Graf a vlastnosti funkce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Rostoucí, klesající, konstantní
Základy infinitezimálního počtu
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Funkce Vlastnosti funkcí.
Matematika Téma č. 5 Funkce Základní pojmy /main terms/основные термины  Reálná funkce f jedné reálné promĕnné x je množina f uspořádaných dvojic.
Funkce.
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_106.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_743.
F U N K C E.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Lineární funkce Zdeňka Hudcová Přehled učiva ÚvodÚvod Definice a=b=0 a=0 b=0 Vyšetření monotonie Průsečík s y Úkol 1 Úkol 2Definice a=b=0a=0 b=0Vyšetření.
Lineární funkce Zdeňka Hudcová Přehled pro žáky se SPU doc pdf ÚvodÚvod Definice a=b=0 a=0 b=0 Vyšetření monotonie Průsečík s y Úkol 1 Úkol 2Definice a=b=0a=0.
Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech.
VLASTNOSTI FUNKCÍ Příklady.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_85.
Lineární funkce Mo no tón nost. Rozhodujeme o monotónnosti funkce, to znamená, zda je lineární funkce rostoucí, klesající nebo konstantní… 1)z hodnot.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A6 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníZáří 2012.
Rostoucí , klesající a konstantní fce
LINEÁRNÍ FUNKCE.
Procvičování vlastnosti kvadratické funkce. Určete vlastnosti funkcí z minulého procvičování.
vlastnosti lineární funkce
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B07 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníListopad.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 4 Mocninná funkce 2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_87.
Funkce a jejich vlastnosti
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 10 Kvadratická funkce 2.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Funkce Lineární funkce
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A10 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A11 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Stupňová a oblouková míra (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Rozdíly rastrové a vektorové grafiky (01). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tangens a kotangens v pravoúhlém trojúhelníku (5).
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Funkce sinus (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Goniometrické rovnice (1) (17). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Funkce tangens (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Funkce a jejich vlastnosti
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Inverzní funkce k funkcím goniometrickým (2)
Funkce Lineární funkce
Rostoucí, klesající, konstantní
Graf, vlastnosti - výklad
Rostoucí, klesající, konstantní
Funkce Lineární funkce
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
Vztahy mezi goniometrickými funkcemi
Matematika Funkce - opakování
Funkce kotangens (11).
Funkce a jejich vlastnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Transkript prezentace:

Graf a vlastnosti funkce (7)

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor: Richard Fiedler Předmět: Matematika

Obsah 1 Graf funkce (1) 2 Graf funkce (2) 3 Monotonie funkce 4 Konstantní funkce 5 Rostoucí funkce 6 Klesající funkce 7 Funkce prostá (1) 8 Funkce prostá (2) 9 Omezenost funkce (1) 10 Omezenost funkce (2)

Graf funkce je její grafická prezentace v kartézské 1 Graf funkce je její grafická prezentace v kartézské soustavě souřadnic zachycující chování výstupů funkce y pro různé vstupní proměnné x

Graf funkce (2) 2 Podle tvaru křivky a dalších jejích rysů lze o vlastní funkci “vyčíst“ mnoho jejích vlastností užitečných při další manipulaci s funkcí.

Monotonie funkce 3 Monotonie označuje, zda je funkce v bodě (lokální monotonie) či na daném intervalu (globální monotonie) konstantní, rostoucí, klesající, příp. nerostoucí, či neklesající.

Konstantní funkce 4 Pro konstantní funkci platí, že je na celém oboru hodnot stejná, tedy konstantní. Grafem je přímka rovnoběžná s osou x.

Rostoucí funkce 5 Pro rostoucí funkci platí, že je pro každé x1 < x2 ze sledovaného intervalu je f(x1) < f(x2).

Klesající funkce 6 Pro klesající funkci platí, že je pro každé x1 < x2 ze sledovaného intervalu je f(x1) > f(x2).

Funkce prostá (1) 7 Pokud má být funkce prostá, každému x musí být přiřazeno jedinečné y, nemůže se stát, že by pro dvě různá x byla stejná funkční hodnota f(x). Matematicky řečeno, pro každé x1 ≠ x2 z definičního oboru platí f(x1) ≠ f(x2).

Funkce prostá je ryze monotónní. 8 Funkce prostá musí tedy neustále růst nebo neustále klesat, z čehož plyne navazující podmínka o monotónnosti. → Funkce prostá je ryze monotónní.

Rozeznáváme tři typy omezených funkcí: Omezenost funkce (1) 9 Rozeznáváme tři typy omezených funkcí: funkce omezená shora funkce omezená zdola funkce omezená (shora i zdola) y = sin x

Omezenost funkce (2) funkce omezená shora funkce omezená zdola 10 funkce omezená shora funkce omezená zdola y = 4 – x2 y = 2x – 3

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Funkce_(matematika) http://www.matweb.cz/co-je-to-funkce http://cs.wikipedia.org/wiki/Monot%C3%B3nn%C3%AD_funkce http://www.matweb.cz/exponencialni-funkce#gsc.tab=0 http://www.matweb.cz/logaritmy#gsc.tab=0