Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asie orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_05_Švýcarsko Téma:
Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_359.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Východní Evropa. Rusko Bělorusko Ukrajina Moldavsko Estonsko Lotyšsko Litva Moskva Minsk Kyjev Kišiněv Tallinn Riga Vilnius.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_16_Ukrajina Téma:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-15 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/18_Východní Evropa Téma: Státy východní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_12_INOVACE_33_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_VÝCHODNÍ EVROPA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_RUSKO, STŘEDNÍ ASIE, ZAKAVKAZSKO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
EVROPA.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
UKRAJINA A MOLDAVSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Rakousko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
POLOHA, ROZLOHA, ČLENITOST
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
BĚLORUSKO, LITVA, LOTYŠSKO A ESTONSKO
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_VLASTIVĚDA
Autor: Mgr. Petra Musilová
Polsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_32_INOVACE_Fi_II_13 Název Evropa – poloha a rozloha
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Přírodní zdroje na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
VY_32_INOVACE_Fi_II_10 Název Rusko – státní zřízení a přírodní poměry
NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Světadíly
Východní Evropa - charakteristika
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
Rusko Učivo 8. ročníku Název školy
Autor: Mgr. Helena Nováková
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Práce s politickou mapou
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
ČESKO-SUROVINOVÉ ZDROJE
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_07_Z7_Skála TÉMA: Tichý oceán
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_VLASTIVĚDA
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_VLASTIVĚDA
Název školy: Základní škola T. G
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_VLASTIVĚDA
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Východní Evropa -Přehled
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_15_evropská část Ruska Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1431

Anotace Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd s pomocí interaktivní tabule.

Východní Evropa

Východní Evropa Do východní Evropy obvykle spadá Ukrajina, evropská část Ruska, Bělorusko a Moldavsko. Malými okraji svého území zasahují také státy Ázerbájdžán, Gruzie a Kazachstán . Bělorusko evropská část Ruska

Rusko – evropská část

Rusko – evropská část Rozloha 3 900 000 km² 23% z celkové rozlohy Ruska Hlavní město Moskva Hlava státu Vladimír Putin Jazyk ruština Měna rubl

Rusko –evropská část Evropská část Ruska sousedí s Norskem, Estonskem, Lotyšskem, Běloruskem, Ukrajinou a od asijské části ho dělí řeka Ural a pohoří Ural.

Povrch a vodstvo Východoevropská rovina přecházející v nízké pahorkatiny. Na jihu evropské části leží pohoří Kavkaz a proláklina Kaspického moře. Kavkaz Evropskou část Ruska obklopuje Atlantský oceán a Severní ledový oceán. Nachází se zde Ladožské jezero, Oněžské jezero na hranici mezi Evropou a Asií leží Kaspické moře. Významnými řekami jsou Volha , Ural, Don, Pečora. Ladožské jezero

Víte, že … Jedním ze symbolů ruského stolování je zdobná nádoba na ohřívání vody zvaná samovar? Rusko je největší země na světě a stále se zvětšuje. Na Dálném východě se díky zemětřesením a sopečné činnosti zvětšilo o necelých pět kilometrů čtverečních /od roku 2007/ ? V evropské části Ruska se nachází více surovin než v asijské části. Jsou to především ropa, zemní plyn a železná ruda? Matrjoška je název ruské, duté, dřevěné a malované panenky, kterou lze rozložit a která v sobě skrývá několik dalších a čím dál menších dřevěných panenek ? Ucha je tradiční ruská polévka z ryb, kořenové zeleniny, cibule, brambor, bobkového listu, limetky, kopru, černého pepře, skořice a hřebíčku? Šči je horká zelná polévka. Je prvním chodem v ruské kuchyni víc jak tisíc let?

Opakování Ukrajina Bělorusko Moldávie Do Východní Evropy patří státy…………………..,……………………,………………………, a………………………………………………… Hlavní město je ………………………………… evropská část Ruska Moskva Ural Ural Evropská část Ruska je od asijského oddělena řekou……………………a pohořím……………. Vladimír Putin Hlava státu je prezident ……………………………………………….. Dutá dřevěná panenka se jmenuje……………………… matrjoška

Zdroje INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vlajky-statu.cz/data/vlajky/vlajka-belorusko-1100.gif INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://vlajky-statu.luksoft.cz/nahled-velky/ruska_vlajka.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation.svg/220px-Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation.svg.png INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.life-is-good.org/wp-content/uploads/2010/12/kovrik-1-rubl.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Vladimir_Putin_12015.jpg/220px-Vladimir_Putin_12015.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bugbog.com/images/maps/russia-map.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://4.bp.blogspot.com/-wY-twzgFDKc/Tant6snpfaI/AAAAAAAAAck/ql7nzaCTx5M/s1600/%2523Kavkaz.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://aa.ecn.cz/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/ladoga_lake.jpg