SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Filip Leden. Historie využití vodní páry v parním stroji Základem parního stroje byl pohyb pístu v uzavřeném válci způsobený přiváděnou párou z parního¨kotle.Vylepšení.
Advertisements

Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Tepelné motory.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
TEPELNÉ MOTORY.
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Převody – jednotky délky
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Historie motorŮ.
Konstrukce trojúhelníku
RYBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
B I N G O vzory podstatných jmen
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Znečištění ovzduší Obr. 1
Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pumpa na tlak Doba prezentace – cca 5 min. Pomocí stisknutí tlačítka OPAKOVAT je možné cyklické opakování děje sledovat libovolně dlouho. Autor © Ivana.
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Ruský obrázkový slovník XXII Kolektivní sporty –коллективныe спортa
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
Převody délky MATEMATIKA
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Motor je stroj, který mění jiné druhy energie na mechanickou práci.
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Autorem materiálu a všech jeho částí je Irena Nemetová
Vzájemná poloha dvou kružnic
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Interaktivní hra s různými obrazci a jejich skládání
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tepelné motory.
Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Body Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Převody – jednotky délky
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Historie využití vodní páry v parním stroji Horká pára může nadzvednout pokličku hrnce – koná práci. Do cesty jí dáme větrník  roztočí ho! Nedala by se horká vodní pára využít k pohonu strojů nebo vozidel? (motory jsou stroje, v nichž se přeměňuje energie určitého druhu na pohybovou energii).  první tepelné motory Historie využití vodní páry v parním stroji Základem parního stroje byl pohyb pístu v uzavřeném válci způsobený přiváděnou párou z parního kotle. Vylepšení parního stroje provedl r. 1784 J. Watt tzv. „šoupátky“. Po tomto objevu se začal parní stroj používat k pohonu strojů, lokomotiv i parníků.

Používaly se: parní lokomotivy parní automobily parní turbíny (účinnost asi 35 %) Nevýhody parních strojů: velká hmotnost - nízká účinnost (10 %)

PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY V parním stroji i v turbíně se získává horká pára mimo pracovní válec motoru (např. v parním kotli). Vynálezci hledali cestu, jak spalovat palivo přímo v pracovním válci s pístem, což by podstatně zmenšilo hmotnost tepelných motorů. Takovéto motory se nazývají: PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Vynálezci, kteří se zasloužili o sestrojení spalovacích motorů: Belgičan Lenoir (r. 1858), Němec K. Benz, G. Daimler a dnes nejpoužívanější čtyřtaktní spalovací motor navrhl r. 1867 Němec N. A. Otto.

Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.