Vojenství v období mezi světovými válkami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Vstup USA do války.
Ukončení 1. světové války
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityINOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT.
Armáda Tady máme armádu v akci s kapitánem roty..
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Rozpad versailleského mírového systému
nástup „nových sil“ Obecná charakteristika období po „Světové hospodářské krizi“ období nestability a nástupu nových agresivních sil nové mocnosti Německo.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Zbraně 1.světové války.
Revize a zánik Versailleského systému
Meziválečný svět 30. léta.
Název materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Pařížská mírová konference
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Sovětsko-Finská Válka = Zimní válka
 Místo, termín, záměr  Omezení armády  Další omezení, válečné náhrady Versailleská smlouva.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Technika 1. světové války
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Mezinárodní vztahy ve 20. letech
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Společnost národů, její vznik a úloha
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
LEDEN 2016 DOKONČENÍ VÝUKY POKRAČOVÁNÍ UČIVA : 3. FÁZE VÁLKY R PŘELOM VE VÁLCE.
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_231_PŘÍČINY 2. SVĚTOVÉ VÁLKY Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Vojenství v období druhé světové války
Vojenství v období studené války ( )
AUTOR: Marcela Kaderová
Francouzská revoluce a napoleonské války
Tanky 2. světové války Dominik Kolář.
Svět po první světové válce
Vývoj v 19. století BSS102 Dějiny vojenství.
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
Sada : Člověk a jeho společnost
WASHINGTONSKÝ MÍROVÝ SYSTÉM
Vojenství od konce Studené války
Druh učebního materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
První světová válka 8. třída.
Vojenství v období studené války ( )
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Hitlerova agrese ve 30. letech
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
Zbraně 1. světové války.
Nebezpečí nového válečného konfliktu
1.světová válka – Velká válka
Transkript prezentace:

Vojenství v období mezi světovými válkami BSS 102 Dějiny vojenství

Základní charakteristika vojenství v meziválečném období Po válce snaha o regulaci zbrojení, od poloviny třicátých let závody ve zbrojení. Dozvuky první světové války – série konfliktů vyjasňujících poválečné poměry (cca 1918-1922); Pohraniční a koloniální konflikty; Konflikty předznamenávající druhou světovou válku (španělská občanská válka), nebo do ní přerůstající (japonsko-čínský konflikt).

Nejvýznamnější ozbrojené konflikty meziválečného období Ruská občanská válka (1917-1922) a polsko-sovětská válka (1919-1921); Řecko-turecká válka (1920-1922); Válka o Chaco - Paraguay vs. Bolívie (1932-1935); Italská válka v Etiopii (Habeši) (1935-1936); Španělská občanská válka (1936-1939); Občanská válka v Číně (1925-1949), japonská intervence v Mandžusku (1931-1932) a v Číně (1937-1945) Japonsko-sovětské konflikty u jezera Chasan (1938) a u Chalkin Golu (1939).

Snahy o odzbrojení Společnost národů (1920) – snaha zprostředkovat mírovou spolupráci mezi národy a odzbrojení, postupně obcházena Briand-Kellogův pakt (1928) – zřeknutí se války jako prostředku (mezi)národní politiky, postupně podepsán 60 státy → přestalo se mluvit o válce Neúčinné, chyběla sankce za porušení

Regulace válek a zbrojení Ženevská konvence o zacházení se zajatci Omezení námořního zbrojení Washingtonská konference (1921-2) 15 let moratorium na výstavbu bitevních lodí omezení výtlaku a výzbroje křižníků stanovení poměru bitevních a letadlových lodí mezi pěti mocnostmi (UK, USA, Japonsko, Francie, Itálie) Londýnská konference (1930) omezení a stanovení poměrů sil na další kategorie, již bez Francie a Itálie Neuspěly snahy o zákaz ponorek

Hlavní trendy armádním vývoji Doplňování armády: všeobecná branná povinnost (+případně milice); námezdní armáda doplňovaná dobrovolníky (vnuceno poraženým státům); námezdní armáda doplněná armádou územní. Koncem třicátých let všeobecná branná povinnost (mimo USA); Nové typy vojsk tanky a jak je organizovat výsadkové vojsko Ve španělské občanské válce fenomén mezinárodních dobrovolníků (interbrigadisté i podpora Frankovi).

