Mechorosty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Mechorosty (Bryophyta) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.14/Li
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MECHOROSTY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rostliny výtrusné Mechorosty nemají pravé kořeny, stonky, listy
Přírodopis 6. ročník Mechorosty Bohumil Bareš.
vyšší rostliny, kormus, rodozměna, stélka, gametofyt, sporofyt
LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY
ORGANISMY A SYSTÉM ŘASY A MECHOROSTY
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Kapraďorosty Přírodopis VY_32_INOVACE_013, 1. sada, Př ANOTACE
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM MECHOROSTŮ
PŘECHOD ROSTLIN NA SOUŠ- členění rostlinného těla
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
63. RISK VÝTRUSNÉ ROSTLINY
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mechorosty a kapraďorosty
Název školy Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony.
Opakování výtrusné rostliny
MECHOROSTY.
Vyšší výtrusné rostliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Mechorosty.
ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Mechy v lesích Vladislava Zubrová.
Elektronická učebnice - II
MECHOROSTY obrázky zástupců.
MECHY.
Rhyniophyta.
VÝTRUSNÉ ROSTLINY MECHOROSTY a KAPRAĎOROSTY
MECHY Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
MECHOROSTY.
Mechorosty - Bryofhyta
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
MECHOROSTY = primitivní vyšší rostliny, primárně suchozemské
Podříše VYŠŠÍ ROSTLINY (CORMOBIONTA)
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Podříše: Vyšší rostliny
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování – mechorosty a kapraďorosty Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/15 Šablona:
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Denní motýli (hmyz). Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.ZOO3.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mgr. Michal Střeštík M ECHOROSTY. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s.
Jinany a cykasy. Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.BOT15.
Mechorosty Vyšší rostliny vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Mechorosty. Charakteristika suchozemské, druhotně mohou být vodní menší velikost (0,5 – 10 cm, max. 50 cm) tělo se nazývá stélka, jednoduchá pletiva,
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
MECHOROSTY 28. října 2013 VY_52_INOVACE_210119
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Ještěři a hadi Šupinatí plazi.
Etologie ptáků.
Mechorosty.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Přesličky, plavuně.
Kapradiny.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Lišejníky.
Mechy a kapradiny. Mechy  na vlhkých místech bez vrstvy listí  mechové polštáře – tvořené jednotlivými rostlinami  chrání půdu před vysycháním  žije.
Portál eVIM Mechorosty.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

mechorosty

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název: VY_32_INOVACE_V.BOT10 Vytvořeno: 8. 2. 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Botanika - mechorosty Určeno pro: 7. ročník Anotace: Mechorosty. Výukový materiál slouží jako podklad pro výkladovou část hodiny a shrnutí poznatků. Inovace – využití ICT (PC, interaktivní tabule). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kurišová.

Primitivní vyšší rostliny První zelené rostliny na souši

Dělení mechy játrovky

JÁTROVKY Vývojově starší než mechy Mají stélku, ale mají už pletiva Porostlice mnohotvará – stinná, vlhká místa

MECHY - stavba Tobolka s výtrusy Štět Lodyžka Příchytná vlákna

Rozmnožování Výtrusy Vegetativně na mechové rostlince samčí a samičí buňky – po oplození vyrůstává štět s tobolkou a výtrusy výtrusy vypadávají - z nich zelené vlákno = PRVOKLÍČEK – na něm vyrůstají nové rostlinky Vegetativně

Mechy - zástupci Ploník ztenčený Bělomech sivý

Mechy - zástupci rašeliník

Mechy - zástupci MĚŘÍK TEČKOVANÝ DRABÍK STROMKOVITÝ TRÁVNÍK SCHREBERŮV

Význam mechorostů Zadržují vodu – brání vysychání půdy Zabraňují odnosu půdy Zvlhčují vzduch

Otázky Jakým dalším výrazem můžeme pojmenovat rašeliniště? K čemu se rašelina využívá? V co by se rašelina proměnila v případě dalšího vývoje v příznivých podmínkách? Při léčbě kterých onemocnění se užívá rašelina?

Odpovědi Blata, slatě Jako fosilní palivo, izolace, v zahradnictví, balneologii, výrobě whisky… V uhlí Zejména nemoci pohybového aparátu.

Zdroje Játrovky J.F Gaffard. wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Marchantia.jpg Porostlice mnohotvará BATHEL, Denis . wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 1.0 Generic na WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MarchantiaPolymorpha.jpg Mechy - stavba Elizabeth Gertrude Knight (Britton). wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný na WWW http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eustichium_Norvegicum_-_Fig-6.png?uselang=cs Mechy – cyklus LadyofHats . wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lifecycle_moss_svg_diagram_ces.svg Bělomech sivý ALGIRDAS. wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leucobryum_glaucum.jpg Ploník ztenčený KLINK, Alexander. wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polytrichum_Formosum1.jpg

Zdroje Měřík tečkovaný PETERS, Christian. wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rhizomnium_punctatum.jpeg Drabík stromkovitý ALGIRDAS. wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Climacium_dendroides.jpg Trávník Schreberův DICKBAUCH. wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Moos_4_db.jpg

Zdroje Těžba rašeliníku FISCHER, Christian. wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Torfabbau-.jpg Rašeliniště VAN DER CRABBEN, Jan. wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 2.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:L%C3%BCtt-Witt_Moor-2.jpg Rašeliník FISCHER, Christian. wikipedia.cz [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SphagnumFallax.jpg