EU v ekonomických vztazích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 8 Světová ekonomika SU OPF.
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
Marketingové prostředí
Ruská federace x WTO a OECD
Mezinárodní organizace - 2.díl Nejvýznamnější MO.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Hospodářské vztahy mezi EU a USA
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Stát a národní hospodářství
Společná obchodní politika EU
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Vnější hospodářská politika1 VI.b NEDOKONALÁ KONKURENCE.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
1 IV. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY. 2 Volný obchod – úvod úplně volný obchod – pár zemí (Hongkong) není dokonalý, ale lepší než jiné politiky.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec Seminář 2016.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Soudobý svět Ekonomický pohled
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Společná obchodní politika
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
9. Obchodní politika rozvojových zemí
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Fáze ekonomické integrace
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

EU v ekonomických vztazích

Hospodářství EU Největší „domácí“ trh na světě Vnitřní vývoj má dopad na vnější politiky Obchodní zájmy jsou vedeny zejména evropskými institucemi, zejména EK Daleko liberálnější směrem dovnitř než navenek

EU a ekonomický výkon V roce 2007 EU představovala 30 procent světového HDP (založeno na PPP) V roce 2010 to bylo už jen 25.8 procent Výhled – do 2025 jen 17 procent Růst HDP v roce 2013 byl pouze 0.1 procent HDP EU by mělo růst 1.5 procenta v 2014 EU je největší světový exportér Obchodní přebytek v roce 2013 byl 2.7 procenta

Hlavní obchodní partneři USA (14.3 per cent) – velký přebytek Čína (12.5 per cent) – velký schodek Nahradí Čína USA jako největší obchodní partner? Rusko – velký schodek

EU a investice EU stojí za zhruba třetinou celosvětových přímých zahraničních investic

Historický vývoj Obchod byl jedním z důvodů vzniku EU Obchodní politika byla supranacionální už od vzniku ES – výlučná pravomoc EK měla kapacitu vytvářet, vyjednávat i vynucovat obchodní vztahy se zbytkem světa EC „New issues“ v 80. letech – sdílená pravomoc s národními státy

Lisabonská smlouva Větší role Evropského parlamentu v obchodních vztazích Nové rozdělení kompetencí Obchodní politika dnes obsahuje zboží, služby i FDIs Zbývají kulturní výjimky

Utváření obchodní politiky 4 fáze: 1) Vytváření mandátu 2) Vyjednávání 3) Ratifikace 4) Implementace

Nástroje obchodní politiky EU Obranné – bránit se nekalým praktikám dalších států Anti-dumping Anti-subsidies Safeguards (ochrany) Proaktivní – regulace obchodních bariér

EU a liberalizace obchodu WTO jako platforma EU jako „šampión multilaterilismu“ „Everything but Arms SZP jako hlavní problém – težké řešit

Spory před WTO EU často žalující i obhajující Hormony v hovězím proti USA Banány proti USA

G20 20 Největších ekonomik světa Vytvořeno v 1999, ale důležitost narostla po 2008 Od 2009 prakticky nahrazuje G8 jako hlavní světová platforma řešení ekonomických problémů 19 zemí plus EU Znamenala ztrátu vlivu EU