Úvahy o dalším vývoji vojenství G. Douhet – Nadvláda ve vzduchu (1921), důraz na letecké síly, přecenil význam bombardování; Fuller – mechanizovaná armáda de Gaulle – silná profesionální armáda, využití tanků, nelze se omezit jen na (pasivní) obranu

Strategie a taktika pozemní války V ruské občanské válce a rusko-polské válce naposledy výrazný význam jezdectva; Postupná motorizace pozemních jednotek → vznik motorizovaných, mechanizovaných a tankových divizí → zvyšování mobility, nové nároky na logistiku; Vzrůst palebné síly, zvyšování počtu minometů a děl. V čínské občanské válce a v protijaponské válce formulovány výrazné zásady guerillové války (Mao Ce Tung „partyzán jako ryba ve vodě“), ve španělské občanské válce význam vojenského povstání a diverze („pátá kolona“).

Fortifikace Liniová opevnění; Železobetonové pevnosti; Hlavní vliv francouzského fortifikačního myšlení a Maginotovy linie. Československo (pohraniční opevnění), Finsko (Mannerheimova linie), Řecko (Metaxasova linie), SSSR (Stalinova linie), Německo (Západní val/Siegfriedova linie), Belgie (Alexandrova linie)…

Pěchotní zbraně Postupné zavádění poloautomatických zbraní a zkoušení automatických; Zavádění novým typů samopalů; Snižování váhy lehkých i těžkých kulometů; Rozvoj lehkých minometů.

Dělostřelectvo Modernizace výzbroje z první světové války (prodlužování hlavně a zvyšování úsťové rychlosti střely → zvýšení dostřelu); Snaha vyvinout univerzální polní dělo (schopné boje se všemi terči, včetně tanků a letadel, nahrazující kanón, houfnici i protiletadlové dělo) → neúspěšná; úspěšnější spojení méně úkolů (protiletadlové dělo použitelné i v boji proti tankům) Prozatím omezená motorizace; Zkoušení raket (Německo, SSSR).

Tanky Zvýšení rychlosti tanků; „móda“ tančíků (do 4t, často jen kulometná výzbroj); Tanky se začínají dělit na lehké, střední a těžké; Po španělské občanské válce zesílení pancéřování tanků (zvláště lehké tanky byly zranitelné v boji) Debaty o strategickém a taktickém využití tanků (průzkum, význam v útoku – podpora útoku pěchoty menšími oddíly x operace větších tankových útvarů).

Chemické zbraně Udržování chemických vojsk ve všech důležitých armádách, nové látky; Nasazení v několika koloniálních konfliktech a občanských válkách (K. Čapek: Bajky a podpovídky: „Zpráva z bojiště Náš hrdinný plynový útok obrátil hordy domorodců na zbabělý útěk“; Japonsko v Číně využívalo minometné chemické útoky; Obavy z leteckého chemického bombardování, příprava civilistů na obranu proti němu.

Letectvo Rozvoj všech druhů letectva, růst rychlosti, doletu, nosnosti Před druhou světovou válkou přechod od dvouplošníků k jednoplošníkům Stíhací letadla – rychlost postupně k 500 km/h, sílí výzbroj (více kulometů, velkorážné kulomety, kanony); Lehké, střední i těžké strategické bombardéry; Střemhlavá bombardovací letadla; Transportní letadla; V roce 1939 vzlet prvního pokusného raketového letadla a proudového letadla.

Námořnictvo Na konci třicátých let začátek stavby velkých bitevních lodí, mimo limity dané Washingtonskou konferencí; USA, Japonsko a Velká Británie rozvíjely letadlové lodě, ostatní tuto zbraň podcenili; Rozvoj ponorkového loďstva, zvýšení akčního radiu; Novým prvkem letecká torpéda; Aplikace námořní blokády ve španělské občanské válce.