Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezobratlí živočichové
Advertisements

Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
Členovci - pavoukovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
členovci v říši živočichů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLENOVCI.
PAVOUKOVCI.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI.
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Členovci Prezentace na téma Členovci..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_01 Tematická.
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Elektronická učebnice - II
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
Prezentace Kmen:Členovci.
Členovci. Znaky členovců Nestejnoměrně článkované tělo (hlava, hruď, zadeček) Vnější kostra (KUTIKULA) z chitinu a uhličitanu vápenatého NS žebříčkovitá.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_ INOVACE_52_Nerosty-sůl.
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._28.KORÝŠI TÉMA: KORÝŠI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Písmeno G Autor: Mgr. Irena Sofínová VY_32_INOVACE_01_Český jazyk Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Na poli Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_22_Na poli Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autor: Mgr. Věra Martincová
Ptáci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_37_Ptáci-zajímavosti
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_60_Práce s grafem
ČLENOVCI 1. část PAVOUKOVCI KORÝŠI
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Vyšší rostliny Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_59_Růžovité
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
VY_32_INOVACE_48_Internet_v_mobilu
Opěrná soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_01_Kostra
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Žlázy s vnitřní sekrecí
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Kytovci Autor: Mgr. Iva Hirschová
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁSOBENÍ A DĚLENÍ ČÍSLEM 60, 70, 80, 90
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_43_uhlí
Obratlovci Autor: Mgr. Iva Hirschová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Pavoukovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_27_Roztoči
Kmen: Členovci.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
Pravoúhlá soustava souřadnic
Botanika Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_41_Buňka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Smysly Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_18_Zrak,sluch
Transkript prezentace:

Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

Obecná charakteristika Mají členěné-článkované tělo Výskyt- souš, voda Jedovaté, nejedovaté formy Cévní s.- otevřená Nervová s.- žebříčkovitá Gonochoristé Vnější kostra-chitin

Dělení Trilobiti-vyhynuly- PRVOHORY Pavoukovci-PAVOUCI ,ŠTÍŘI ,SEKÁČI ROZTOČI Korýši Vzdušnicovci –STONOŽKY, MNOHONOŽKY, HMYZ

Trilobiti Ovládly prvohorní moře Dnes výskyt ve formě zkamenělin(otisk) Tělo tři části, krunýř Joachim Barrande- významný franc. paleontolog. Objev Trilobitů Barrandien- oblast s výskytem zkamenělin(Praha-Plzeň) Barrandov-Praha

Pavoukovci Tělo tvoří dvě části Hlavohruď a zadeček Hlavohruď vznikla spojením hlavy a hrudi Zadeček navazuje na ni Končetiny- 4 páry, vyrůstají z hlavohrudi

Pavouci- jedovatí, nejedovatí, kanibalismus Štíři- jedovatí, tropy, subtropy,Štír kýlnatý- ČR Sekáči – schopnost odhození končetiny Roztoči- ektoparaziti

Korýši Většina žije ve vodě,minimálně potřebují vlhké prostředí Velikost- různá Dýchají žábrami Tělo většiny kryto krunýřem

Vzdušnicovci Dýchajív vzdušnicemi Stonožky-dravé, tělo zploštělé, každý článek- jeden pár končetin Mnohonožky-nejsou dravé, nezploštělé tělo, každý článek. Dva páry nohou Hmyz

Hmyz Tělo má tři části Hlava hruď zadeček Končetin je 6, vyrůstají z hrudi Dle vývoje dělíme hmyz na NDK.nedokonalá proměna(vážka) Vajičko, larva, dospělec DK-dokonalá proměna(vosa) DK-vajičko, larva, kukla, dospělec

Opakování Co je DK? Co je NDK? Kolik končetin má pavouk? Kolik končetin má vosa? Co je parazit? Kdo byl J.Barrande? Co je zkamenělina?

Citace Vlastní zdroje

Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodopis na ZŠ a MŠ 17 Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodopis na ZŠ a MŠ 17.listopadu 1325, Mladá Boleslav pro 6.ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění učiva o bezobratlých. Materiál je vhodné prezentovat pomocí interaktivní tabule. Materiál byl vytvořen a pilotován v II. pololetí školního roku 2011/2012.