJ

Bazální metabolismus Orgány – 5 % tělesné hmotnosti a až 60 % bazálního metabolismu

Faktory ovlivňující BMR (RMR) Genetika Věk Pohlaví Hmotnost Složení těla (tuková tkáň x svalová tkáň) Celkový stav (menstruační cyklus, onemocnění, stres, „stavy“ po tréninku,…)

Energetický výdej při fyzické aktivitě (FA) 400 kJ/den – 13 000 kJ/den Sportovní aktivity Běh Kolo Plavání Posilování Lyžování Fotbal … Běžné denní aktivity Čištění zubů Vaření Uklízení Nakupování Sledování TV Žvýkání žvýkačky … Faktory ovlivňující EV při FA Typ, intenzita a trvání fyzické aktivity Trénovanost Hmotnost, složení těla

Energetický výdej při fyzické aktivitě Fyzická aktivita 50 kg (kcal/min) 55 kg 70 kg 80 kg 90 kg Cyklistika 20 km/h 5,0 5,6 6,8 7,9 9,0 40 km/h 15,3 17,4 20,9 24,3 27,8 Běh 8 km/h 6,7 7,6 9,2 10,7 12,2 16 km/h 12,5 14,3 17,1 20,0 22,9 Tenis začátečník 3,5 4,0 4,8 6,4 Chůze 5 km/h 3,9 4,4 5,2 6,1 7,0 Učení 1,2 1,4 1,7 1,9 2,2 (Wildman, 2004)

Energetický výdej při fyzické aktivitě Úkol: 1) Vypočítejte energetický výdej 70kg jedince při 60 minutovém běžeckém tréninku o rychlosti 16 km/hod, převeďte na kJ. 2) Vypočítejte energetickou spotřebu u stejné osoby při 60 minutovém učení, převeďte na kJ.

Energetický výdej při fyzické aktivitě Fyzická aktivita 50 kg (kcal/min) 55 kg 70 kg 80 kg 90 kg Cyklistika 20 km/h 5,0 5,6 6,8 7,9 9,0 40 km/h 15,3 17,4 20,9 24,3 27,8 Běh 8 km/h 6,7 7,6 9,2 10,7 12,2 16 km/h 12,5 14,3 17,1 20,0 22,9 Tenis začátečník 3,5 4,0 4,8 6,4 Chůze 5 km/h 3,9 4,4 5,2 6,1 7,0 Učení 1,2 1,4 1,7 1,9 2,2 (Wildman, 2004)

Energetický výdej při fyzické aktivitě Úkol – výsledek: 1) Vypočítejte energetický výdej 70kg jedince při 60 minutovém běžeckém tréninku o rychlosti 16 km/hod, převeďte na kJ. 17,1 x 60 = 1 026 kcal 1 026 x 4,2 = 4 293 kJ 2) Vypočítejte energetickou spotřebu u stejné osoby při 60 minutovém učení, převeďte na kJ. 1,7 x 60 = 102 kcal 102 x 4,2 = 427 kJ

Energetický výdej při fyzické aktivitě 2 500 kcal/den = 10 500 kJ/den 13 000 kcal/den = 54 600 kJ/den !!! (Jeukendrup, 2015)

Měření energetického výdeje Nepřímá kalorimetrie Měření spotřeby O2 a výdeje CO2 1 litr O2 odpovídá 19,86 kJ (4,81 kcal) Laboratorní podmínky Double labeled water (dvojitě značená voda) Podání vody značené izotopy a sledování eliminace CO2 Bez nutnosti laboratorních podmínek Pouze sběr moči Finančně náročné

Rovnice pro odhad klidového metabolismu (kcal/den) Harris-Benedict (1919) muži: 66,47 + 13,75 x hmotnost (kg) + 5 x výška (cm) – 6,76 x věk ženy: 655,1 + 9,56 x hmotnost + 1,85 x výška – 4,68 x věk Cunningham (1980) 500 + (22 x LBM) LBM…lean body mass (kg) Mifflin et al. (1990) (9,99 x hmotnost) + (6,25 x výška) – (4,92 x věk)+ (166 x 1 (muži),0 (ženy)) – 161 Owen et al. (1986, 1987) WHO (1985)

