Historie ‒ život na vsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Advertisements

A to je ta krásná země... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu
ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vítejte v Písmenkově seznamte se s písmenkem A, a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro – hospodářská zvířata Název sady: Člověk a jeho svět.
MLÁĎATA ZVÍŘAT HRA JAK SE JMENUJE MLÁDĚ ZVÍŘETE VYOBRAZENÉHO NA FOTOGRAFII? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
ZVÍŘECÍ RODINKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Cemerková Golová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Multikulturní výchova Národy a národnosti světa
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem F, f
Ruský obrázkový slovník VII Oblečení − одежда
PRVOUKA ZVÍŘATA A JEJICH MLÁĎATA
Na každém snímku je jeden obrázek, který tam nepatří. Poznáš který?
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
CO VŠECHNO VÍM O HODINÁCH
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Pracovní listy zvířata
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem P, p
pedagogických pracovníků.
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Rovnice s absolutními hodnotami
ČTVERCOVÁ SÍŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není - li uvedeno jinak, je RNDr.Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
KVARTETO – hláska L Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem H, h
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
pedagogických pracovníků (NÚV).
Interaktivní hry z matematiky a českého jazyka
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
U každého zvířátka vyber jednu správnou odpověď.
Najdi a přiřaď tělo k hlavě zvířete
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Kolik je...? Pracovní listy
PEXESO Ostré sykavky – Z
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
pedagogických pracovníků (NÚV).
DESETINNÁ ČÍSLA DESETINNÉ ZLOMKY
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Z ČERNÝ PETR Ostré sykavky – Z
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
MLÁĎATA ZVÍŘAT PREZENTACE
SPOČÍTEJ TEČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Historie ‒ život na vsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Popis jednotlivých fotografií k vytištění: Snímek č. 6: Domy s doškovou střechou. Došek je krytina vyrobená z žitné slámy. Pokrytí střechy prováděli specializovaní řemeslníci – doškáři. Snímek č. 7: Tradiční pec, kde hospodyně pekly chléb. Snímek č. 8: Součástí každého stavení byla stodola na uschování obilí, slámy nebo sena. Snímek č. 9: Chlévy pro dobytek nebo drůbež. Často bývaly chlévy součástí obytného stavení, takže se vcházelo stejným vchodem do domu. Na jedné straně chodby byl vstup do chléva, na druhé straně vstup do světnice. Hospodářská zvířata byla velmi důležitá. Jejich obstarání mělo přednost před lidmi. Snímek č. 10: Prasátka dostávala kromě jiného k jídlu tzv. pomeje, což byly zbytky z jídel a špína z nádobí. Tehdy se samozřejmě nepoužívaly žádné saponáty. Snímek č. 11: Husy děti nebo děvečky ráno odvedly k rybníku nebo na pastvu. Pro hospodyně byly velice důležité, nejen pro maso, ale také pro peří. Peří se vždy dralo v zimě, kdy nebyla práce na poli. Snímek č. 12: Ovečky se chovaly hlavně v horských oblastech. Zužitkovávala se hlavně vlna, ale také mléko a maso. Snímek č. 13: Ohrazení zahrádky proplétané z proutí. Snímek č. 14: V zimním období bylo seno důležitým krmivem pro dobytek. Tráva se kosila dvakrát, druhá sklizeň sena se nazývala otava. Snímek č. 15: Včely byly pro naše předky velmi důležité. Tak jako se dnes sladí cukrem, dříve se sladilo medem. Jedinou pochoutkou, kterou děti znaly, bylo sušené ovoce, ořechy nebo právě med. Medem se sladila kaše, přidával se i do nápojů (medovina). Snímek č. 16: Ukázka dalších včelínů. Snímek č. 17: Dům postavený z vepřovic – nepálených cihel. Hmota na výrobu vepřovic se skládala z hlíny, slámy, vápna, plev, někde přidávali i hnůj. Snímek č. 18: V neckách se pralo, myly se děti, ale spařovalo se v nich třeba i prase při zabijačce. Snímek č. 19: Ukázka různých druhů valch. Praní prádla byla těžká dřina. V domech nebyla tekoucí voda, ta se musela nanosit od studní. Snímek č. 20–22: Studny.

