JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod.
Advertisements

Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Jihoafrická republika
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Světové hospodářství.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Jižní Afrika.
Ruská federace x WTO a OECD
Jihoafrická Republika Apartheid
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Búrská válka Petr Machala.
Cíle HP čeho chceme dosáhnout?. Cíle HP Konsensuální dohoda všech subjektů? Základy hospodářské politiky – cíle HP Maximalizace společenského blahobytu.
Jižní Afrika.
JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropská Unie.
Republika Jižní Afrika JUDr. Maxim Tomoszek. Charakteristika země 1,221 mil. km 2 47 mil. obyvatel 3 hlavní města – Pretoria (moc výkonná), Bloemfontein.
Jihoafrická republika
Namibie L.Pilzová 6.E.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Jižní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
JAR Autor: Mgr. Marian Solčanský
Malta.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
Trh práce a politika zaměstnanosti
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Jižní Afrika.
J IŽNÍ A VÝCHODNÍ A FRIKA Mgr. Jana Nováková. V ÝCHODNÍ A FRIKA nejméně hospodářsky vyspělý region významná jen produkce kávy, bavlny a koření četné rezervace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
VY_32_INOVACE_Vac_II_12 Jižní Afrika Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
PROBLÉMY LIDSKÉ NESNÁŠENLIVOSTI
Soudobý svět Ekonomický pohled
Fiskální politika Pavel Seknička.
Hospodářství (ekonomika)
Ing. Veronika Dostálková MBA
Společná obchodní politika
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Východní Afrika.
Porušování lidských práv
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Britské impérium.
Rasy, národy a náboženství
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA Martin BRITAN Radka REKOVÁ Brno 2010

Historie 1488 –Bartolomeo Diaz Přelom 16. a 17. stol.- 1. evropští osadníci-Holanďané Během 19. stol. – obsadila kolonii Anglie → Búrové (potomci 1. osadníků) vytlačeni dále do vnitrozemí 1. búrská válka (1880-1881)- Britové poraženi 2. búrská válka (1899-1902)- konečné ovládnutí oblasti Brity, počátky diskriminace Brity 1910 – Jihoafrická unie – status dominia, rozsáhlá industrializace → hospodářský růst 1961- nezávislost, vznik Jihoafrické republiky

Politika apartheidu I Politika rasové segregace Oficiální státní politikou JAR v letech 1948-1990 (vítězství Národní strany ve volbách) 1950-1962 přijaty nejvýznamnější apartheidní zákony → upevnění mocenských pozic bělošské minority a omezení práv a životů ostatních obyvatel země: • 1.pilíř- zákon o registraci obyvatelstva (3 populační skupiny-bělošské, barevné a černošské obyvatelstvo) • 2. pilíř-zákon o skupinových oblastech (bantustany-černošské rezervace s ,,určitou mírou samosprávy“)

Politika apartheidu II Projevy zákonů: • oddělení dopravních prostředků pro bělošské obyvatelstvo • černošské obyvatelstvo nemělo přístup do restaurací, kin, parků, pláží, škol, nemocnic a jiných zařízení a veřejně přístupných míst určených bělochům 1961-zakázán Africký národní kongres (ANC) 1962-členské země OSN přerušily obchodní a vojenské styky → rostoucí mezinárodní tlak → zmírňování apartheidu 1989-F.W. de Klerk zrušil rasovou segregaci, propustil z vězení N. Mandelu a umožnil obnovení politické činnosti ANC

Demokracie 1994-apartheid definitivně odstraněn nástupem N. Mandely Růst nezaměstnanosti a kriminality Značné zhoršení hospodářské situace Odchod bílého obyvatelstva (nedostatek kvalifikované pracovní síly) Pozitivní diskriminace-zvýhodnění černého obyvatelstva (ANC-prosazování pročernošské politiky), prevence dominance bělochů v privátním sektoru Index lidského rozvoje konstantně klesá (epidemie AIDS)

MS světa ve fotbalu 2010 Obrovské investice → realizace projektů s dlouhodobým přínosem (nové silnice, rekonstrukce letišť a přístavů, modernizace hromadné dopravy) Nárůst cestovního ruchu Nová pracovní místa → odborné znalosti, kvalifikace Nedomyšlené otázky – stadiony (co s nimi + údržba) Jaké dopady MS na ekonomiku země??? Zhruba po deseti letech možné zhodnocení

Budoucnost Cíl vlády-zvýšit podíl vlastnictví černošského obyvatelstva v ekonomických subjektech (státní, soukromé podniky) Růst vývozu (platina, zlato, diamanty, výrobky s vysokou přidanou hodnotou) X pokles spotřebního zboží (textil, oděvy, obuv) - růst konkurence z ČLR Snaha zlepšit image JAR pro cestovní ruch Podpora růstu sektoru služeb (příliv investic) Vývoj HDP značně ovlivněn pandemií AIDS-růst HDP se sníží ročně o 0,5 až 1 % Pro udržitelný rozvoj - ze strany vyspělých zemí investice v hodnotě cca 65 mld USD ročně P.N. Lyman-prolomení bariér chudoby!

Počet lidí s AIDS Počet lékařů

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Jihoafrick%C3%A1_republika http://cs.wikipedia.org/wiki/Apartheid http://www.join-the-game.org/fileadmin/filebase/join-the-game/Fotos/Sampioni.pdf http://www.rozhlas.cz/zpravy/afrika/_zprava/760236 http://jihoafricka-republika.info/?page_id=29 http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/afrika/jihoafricka_republika/index.html Zimák, Alexandr. Jihoafrická republika - stručná historie státu. HORÁKOVÁ, Hana. Národ, kultura a etnicita v postapartheidní Jižní Africe. Hradec Králové Navíc: http://www.osn.cz/dokumenty-osn/soubory/umluva-apartheid.pdf