Rovnice pro odhad klidového metabolismu - srovnání

Úkol: Vypočítejte si klidový metabolismus pomocí rovnice Harris-Benedict. muži: 66,47 + 13,75 x hmotnost (kg) + 5 x výška (cm) – 6,76 x věk ženy: 655,1 + 9,56 x hmotnost + 1,85 x výška – 4,68 x věk 655,1 + (9,56 x 50) + (1,85 x 158) – (4,68 x 27) = 655,1 + 478 + 292,3 – 126,36 = 1299 kcal/den = 5456 kJ/den

Faktor fyzické aktivity pro výpočet celkového energetického výdeje PHYSICAL ACTIVITY LEVEL Activity level Males Females Bed rest 1,2 Very sedentary 1,3 Sedentary 1,4 Light 1,5 Light moderate 1,7 1,6 Moderate 1,8 Heavy 2,1 Very heavy 2,3 2,0 (Burke, 2010)

Faktor fyzické aktivity pro výpočet celkového energetického výdeje Intenzita činnosti Typ aktivity muži ženy Velmi lehká Sezení, stání, řízení, šití, psaní, žehlení, malování (sekretářka, řidič, student) 1,3 Lehká Chůze, práce v domácnosti, péče o dítě , golf, stolní tenis 1,6 1,5 Střední Rychlejší chůze, práce na zahradě, jízda na kole, lyžování, tenis, tanec 1,7 Těžká Chůze do kopce, těžké manuální práce, basketbal, horolezectví, fotbal 2,1 1,9 Mimořádná Profesionální sportovci 2,4 2,2 (Wildman, 2004; Bernaciková, 2013)

Úkol: Výsledek vašeho klidového metabolismu z předchozího příkladu vynásobte faktorem fyzické aktivity, která odpovídá vaší denní činnosti. Tzn. vypočítejte váš celkový energetický výdej. 5456 x 1,8 = 9 821 kJ/den

Děkuji za pozornost…

Literatura: BURKE, Louise a Vicki DEAKIN, ed. Clinical sports nutrition. 4. ed. North Ryde, NSW: McGraw-Hill Education Medical, 2010. ISBN 978-0-07-027720-5. LOUCKS, Anne B., Bente KIENS a Hattie H. WRIGHT. Energy availability in athletes. Journal of Sports Sciences [online]. 2011, roč. 29, č. sup1, s. S7–S15. ISSN 0264-0414, 1466-447X. Dostupné z: doi:10.1080/02640414.2011.588958 MAHAN, L. Kathleen, Sylvia ESCOTT-STUMP, Janice L. RAYMOND a Marie V. KRAUSE, ed. Krause’s food & the nutrition care process. 13th ed. St. Louis, Mo: Elsevier/Saunders, 2012. ISBN 978-1-4377-2233-8. WILDMAN, Robert E. C. a Barry S. MILLER. Sports and fitness nutrition. Australia ; Belmont, CA: Thomson/Wadsworth, 2004. ISBN 978-0-534-57564-9. DEUTSCHE GESELLSCHAFT FÜR ERNÄHRUNG a VÝŽIVASERVIS (FIRMA). Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. EFSA sets average requirements for energy intake | European Food Safety Authority [online]. [vid. 2016-10-31]. Dostupné z: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130110 Jeukendrup - Trusted sports nutrition advice & exercise science news. Jeukendrup - Trusted sports nutrition advice & exercise science news [online]. [vid. 2016-10-10]. Dostupné z: http://www.mysportscience.com/single-post/2015/07/13/Which-sport-or- event-has-the-most-extreme-energy-expenditure