Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šíření tepla TEPLO Q.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení třetí závislosti tepla. K přímé úměrnosti tepla na hmotnosti.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k použití již probraných fyzikálních veličin a pomocí nich k zavedení nového pojmu „účinnost“
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Jak lze změnit odpor polovodičů
Vedení elektrického proudu v plynech
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tepelná výměna prouděním
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Elektromagnet a jeho využití
Elektromagnetická indukce
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Elektromagnetická indukce
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 12/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.8.A.14_tepelne_zareni Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Tepelné záření Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva.

Tepelné záření rozžhavené těleso (např. rozžhavené vlákno žárovky, Slunce) vysílá do okolí světlo, které vnímáme zrakem rozžhavené těleso vysílá do okolí tepelné záření, které vnímáme tepelnými čidly v pokožce našeho těla některými tělesy tepelné záření prostupuje a některými je pohlcováno

Tepelné záření pohlcuje-li těleso tepelné záření, zahřívá se takovým tělesem je např. naše ruka v blízkosti svítící žárovky těleso, které vysílá tepelné záření (např. svítící žárovka, Slunce) je zdrojem energie záření energie záření se přenáší z jednoho tělesa na druhé, přitom nejsou v přímém dotyku rychlost tepelného záření ve vakuu je stejná jako rychlost světla (asi 300 000 000 m/s = 300 000 km/s)

Na čem závisí zahřátí tělesa při pohlcení tepelného záření? 1. pokus: K svítící žárovce (s příkonem např. 60 W) přiblížíme dlaň. Pociťujeme, že se dlaň zahřívá tím více, čím je blíže k žárovce. Opakujeme pokus se žárovkou o větším příkonu (např. 100 W), vlákno má nyní vyšší teplotu. Při stejných vzdálenostech jako v předešlém uspořádání pociťujeme, že se dlaň zahřívá více.

Na čem závisí zahřátí tělesa při pohlcení tepelného záření? 2. pokus: Tři stejné laboratorní teploměry přikryjeme tenkými listy z různých materiálů. První lesklou hliníkovou fólií, druhý listem z bílého papíru a třetí listem černého matného papíru. Na všechny tři listy necháme dopadat současně stejným způsobem tepelné záření z elektrické lampy Po krátké době zjistíme, že nejvyšší teplotu má teploměr přikrytý černým papírem, nejnižší teplotu má teploměr přikrytý hliníkovou fólií. černý matný papír bílý papír alobal

Závěr pokusů: Zvýšení teploty při pohlcení tepelného záření závisí na: vzdálenosti zdroje záření od tělesa, na teplotě zdroje záření na barvě tělesa na úpravě povrchu tělesa

Tepelná izolace Změnu teploty tělesa omezujeme tím, že těleso tepelně izolujeme. Např. v termosce se udrží vysoká teplota čaje nebo nízká teplota zmrzliny proto, vnitřní nádoba termosky má dvojité stěny z tenkého zrcadlového lesklého skla, v prostoru mezi stěnami je vakuum.

Otázky: 1. Jak se přesvědčíš o tom, že svítící žárovka je zdrojem tepelného záření? 2. Co označujeme slovem vakuum? Uveď příklady prostorů s vakuem. 3. Jaká je rychlost tepelného záření ve vakuu?

Vyber správné odpovědi: 4 Vyber správné odpovědi: 4. Na čem závisí změna teploty tělesa při pohlcení tepelného záření? Na gravitačním poli Země. Na vzdálenosti zdroje záření od tělesa. Na teplotě zdroje záření. Na barvě a úpravě povrchu. Na hmotnosti tepelného zdroje. Na přímém dotyku tělesa s tepelným zdrojem.

5. Umísti ruku jednou ve vzdálenosti 10 cm, podruhé ve vzdálenosti 50 cm od téže svítící žárovky. V čem se liší tepelný pocit v prvním a ve druhém případě? Vyslov závěr.

6. Umísti ruku ve stejné vzdálenosti od dvou svítících žárovek, z nichž jedna má příkon 40 W a druhá 100 W. V čem se liší tepelný pocit v prvním a ve druhém případě? Vyslov závěr.

7. Nákladní automobily nebo železniční vagony s vnitřním chlazením určené k dopravě čerstvých potravin a léků mají bílý nátěr na vnějších stěnách. Proč je výhodná tato úprava?

Použité zdroje: galerie office www.office.microsoft.com doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 8. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-149-3.

Metodika prezentace: Zopakování vlastností světla. Ze sedmého ročníku žáci vyjmenují vlastnosti světla, rychlost šíření světla ve vakuu, vyjmenují světelné zdroje. Popis tepelného záření, které vnímáme nejenom zrakem, ale i tepelnými čidly v pokožce našeho těla. Žáci si zapíšou rychlost šíření tepelného záření ve vakuu. Žáci vyzkouší dva pokusy zaměřené na vlastnosti tepelného záření a zapíšou si všechny závěry. Žák dokáže zodpovědět na otázku na čem závisí zahřátí tělesa při pohlcení tepelného záření. Vysvětlení výhod tepelné izolace. Žáci odpovídají na připravené otázky.