MĚKKÝŠI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznáváme čas (na digitálních hodinách) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Mezi hlavonožce řadíme: krakaticesépiechobotnice loděnka.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
MĚKKÝŠI PLŽI, MLŽI, HLAVONOŽCI
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Mravenec lesní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Schejbalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Vilma Skřivánková
MLŽI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210215
HLAVONOŽCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Finanční gramotnost Základní pojmy
CO VŠECHNO VÍM O HODINÁCH
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
MĚKKÝŠI - MLŽI žijí ve sladké i slané vodě
Sacharóza – výroba cukru
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Rozvíjíme pozornost a soustředění
pedagogických pracovníků.
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
ANIMALS OPAKOVACÍ HRA Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
Úvodní lekce, opakování
Ruský obrázkový slovník XXII Kolektivní sporty –коллективныe спортa
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
OSTNOKOŽCI 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210231
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Rovnice s absolutními hodnotami
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
OBRATLOVCI – opakování
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
HLAVONOŽCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
VY_32_INOVACE_PŘZOO.01 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Kolik je...? Pracovní listy
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
PŘÍRODOPIS 6 MĚKKÝŠI - HLAVONOŽCI.
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

MĚKKÝŠI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH CHARAKTERISTIKA DRUHY ZAJÍMAVOSTI ZÁVĚR PRACOVNÍ LIST

CHARAKTERISTIKA Měkkýši mají nečlánkované měkké tělo, které je slizké, pokryté pláštěm. Měkkýši patří mezi bezobratlé živočichy. Po členovcích se jedná o nejpočetnější živočišný kmen čítající asi 135 000 druhů. Skoro všechny třídy měkkýšů žijí v moři. Škeble, ústřice, slávky a hřebenatky mají dvě lastury. Plži žijí buď ve slané nebo sladké vodě nebo na souši. Mlži žijí ve sladkých vodách. Mořští měkkýši – zejména hlavonožci (sépie) a mlži (ústřice) slouží jako potrava člověka.

ÚSTŘICE Francie je považována za ústřicovou velmoc. Konzumují se  živé, v syrovém stavu nebo tepelně upravené. Ústřicím jsou přisuzované afrodiziakální účinky. OBSAHUJÍ: Minerální látky – jód, sodík, vápník, železo, fosfor. Vitaminy A, B1 a B2. Skladují se ve vodě zatížené, aby se neotevřely. Otevřené mohou být mrtvé, tudíž jedovaté.

ÚSTŘICE

SÉPIE Má oválné zploštělé tělo, z hlavy vyrůstá deset chapadel. Tělo ukrývá vápenatou schránku – kost. Obsahuje černé barvivo, proto je nutné při zabití dávat pozor, abychom vak nepoškodili. Sépii upravujeme vařením, dušením, smažením.

SÉPIE

SLÁVKY Mušle je hladká s jemnými rýhami v linii růstu. Barva mušle je purpurová, modrá až hnědá. Může být dlouhá až 12 cm. Pěstují se uměle. Na trhu jsou s lasturou i bez. Připravují se marinované, v aspiku. V teplé kuchyni se podávají jako samostatný pokrm.

SLÁVKY

CHOBOTNICE Jsou velmi inteligentní, nedokáží plavat celý den, a často odpočívají na dně. Maso starších kusů je velmi tuhé. Konzumují se chapadla, která se stahují, hlava se konzumuje zřídka. Upravuje se nejčastěji – smažením, vařením dušením, grilováním, konzervováním. Dlouhá tepelná úprava způsobuje tvrdost.

CHOBOTNICE

HLEMÝŽĎ ZAHRADNÍ Sbírají se pouze od podzimu do jara. Maso je velmi výživné, obsahuje velké množství vitaminů. Jeho příprava je velmi náročná. Musejí se uchovat v uzavřených nádobách po dobu 10 až 14 dnů, krmeni pouze směsí mouky, čerstvého tymiánu, fenyklu i estragonu. Zbaví se slizu, poté se dlouze vaří. Čistí se ve studené vodě, následně ve vodě s octem a solí a opět oplachují v čisté vodě. Teprve pak můžeme vložit hlemýždě do vařící vody a nechat je přejít varem.

HLEMÝŽĎ ZAHRADNÍ

ZAJÍMAVOSTI Perly může vytvářet kterýkoliv měkkýš s lasturou, avšak schopnost vytvářet cenné lesklé perly mají pouze ti měkkýši, kteří vylučují perleť. Francie zkonzumuje ročně asi 100 mil. kusů hlemýžďů. Největším konzumentem ústřic je Francie, ročně Francouzi zkonzumují kolem 95 000 t.

PRACOVNÍ LIST VYJMENUTE DRUHY MĚKKÝŠŮ. VYBERTE JEDNOHO MĚKKÝŠE A POPIŠTE JEJ. JAKÉ TEPELNÉ ÚPRAVY POUŽÍVÁME U CHOBOTNICE? JAK SE UPRAVUJÍ HLEMÝŽDI?

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 5. USER:ANTHERE. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oyster%28L%29.jpg> STR. 7. CITRON. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sepia_officinalis1.jpg?uselang=cs> STR. 9. RAINER ZENZ. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Miesmuscheln-2.jpg>

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 11. SANJA. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oktopus.jpg?uselang=cs> STR.13. RUDE. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Snail-front.JPG>