Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Petr Černikovský Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Zahajovací konference k přípravě.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Alena Gajdůšková - senátorka Talent marketingových komunikací.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
VY_32_INOVACE_SVF32460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Průřezová témata.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
VY_32_INOVACE_SVF33560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Listina základních lidských práv a svobod
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
Konflikt, koření života
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Teorie a metodika výchovy seminář 1
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ing. Jan Šild, Mgr. Michal Bajer, HOPE-E.S., v.o.s.
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Demokracie.
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Úvod do problematiky sociální politiky
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Příprava občanů k obraně státu …
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1

Obecná východiska Charta Rady Evropy o výchově k demokratickému občanství a lidským právům (přijata 2010) Hlavní směry Strategie vzdělávací politiky do roku 2020 (schváleny 2013); jako jeden ze 4 hlavních cílů uvedeno aktivní občanství 2 2

Občanské vzdělávání ve školách Předškolní vzdělávání – poznávání a kultivace vztahů uvnitř vrstevnické skupiny a vztahů ke světu dospělých Základní vzdělávání – vzdělávací oblast Člověk a jeho svět resp. vzdělávací obor Výchova k občanství Střední vzdělávání – vzdělávací obor Základy společenských věd 3 3

Občanské vzdělávání ve školách Kromě zmíněných vzdělávacích oblastí a oborů se uskutečňuje v průřezových tématech (Výchova demokratického občana, Mediální výchova, atp.) a účastí na každodenním provozu školy (žákovská samospráva, žákovské parlamenty) Cílená práce během mimoškolních akcí 4 4

Tři roviny rozvoje OV Vzdělávání „o“ demokracii – vzdělávací obsah Vzdělávání „v“ demokracii – škola jako laboratoř demokracie Vzdělávání „pro“ demokracii – uplatnění a osobní účast ve veřejném životě 5 5

Občanské vzdělávání ekonomicky aktivních občanů a seniorů Celoživotní vzdělávání (občanská dimenze každého dalšího vzdělávání) Podpora občanské angažovanosti a dobrovolnictví 6 6

Koncepce občanského vzdělávání V letech 2015 – 2016 připravována MŠMT, následně přesunuta jako meziresortní úkol do gesce ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Do konce volebního období se počítá se zformulováním základních principů a harmonogramu dalšího postupu 7 7

PhDr. Aleš Dvořák ales.dvorak@msmt.cz Děkuji za pozornost. PhDr. Aleš Dvořák ales.dvorak@msmt.cz 8