Snímek č. 23–24: A k čemu slouží tato budka. To jistě každý pozná Snímek č. 23–24: A k čemu slouží tato budka? To jistě každý pozná. Koneckonců, v modernější podobě se používá i dnes jako chemická WC. Snímek č. 25: Dřevěné kolečko k přepravě nákladů. K tomu sloužil také trakař (viz vložená fotografie). Snímek č. 26–29: Kovárna byla velice důležitá. Kovář vyráběl různé výrobky z kovu – motyky, sekery, podkovával nejen koně, ale podkovy se dávaly třeba i dalším zvířatům pracujícím na poli, např. volkům. Kovář také na vsi trhal zuby. Snímek č. 30–31: Tkadleny pracující na tkalcovském stavu. Po spředení lnu na kolovrátku se z nití na tkalcovském stavu utkala látka. Z ní se potom doma šilo oblečení, ale třeba i ložní prádlo atd. Snímek č. 32–35: Ukázka dalšího řemesla – hrnčířství. Snímek č. 36–38: Košíkář a ukázky jeho práce.

Otočme hodiny proti proudu času Otočme hodiny proti proudu času. Domácí zvířátka nás provedou životem na vsi, jak ho žili naši praprapradědečkové a prapraprababičky.

Povídám, povídám pohádku, že pes přeskočil hromádku. Povídám, povídám druhou, že teče voda struhou. Povídám, povídám třetí, že spaly na peci děti; a když se vyspaly, po kusu chleba dostaly.

Najdi, kdo ke komu patří, a spoj čarou:

Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit. 2011-08-14]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: CASABLANCA. Úly: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Beehive6.jpg> THESUPERMAT. Kovář: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Le_forgeron_de_Gu%C3%A9delon.JPG?uselang=cs> STEVEFORDELLIOT. Výroba podkovy: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hot_Horseshoe_(stevefe).jpg?uselang=cs> PIOTRUS. Hrnčířský kruh: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Potter_in_Rabka_04.JPG> DAVID.MONNIAUX. Prase: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pig_DSC03978.jpg?uselang=cs>

Zdroje: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2011-08-14]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Pes: <http://www.clker.com/clipart-11674.html> <http://www.clker.com/clipart-13248.html> Kočka: <http://www.clker.com/clipart-11768.html> <http://www.clker.com/clipart-6989.html> <http://www.clker.com/clipart-6987.html> Slepice: <http://www.clker.com/clipart-3289.html> <http://www.clker.com/clipart-30066.html> <http://www.clker.com/clipart-brown-hen.html> Kachně: <http://www.clker.com/clipart-40442.html> Kráva: <http://www.clker.com/clipart-30095.html> <http://www.clker.com/clipart-cow-5.html> Kohout: <http://www.clker.com/clipart-3320.html> Koza: <http://www.clker.com/clipart-goat.html> Včela: <http://www.clker.com/clipart-little-bee.html> Kůň: <http://www.clker.com/clipart-10982.html> Kuřátka: <http://www.clker.com/clipart-24075.html> Sele: <http://www.clker.com/clipart-13631.html> Králík: <http://www.clker.com/clipart-15288.html> Holub: <http://www.clker.com/clipart-10621.html> Husa: <http://www.clker.com/clipart-goose-bird.html> Ovce: <http://www.clker.com/clipart-43229.html> Tele: <http://www.clker.com/clipart-cow-3.html> Kachny: <http://www.clker.com/clipart-duck-walking.html> Hříbě: <http://www.clker.com/clipart-foal.html> Kotě: <http://www.clker.com/clipart-6985.html> Štěně: <http://www.clker.com/clipart-15571.html> <http://www.clker.com/clipart-28941.html> Prase: <http://www.clker.com/clipart-pig-standing.html Tkadlena: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Slovakia-Dreven%C3%A9_krosn%C3%A1.JPG> Hrnec: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Early_jar.jpg?uselang=cs> Trakař: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Traga%C4%8D.jpg>