Britské impérium – Britské impérium – 1922.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.
Advertisements

Sociální problematika světa
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Česká republika – poloha, hranice, základní údaje
Vietnam.
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_29-08 Stát vznik státu.
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
Česká republika Demokratický stát.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Vývoj politické mapy světa
Ekonomické dělení států světa
Globalizace a její vliv na životní prostředí
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Cesta k 1. světové válce 1. část
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Stupeň rozvoje států světa
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
VY_52_INOVACE_03/2/15_ZEMĚPIS
Sociální politika 06 CHUDOBA.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
Dnešní svět.
Globální problémy.
Válečné konflikty I. Petr Machala.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Od moderní k nové společnosti
Hospodářství.
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Geopolitické souvislosti krize v oblasti.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Mongolsko. Mongolsko-obecné údaje Hlavní město je Ulánbátar 2,7 miliónů obyvatel Rozloha: km² Hustota obyvatel: 1,8 obyv. ob. / km² V hlavním.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Nejlidnatější světadíl
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Globalizace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
9. Obchodní politika rozvojových zemí
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_ZEMĚPIS
20 Largest Empires in the World
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ASIE – VÝCHODNÍ ASIE - ČÍNA
GLOBALIZACE.
Bid-rent křivka Cvičení 10.
Globalizace, rozvoj a sociální učení církve
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Základní škola Čelákovice
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

Britské impérium – 1922

Španělské impérium – 1740

Mongolské impérium – 1279

20 Largest Empires in the World https://www.youtube.com/watch?v=Bcmg7wZ8a6w

Index demokracie (2016)

Kdo konkrétní je globálním prediktorem? Valerij Pjakin https://www.youtube.com/watch?v=dSvqcaHBeF8 Starý světový řád je založen na principu států a národů, které si samy určují svůj vývoj, pokrok, kulturu, spotřebu a právo. Jednotlivé státy jsou ve starém řádu koncipovány tak, že chtějí být zcela samostatné. Od zemědělství, přes průmysl až po obranu. Každá taková země je tak zcela suverénní NWO je teze, která vznikla jako poznatek finančníků a bankéřů již na počátku 20. století, že společenské řády světa, ať už monarchie, feudalismy, diktatury nebo demokracie, nejsou v principu slučitelné se zákony trhu. Kdo konkrétní je globálním prediktorem? Kdo řídí tyto země konkrétně, je otázka více méně konspirativní. Existují dvě operační centra světového řízení, skrze která pracuje GP. Atlantické křídlo pracuje skrze centrum britské koruny, britské královské rodiny. Druhým centrem je institut papežství a stát Vatikán. Skrze ně operuje euroasijské křídlo GP. Putin není ovládán žádným křídlem GP.

Geopolitický klíč (realismus?) Americké století Úpadek Evropy, Ruska a Číny Vzestup Turecka, Japonska, Polska Ekologie a oteplování (úpadek demografického růstu, nové technologie)

Rozvojový svět a globalizace Země: 7 miliard obyvatel cca 1 miliarda se má dobře jako my, nebo lépe 2 miliardy v důsledku globalizace posledních 25 let bohatnou 2 miliardy jsou v pásmu chudoby (1,25 – 2 USD/den) 1 miliarda je v pásmu hladu (pod 1,25 USD/den)

Miliarda nejchudších (Paul Collier) 58 zemí - převážně - Subsaharská Afrika - Střední Asie + výjimky (Haiti, Bolívie, Kambodža) Nejen že se nerozvíjejí, ale stav se mnohdy zhoršuje Pasti chudoby: Konflikt Přírodní zdroje Vnitrozemská poloha a špatní sousedé Slabá vláda v malé zemi

Vliv geografických a environmentálních faktorů Příčiny chudoby Teorie závislosti (centrum x periferie, imperialismus, vykořisťování) Vliv geografických a environmentálních faktorů (problém tropického pásu, HongKong, Singapur, X Haiti, Dominikánská republika) Kulturologický přístup (rozhodující faktor – lidský zdroj, invence, instituce, étos, Weber, Landes - LANDES, D. S. Bohatství a bída národů. Proč jsou někteří tak bohatí a někteří tak chudí)