Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světelné jevy a jejich využití
Advertisements

OPTIKA.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Odraz světla na rovinném zrcadle
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Světlo.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Světelné jevy Zrcadla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
38. Optika – úvod a geometrická optika I
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Odraz světla.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Odraz světla Číslo DUM: III/2/FY/2/3/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování naučeného učiva a k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-výpočet hustoty
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Grafické znázornění pohybu
Magnetické pole cívky s proudem
Fyzika hrou-opakování II.
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-odvozená fyzikální veličina
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota – souhrnná cvičení I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Třída 3.B 3. hodina.
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 11/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.7.A.18_zakon_odrazu_svetla_zobrazeni_na_rovinnem_zrcadle Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí zákon odrazu světla, naučí se, jaký obraz vytváří rovinné zrcadlo.

Co už o víte o světle: Vyberte světelné zdroje, odstraňte tělesa, která světlo odrážejí.

Doplňte správně rozepsaný text: Látky, ve kterých se světlo šíří, nazýváme . Podle toho, jak ovlivňují průchod světla, je můžeme rozdělit na a . optická prostředí průhledné průsvitné neprůhledné

Odhadněte přibližné hodnoty rychlosti šíření světla v různých látkách. voda 300 000 km/s vzduch 124 000 km/s diamant 225 000 km/s

Jak označujeme rychlost světla? Vyberte správné označení: λ c

Doplňte správně text: Světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce . Záření o menší vlnové délce nazýváme . Záření o vlnových délkách větších než 760 nm nazýváme 400 – 760 nm ULTRAFIALOVÉ INFRAČERVENÉ

Jak se nazývá celá škála barev, kterou v sobě obsahuje bílé světlo Jak se nazývá celá škála barev, kterou v sobě obsahuje bílé světlo? Odpovězte na otázku: světelné spektrum

Jak dlouho trvá měsíční cyklus Jak dlouho trvá měsíční cyklus? Vyjmenujte všechny fáze/ v průběhu jednoho cyklu. Řešení: Cyklus trvá 28 dní. Úplněk (Měsíc vidíme jako plný osvětlený kruh), Ubývá (couvá) – tvar C, Nov (Měsíc není ze strany od Země osvícen), Přibývá (dorůstá) – tvar D.

Téma: Zákon odrazu

ZÁKON ODRAZU: K zapamatování: Při odrazu světelného paprsku na rozhraní dvou prostředí (vzduch – sklo) se úhel odrazu rovná úhlu dopadu a odražený paprsek zůstává v rovině dopadu.

ZAPAMATUJTE SI:

Světlo se odráží na rozhraní dvou prostředí – (např.) vzduch - sklo vzduch - voda líh - plexisklo voda - hliník

Na rovinném rozhraní se rovnoběžné paprsky odrážejí opět ROVNOBĚŽNĚ:

Odraz světla na rozhraní, které není rovinné (hrbolatý povrch), se paprsky odrážejí RŮZNOBĚŽNĚ, kříží se. VZNIKÁ tzv. ROZPTÝLENÉ SVĚTLO.

Odraz v praxi: Odraz v zrcadle, Odraz světelných paprsků ve světlometu automobilu, Odraz světla na stěnách místnosti (pokoje), Odraz slunečních paprsků od vodní hladiny (např. u moře), nebo od sněhové pokrývky na horách…

Zobrazení na rovinném zrcadle: Zapamatujte si: Zobrazovaný předmět před zrcadlem a jeho obraz jsou souměrně sdružené podle roviny zrcadla.

Zobrazení na rovinném zrcadle: Zapamatujte si: Obraz vytvořený na rovinném zrcadle je zdánlivý, vzpřímený (přímý) a stranově převrácený.

Rovinné zrcadlo: Nemusí být pouze klasické zrcadlo, tj. sklo, které má zadní stranu leskle pokovovanou. Jako rovinné zrcadlo se chovají vyleštěný hliníkový plech, klidná vodní hladina, některé povrchy těles zhotovených z plastů apod.

Obraz-rov.zrcadlo

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 7. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-265-1. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 3 pro ZŠ, Světelné jevy, mechanické vlastnosti látek, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2009. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005 galerie office http://www.dencop.cz/foto/kategorie/1/110101.jpg [cit:2012-11-16] http://www.sinaishop.cz/pub/img/products/luxusni-zlacene-dekorativni-zrcadlo-m.jpg [cit:2012-11-16] http://akademon.cz/source/obr/mesice2.jpg [cit:2012-11-16] http://www.labo.cz/mft/img/spektrum.gif [cit:2012-11-16] http://www.lpi.usra.edu/education/skytellers/moon_phases/images/fig8.jpg [cit:2012-11-16] http://www.zs-mat5.cz/vyuka/images/fyzika/zakon_odrazu_1.jpg [cit:2012-11-16] http://fyzika.jreichl.com/data/optika/1_zaklad_soubory/image020.jpg [cit:2012-11-16] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Odraz_vlnoplocha_rovinna.svg/220px- Odraz_vlnoplocha_rovinna.svg.png [cit:2012-11-16] http://3zscheb.unas.cz/e-learning/fyzika%20web/odraz%20svetla/odraz_2.jpg [cit:2012-11-16] http://optika.kuratkoo.net/images/obr_025_m.jpg [cit:2012-11-16] http://www.vyukovematerialy.cz/fyzika/obr9/obr65.jpg [cit:2012-11-16] http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/04_zrcadla/04_zrcadla_soubory/image004.jpg [cit:2012-11-16] www.weblearning.estranky.cz/img/mid/401/zrcadlo_1.jpg [cit:2012-11-16] http://www.weblearning.estranky.cz/img/mid/405/zrcadlo_5.jpg [cit:2012-11-16] http://elearning.zskj.cz/soubory/optika/zrcadlo/pes-zrcadlo.jpg [cit:2012-11-16]

Metodika prezentace: Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek a úloh zopakuje důležité informace o světle. Vysvětlení zákonu odrazu. Žák se naučí rýsovat rovinu dopadu a odraz světelných paprsků na rovné a nerovné ploše. Matematické vyjádření zákonu odrazu. Žák popíše, jaký obraz vytváří rovinné zrcadlo. Žák umí sestrojit obraz čísla, písmene, který vytváří rovinné zrcadlo.