Vypracoval: Viktor Andrianov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik ropy vysvětlují dvě navzájem si odporující teorie
Advertisements

ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
Opec.
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
Vytvořila Šárka Houdková
Nezbytná součást moderního života Jan Pokorný 2.L.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Největší „těžaři“, rozmístění ropovodů a jiné….. Těžba ropy (v mil. tun) Svět 3150,4 SSSR (Rusko) 569,3 USA 409,6 Saudská Arábie 320,7 Írán 156,1.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Energetické suroviny 5. ročník
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Těžební průmysl Martin VRZALA.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Těžba nerostných surovin
Pavel Koutný VOŠ a SPŠE Olomouc
Nerostné bohatství 4. ročník
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
Společenské a hospodářské prostředí
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Perský záliv, nazývaný též Arabský km 2, 91m hluboký Spojený Hormuzským průlivem s Ománským zálivem a Arabským mořem. Důležitá trasa pro ropné.
ROPA.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Zásoby surovin Řešení pro budoucnost A. Rybárová 4.A.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Ropa.
-vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů -nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů -základní.
Hydrosféra základní složka života
Ohnisko napětí současného světa
Válka v Perském zálivu (1990 – 1991) „Válka v přímém přenosu“
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
ENERGETICKÉ SUROVINY 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-04. R O P A (surová) nafta, zemní olej, černé zlato.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
 Úvod  Definice pojmu ropa  Významná naleziště  Produkce a spotřeba ropy ve světě  Toky ropy v Evropě  Perspektiva ropy  Perspektiva ropných produktů.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
VY_32_INOVACE_ 19_ROPA ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Palivoenergetické suroviny
Znečištění vzduchu dopravou
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Štípán Skalka Pavel Trnka Petr Augustin Jiří Janků
Energetické suroviny - palivo
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ROPA Vypracovala: Eliška Dosoudilová Třída: 2L Datum:
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetické suroviny 5. ročník
Znečištění ovzduší Vypracoval: David Hampl
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Ropa Sestavily : Veronika Dvořáková Martina Převrátilová
Transkript prezentace:

Vypracoval: Viktor Andrianov Ropa Vypracoval: Viktor Andrianov Obor: Technické Lyceum Třída: 2.L Předmět: Biologie Školní Rok: 2017/2018 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar, MBA Datum vypracování: 3.10.2017

Ropa Je hnědá až černá kapalina Hořlavá Výskyt společně se zemním plynem Neobnovitelný zdroj energie Základní surovina petrochemického průmyslu

Původ ropy Organická ropa: Z prehistorických živočichů a rostlin se po miliony let, pod vysokým tlakem a teplotou, měnili na kerogen poté na živice a nakonec na ropu a zemní plyn. Anorganická ropa: zastánce teorie byl D. I. Mendělejev. Ropa vznikla působením přehřáté páry na karbidy těžkých kovů v dobách, kdy se vyskytovaly blízko zemského povrchu.

Způsob těžby Ropu těžíme pomocí hlubinných vrtů. Těžba probíhá jak na moři tak na souši. Vše závisí na tom, jestli je ropa pod tlakem a na podloží. Pokud ropa pod tlakem není přidává se k vrtu čerpadlo.

Naleziště Texas Venezuela Mexický záliv Rusko Saudská Arábie Státy Perského Zálivu (Sýrie, Libye, Irán, Irák) Čína Sdružení největších vývozců: OPEC

OPEC Sdružení největších vývozců Ropy Členem je 14 států Určují cenu za barel (barel-158,9 litru) Založeno ve Vídni v roce 1960 Cena za barel se mění každý den

Využití Léčiva, textil, plasty, pohonné hmoty, hnojiva, chemikálie. Velkou část ropy využíváme k výrobě elektrické energie. Je velmi potřebná při zpracování kovů a dalších surovin.

Dopad na životní prostředí V každém případě negativní Ropa je jedovatá a jejím spalováním se tvoří smog a je to příčina skleníkového efektu. Při úniku ropy do oceánu dochází k obrovskému znečištění a to zapříčiní smrt ryb a ptactva.

Katastrofa Největší katastrofa historie proběhla v Kuvajtu. Do moře tehdy uniklo z tankeru 5,7 milionů barelů ropy a její odstranění z vody stálo 484,5 milionů dolarů. Důvodem bylo obsazení lodi Iráckou armádou a úmyslné vypuštění ropy. Tato situace proběhla během války v Perském zálivu.

KONEC

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ropa http://www.investicniweb.cz/2010-5-3-nejvetsi-ropne- katastrofy-historie/ https://en.wikipedia.org/wiki/OPEC http://zpravy.idnes.cz/ropne-skvrny-devastovaly-brehy-celeho- sveta-irak-jednu-pouzil-v-boji-s-usa-1t9- /zahranicni.aspx?c=A100430_171153_zahranicni_ipl